Site icon Bel-Esprit

Francezii o știau de Marie, românii de Mărioara

„Vreau să creez o adevărată instituţie de artă din teatrul ce-l voi sluji cu toată energia.”

Maria Ventura (13 iulie 1886 – 3 decembrie 1954)

Francezii o știau de Marie, românii de Mărioara

”Cu o mamă actriţă şi un tată dramaturg , Maria Ventura s-a născut sub o stea care părea să-i fi hărăzit succesul în lumea artelor. Drumul până la succes nu a fost însă unul uşor. A venit pe lume ca rod al iubirii dintre o actriţă talentată şi un tată român, scriitor de succes.

Lea Fanşeta Vermont şi-a cunoscut soţul când a dat examen de admitere la Conservatorul din Bucureşti. Scriitorul şi dramaturgul Grigore Ventura făcea parte din comisia de admitere şi se spune că a fost vrăjit de frumuseţea candidatei. În urma legăturii romantice dintre cei doi, pe 13 iulie 1888, a venit pe lumea Artistida Marioara Vermont, care a primit numele mamei. Abia după ce doi au oficializat relaţia şi s-au căsătorit, fetiţa a primit numele tatălui, deveninnd Marioara Ventura.
Venită pe lume într-o familie de artişti, Marioara Ventura şi-a petrecut copilăria în teatru, la repetiţii şi în cabinele actorilor.

Logodna

Pe vremea când studia la conservator, Mărioara Ventura l-a cunoscut pe Tony Bulandra. Cei doi au avut o relaţie amoroasă şi au fost logodnici câţiva ani. Au jucat împreună în reprezentaţii pe scena Teatrului cel Mare fiind una dintre cele mai admirate perechi ale vremii.

Relaţia nu a durat şi cei doi s-au despărţit, văzându-şi fiecare de propriul drum. Grigore Ventura îşi visa fiica mare actriţă pe scenele pariziene. A făcut demersuri pentru obţinerea unei burse de studii în Paris.

Drumul spre scena pariziană nu a fost uşor

Marioara Ventura a fost respinsă la primul examen de admitere la Conservatorul din Paris din cauza accentului. Viitoarea actriţă nu s-a descurajat şi a luat lecţii de dicţie în limba franceză vreme de un an.

„am citit cu voce tare câte şase ore pe zi, corectată de un repetitor, până îmi mureau buzele.”

Întoarsă peste un an la examenul de admitere de la Conservatorul din Paris a fost admisă cu aplauze, după ce uimeşte comisia cu interpretarea unui monolog din tragedia ”Fedra”. Odată ajunsă pe scenele de teatru din Paris s-a bucurat de apreciere atât din partea publicului, cât şi din partea colegilor de scenă, actori consacraţi.

Printre cei care au sprijinit-o în carieră s-a numărat marea actriţă Sara Bernhardt cu care Maria Ventura a jucat în multe spectacole.

N-a putut sta departe de România

Deşi cunoscuse succesul la Paris, Maria Ventura n-a putut sta departe de România în Primul Război Mondial. A revenit în ţară şi a îngrijit bolnavii de pe front alături de Regina Maria.

Abia spre finalul războiului s-a întors pe scena de la Paris. Începând cu anul 1919, Maria Ventura a jucat la Comedia franceză, fiind prima actriţă de origine română care a cunoscut succesul aici. Câţiva ani mai târziu a ajuns societară la Comedia franceză.

În ciuda succesului parizian, actriţa a vrut să se bucure de recunoaştere şi să contribuie la dezvoltarea teatrului în ţara de origine. A revenit în România şi şi-a pus la bătaie toate resursele pentru deschiderea unui teatru. Aşa a înfiinţat Teatrul “Maria Ventura”.

Începând cu anul 1929 a fost o prezenţă activă în teatrul care i-a purtat numele. A fost cap de afiş la reprezentaţiile pe care teatrul ”Maria Ventura” le-a susţinut în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.
În România, Maria Ventura a jucat în primul film românesc de ficţiune numit „Independenţa României”. Ea a interpretat rolulul Reginei Elisabeta, avându-l partener pe Constantin Nottara care a jucat rolul regelui Carol I.

În ultimii ani din viaţă a continuat să joace la Paris. Deşi era chinuită de boală, din cauza unei afecţiuni la rinichi, Maria Ventura a urcat pe scenă până în ultima clipă susţinând reprezentaţii la Comedia Franceză şi la Teatrul Libre. S-a stins din viaţă la doar 68 de ani, pe 3 decembrie 1954 şi a fost înmormântată la cimitirul Passy.” Articolul sursă aici

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version