Site icon Bel-Esprit

Geniul Picasso

Geniul Picasso

sursă foto: barcelonaviptour.com

Începutul

Pablo Ruiz y Picasso s-a născut la 25 octombrie 1881, în Malaga (Spania). Tatăl său, José Ruiz Blasco, a fost pictor și profesor al Școlii Frumoase de Arte din Malaga. Soția sa (și mama lui Picasso) se numea Maria Picasso y López. Nefiind un convențional sau un adept al rigorilor, urmează, totuși, Școala de Arte Frumoase din La Coruna, unde iese la iveală talentul său. Familia se mută la Barcelona în anul 1895, iar tatăl său îi face un dar de suflet: pensulele sale.

În anul 1896, tânărul artist își continuă studiile la Școala de Arte Frumoase din Barcelona, iar în perioada 1897-1898 urmează cursurile Academiei de Pictură din Madrid. La doar 19 ani, în anul 1900, Pablo își expune picturile pentru prima dată în localul Els Quatre Gats (La Patru Pisici). Acest local era frecventat de avangarda artistică și intelectuală a capitalei catalane.

Imagine din interiorul cafenelei „Els Quatre Gats” (sursă foto: reidsguides.com)

În 1901, începe să-și semneze lucrările cu numele de familie al mamei sale, considerând că sună mai bine din punct de vedere artistic. Următorii săi ani sunt marcați de călătoriile în Franța și în Spania, opera sa începând să fie influențată de Auguste Renoir și Claude Monet. Galeristul Ambroise Vollard îi expune câteva tablouri, iar prin intermediul acestuia îl cunoaște pe cel cu care va lega o lungă prietenie, Max Iacob. 

Perioada albastră și perioada roz

Picasso ia hotărârea de a se muta la Paris în anul 1904, în casa Bateau Lavoir a cartierului Montmarte (casă veche, locuită de studenți și de artiști). Începe să picteze tablouri triste, în tonuri de albastru rece, marcând, astfel, perioada sa albastră. Tablourile reflectă tristețea oamenilor săraci.

(sursă foto: desydemeter.wordpress.com)

 Tot în această perioadă o cunoaște pe tânăra Fernane Olivier, modelul de care se va îndrăgosti și alături de care va locui.

 

Fernande Olivier (sursă foto: reallifeiselsewhere.blogspot.com)

Urmează perioada roz, dominată de nuanțe senine. Artistul începe să meargă la circ, fiind inspirat de arlechini, acrobați și clovni.

„Familia țăranului” (sursă foto: desydemeter.wordpress.com)

Perioada primitivă

Vara anului 1905 o petrece alături de Fernande, în Munții Pirinei. Pictează tablouri care se îndepărtează de stilul clasic, renunțând la modele și bazându-se exclusiv pe imaginație. Tabloul Domnișoarele din Avignon (1907) reprezintă încununarea perioadei primitive, prevestind nașterea cubismului.

„Domnișoarele din Avignon” (sursă foto: maiamartinpictura.blogspot.com)

Perioada cubistă

Picasso, alături de Georges Braque, revoluționează viziunea asupra formelor. Cei doi încearcă reprezentarea obiectelor tridimensionale pe suprafața bidimensională a tabloului, fără intervenție iluzionistă. Descompunerea obiectelor în părțile lor elementare conduce la reconstruirea lor pe suprafața pictată.

În 1912, Picasso recurge la metoda colajelor (hârtie lipită), cubismul intrând, astfel, în fază sintetică. Această perioadă reprezintă atât o evoluție artistică pentru artistul pictor, cât și o ascensiune financiară pentru acesta; prețurile tablourilor sale cresc, scoțându-l din sărăcie. Începe o relație cu Marcelle Humbert, alături de care se mută în cartierul Montparnasse (cartier burghez, unde închiriază o locuință).

În 1915 îi cunoaște pe scriitorul Jean Cocteau și pe conducătorul ansamblului anvangardist Les Ballets Russes, Serghei Diaghilev. În 1917, cu ocazia punerii în scenă de către Cocteau a spectacolului de balet Parada, Picasso proiectează costumele balerinilor și decorurile. Pleacă la Roma împreună cu corpul baletului, unde se îndrăgostește de dansatoarea Olga Koklova, pe care o ia de soție în următorul an.

Picasso, alături de Olga Koklova (sursă foto: project1917.com)

Perioada clasicistă

Călătorind în Italia, Picasso admiră picturile murale romane de la Napoli și din ruinele Pompeiului. Reintroduce în picturile sale stilul naturalist, cu contraste de lumini și umbre. În anul 1921 se naște primul său fiu, Paul, dar, cu toate acestea, relația cu mama lui începe să meargă prost, artistul având o aventră cu  Marie-Thérèse Walter. 

„Nud șezând”, 1923 (sursă foto: app.emaze.com)

Perioada suprarealistă

Picasso participă la prima expoziție suprarealistă in Paris (1925) cu tabloul Trei dansatoare. Zece ani mai târziu se desparte de Olga Koklova și o cunoaște pe Dora Maar (pictoriță și fotografă din cercurile suprarealiștilor). Chiar dacă în această dragoste pictorul simte o legătură intelectuală (inexistentă la femeile artistului de până atunci), nu întrerupe legătura cu Marie-Thérèse. 

„Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter)”, 1937 (sursă foto: artmarketmonitor.com)

„Portretul Dorei Maar”, 1937 (sursă foto: allposters.com)

Perioada politică

După izbucnirea războiului civil spaniol, artistul se declară republican. În cadrul Expoziției Mondiale (Paris, 1937) este expus, în pavilionul spaniol, tabloul lui Picasso, Guernica, dedicat orașului basc bombardat de germani. Artistul se înscrie în Partidul Comunist Francez în 1944.

„Guernica”, 1937 (sursă foto: museoreinasofia.es)

Sfârșitul

Picasso încheie relația cu Dora Maar în anul 1946. Se mută în sudul Franței împreună cu tânăra pictoriță  Françoise Gilot, având cu ea o legătură care începuse în urmă cu trei ani. Începând cu 1948, artistul se consacră sculpturii, litografiei și ceramicii. În 1949 se naște fiica lor, Paloma. În anul 1953 se desparte de Françoise, retrăgându-se din partidul comunist și începe o poveste de dragoste cu  Jacqueline Roque, o tânără de 26 de ani. Se vor căsători în 1961, iar în 1963 se va deschide Muzeul Picasso (Barcelona).

La data de 8 aprilie 1973 se stinge din viață Pablo Picasso (la Mougins, în apropiere de Cannes), cel mai renumit pictor al secolului XX.

Pablo Picasso, „Autoportret”, 1907 (sursă foto: pablo-ruiz-picasso.net)

 

Citiți și „Guernica” (Pablo Picasso) : 15 lucruri mai puțin cunoscute.

Exit mobile version