O carte cât o viață, pe care nu ai cum să n-o ții pe noptieră pentru tot restul existenței. „Povestea Reginei Elena” (apărută la editura Corint), autor Simona Preda.
Comparativ cu predecesoarele sale regale, dispunem de mai puține mărturii despre propria persoană, însă, în lipsa unui jurnal ținut în anii de tinerețe (exceptând jurnalul de bebeluș al fiului său), o recuperăm din corespondența care i-a rămas, din fotografiile de epocă și din presa timpului. Poate că nu a avut talentul de scriitoare al lui Carmen Sylva (deși scrisorile sale dovedesc o mare acuratețe și sensibilitate) sau abilitatea politică a soacrei sale, regina Maria (conjunctura socio-politică nu i-a permis o mai mare implicare), însă regina Elena – cea de-a treia regină a României, despre care, din păcate, se știu atât de puține lucruri, a fost, la rândul ei, una dintre acele femei care în momentele-cheie ale vieții a manifestat o demnitate impresionantă.
Asupra acestui personaj al istoriei se aruncă de obicei clișee legate de eșecul mariajului în care a fost implicat, însă dincolo de nefericirea conjugală și de disperarea maternă, regina Elena – Sitta (așa cum se semna și în scrisori, așa cum îi spuneau și apropiații)[4] – a fost un model care a știut să lupte, să piardă, ba chiar să se reinventeze atunci când condițiile au impus-o.
Reconstituirea unor episoade ale vieții sale din acești câțiva ani petrecuți în România (1921-1932) – subiectul volumului de față – aduce în prim-plan o principesă care a simțit atât gustul fericirii, al triumfului, dar în egală măsură, o principesă care a avut și neșansa de a suferi nenorociri și umilințe publice și personale greu de îndurat. Biografia ei – semnată de contemporanul său Arthur Gould Lee – îi prezintă viața ca pe o poveste inversată a Cenușăresei.
Oarecum acuzat de subiectivitate și insuficientă specificare a surselor, volumul acestuia reprezintă o viziune unilaterală (materialul cuprinde pasaje interogative și momente de introspecție pe care principesa și le permite după evenimentele trăite) și nu printr-o coroborare profesionistă a materialului.
Cu toate aceste carențe, cel puțin pentru anii petrecuți în România, documentele păstrate în Arhivele Naționale ale României (Fond Casa Regală, Fond Kretzulescu) – în special scrisorile personale ale Elenei și memoriile transmise de regina Maria – susțin și pe alocuri completează datele biografice publicate de autor.
Viața sa personală în acești primi ani românești – dincolo de rangul și obligațiile impuse de normele vremii, de instabilitatea vieții politice europene și românești – poate nu a fost încă suficient de bine pusă în valoare și ar fi cu siguranță mai multe de scris despre această discretă regină.
Prezentul demers a avut ca intenție, pe de o parte, o ordonare după un criteriu cronologic a succesiunii faptelor din perioada cuprinsă între 1921 și 1932, iar pe de altă parte, o completare cu documente acolo unde zvonurile sau amintirile eronate au împins într-un con de umbră anumite momente ale trecutului. O constantă a acestor ani a fost permanenta încercare din partea forurilor decizionale de a asigura cu orice preț continuarea și demnitatea dinastiei. Prin urmare, pasiunile, dramele și eforturile protagoniștilor implicați – toți cu sânge albastru – au fost supuse acestui principiu al supraviețuirii monarhiei dincolo de orice orgoliu personal.”
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
[1] Arthur Gould Lee, Regina-mamă Elena a României, Editura Humanitas, București, 2011.
[2] În momentul de față avem cunoștință doar despre existența unui jurnal ținut de principesă referitor la anii în care fiul său, Mihai, era copil (1921-1924) și care cuprinde date referitoare la evoluția acestuia în primii ani de viață. Prin urmare, exceptând corespondența proprie, reconstituirea se bazează într-o bună măsură pe surse indirecte.
[3] Din Însemnările reginei Maria sau din memoriile unor oameni politici precum Constantin Argetoianu sau I.G. Duca.
[4] Apelativ rămas de la fratele ei, Alexandru, care în copilărie nu putea pronunța corect cuvântul sister.
Citiți și Mari iubiri: Elena Lupescu și Carol al II-lea