Site icon Bel-Esprit

Happy Birthday, dear Whisky!

 Save the date: 27 martie! Happy Birthday, dear Whisky!

E Ziua Internațională a celebrului Whisky, băutura care te face bărbat:) De ce spunem așa, iată, la casele mai mari a existat întotdeauna preocupare pentru el: Ernest Hemingway:Nu amâna niciodată să săruți o fată drăguță sau să deschizi o sticlă cu whiskey” sau  Mark Twain:Prea mult din orice este rău, dar prea mult whiskey bun este cu greu destul”, iar Winston Churchill spunea: Apa nu e bună de băut. Ca s-o faci băubilă, a trebuit să adăugăm whiskey. Cu efort asiduu, am învățat să-mi placă.” Nici femeile nu l-au urât: Ava Gardner:Doresc să trăiesc 150 de ani, dar în ziua morții vreau să am o țigară într-o mână și un pahar cu whiskey în cealaltă.

Whisky-ul are o istorie lungă și venerabilă, fiind una dintre cele mai recunoscute forme de băuturi spirtoase din lume. Numele pentru Whisk(e)y provine din limba galică (limbă celtică dispărută, care era vorbită de către gali, poporul care locuia regiunea cunoscută ca Galia din Epoca Fierului până în perioadă romană), unde era denumit Uisce na Beatha, care înseamnă „Apa vieții”.

În timp, numele a fost scurtat la Uisce (doar „apă”) și apoi pronunția s-a schimbat încet de-a lungul timpului de la Ish-Key la Whisky. Și acea pronunție a rămas de atunci, ca și notorietatea acestui lichid…divin. Astăzi, așa cum se cuvine unei sărbători, este timpul să ne bucurăm (și mă refer la toți îndrăgostiții de whiskey, să împărtășiți plăcerea uni pahar și să acordăm Whisky-ului ce-i al Cezarului:).

Istoria Zilei Internaționale a Whisky-ului este intrinsec legată de istoria băuturii. Whisky-ul este rezultatul unui proces de distilare, un proces chimic/alchimic cunoscut încă din trecut, poate de aceeași vârstă cu Babilonul sau cu Mesopotamia, unde se pare că au apărut primele distilerii, cam sec.2 IHr.

Ceea ce mai știm este că procesul de distilare a ajuns în Irlanda și Scoția în jurul secolului al XV-lea. A fost folosit în principal în scopuri medicinale, în special în tratamentul epidemilor precum variola. Nobilimea vremii, în special James al IV-lea al Scoției și regele Henric al VIII-lea al Angliei au dezvoltat un gust pentru whisky ca băutură, mai degrabă decât pur și simplu ca leac pentru boală, iar până în 1608, Distileria Old Bushmill din Irlanda de Nord a obținut o licență de a distila whisky. Din păcate, introducerea taxei engleze pe malț în 1725 a însemnat că whisky-ul a fost clasificat drept ilegal, ceea ce a făcut ca multe dintre distilerii din Irlanda să fie închise sau să funcționeze clandestin.

Deși nimeni nu știe dacă oamenii de atunci au creat o băutură la fel de minunată ca whisky-ul modern, dar istoricii au confirmat că procesul le-a fost la îndemână și atunci, ca și acum. Not big deal, cum s-ar spune.

Tot whisky-ul începe cu un „piure”, adică un amestec de cereale și apă care este încălzit încet, progresiv, pentru a descompune amidonul în zaharuri. Tipul de cereale pe care îl folosește producătorul va determina ce fel de whisky iese ca rezultat final. Rezultatul acestui proces este apoi cunoscut sub numele de must și este doar începutul călătoriei în viață a acestei băuturi uimitoare. Maturizarea într-un butoi de o anumită esență este de obicei parte a procesului. Dar timpul petrecut în procesul de maturizare merită cu siguranță!

Orz, secară, grâu, porumb – sunt cele mai frecvent întâlnite cereale din care se face un whiskey autentic. Diferitele concentrații de cereale dau gustul specific, înainte de a fi îmbuteliat, pus la maturat sau… afumat (cel mai scump și mai nobil).

Sărbătoarea datează din 2008 și ulterior, în 2009, s-a ținut la Festivalul Whisky din Țările de Jos de Nord. Toate acestea au fost făcute în onoarea unui cunoscător și producător de whisky (și bere), Michael Jackson. (Nu, nu regele pop.) Era un bărbat binecunoscut pentru scrierile sale despre whisky și care a fost diagnosticat cu boala Parkinson. Prietenii săi iubitori de whisky au vrut nu numai să sărbătorească dragostea lui pentru whisky, ci și să ajute la găsirea unui leac pentru această boală dificilă. Întrucât ziua de naștere a lui Michael a fost 27 martie, data este o dedicație pentru el. Deci, scopul Zilei Whisky-ului nu este doar creșterea gradului de conștientizare a calităților whisky-ului și farmecul său, deși acesta este cu siguranță un motiv excelent. Scopul este, de asemenea, de a răspândi conștientizarea sindromului Parkinson, o boală de care a suferit pasionatul de whisky Michael Jackson, în ultimii săi ani.

William Faulkner: „Experiența mi-a arătat că singurele unelte de care am nevoie în profesie sunt hârtie, tutun, mâncare și puțin whiskey.” Să nu uităm asta!

Care sunt cele mai bine vândute mărci de whisky? 

În 2021, aproximativ 30,1 milioane de cutii de 9 litri de whisky McDowell’s nr. 1 au fost vândute în întreaga lume. Imperial Blue a fost numărul doi în acel an, vânzând aproximativ 24,1 milioane de cutii. Johnnie Walker și Jack Daniel’s s-au clasat pe locurile cinci, respectiv șase.

Curiozități (poți deveni expert în whisky:)

Imaginile sunt pur ilustrative! Articolul nu conține reclame sau plasare de produse!

Exit mobile version