Site icon Bel-Esprit

Maya Angelou: Dorinţa de-a ajunge la stele este ambiţioasă

tumblr.comSunt câțiva ani de când Maya Angelou predică despre viață, iubire, înțelepciune, valoarea timpului și a umanității undeva departe de relativități, într-o lume mai bună. Ar fi împlinit 90 de ani, o vârstă respectabilă, la care însă ar mai fi avut puterea și îndrăzneala de a trezi conștiința oamenilor la adevărata ei măsură, pentru că punea pe primul plan capacitatea lor de a se emoționa și de a răspunde afectiv celorlalți: „Am învățat că oamenii vor uita ce ai spus, ce ai făcut, însă nu vor uita niciodată felul în care i-ai făcut să se simtă.”

O viață tumultuoasă, dedicată semenilor, nu doar cei aflați în suferință – pentru care a avut o compasiune dincolo de cuvinte – , ci și pentru cei care doreau și puteau să învețe ceva din experiența ei. Și să se vindece, așa cum ea însăși a făcut-o.

Marguerite Annie Johnson (numele ei adevărat) și-a început povestea cu o teribilă nefericire, în urma unei agresiuni sexuale care i-a luat graiul preț de cinci ani dureroși, dar i-a dat în schimb cuvântul scris, pe care l-a transformat într-un leac universal. Lectura și scrisul, poezia, memorialistica, dragostea de oameni, au dat o turnură benefică a ceea ce putea fi o mare înfrângere și au constituit motorul unei opere de o efervescență intelectuală extraordinară. Astfel a fost posibilă eliberarea din captivitatea propriului destin și găsirea unei voci care să elibereze, la rândul ei, pe oricine îi va fi ascultat glasul, atât de profund și de curajos în același timp. De altfel, titlul primului volum de versuri din 1969 este „Știu de ce cântă pasărea în colivie” sugerează trezirea conștiinței la ceea ce avea să devină una din cele mai puternice voci feministe din întreaga lume, pledând pentru egalitatea de gen, condiția femeii, încetarea abuzurilor și a discriminării, a războiului și necesitatea instaurării păcii universale.

Ceea ce este absolut impresionant, dincolo de toate onorurile, distincțiile și premiile care i s-au acordat, a fost recunoștința pe care i-au purtat-o cei apropiați, care au simțit în spatele personalității ei puternice sensibilitatea unei mame de un devotament absolut. „Scrisori către fiica mea” (chiar dacă n-a avut o fiică, s-a identificat cu toate, în schimb) este o carte pe care nicio femeie din lume n-ar trebui să o ignore, pentru că oferă un model de psihologie și conduită feminină esențial oricărei tinere în devenire.

USA. 1974. Author and poet Maya Angelou.

Aceasta a fost Maya Angelou, ființa angelică al cărui nume era predestinat. Și câteva din vorbele cu care vă puteți face ziua mai bună:

Citiți articolul integral pe Catchy.ro (click aici)

Exit mobile version