Site icon Bel-Esprit

Ce nu știm despre anorexie

Ce nu știm despre anorexie

În săptămâna în care întreaga lume acordă o atenție sporită prevenirii și tratării bolilor mintale (10 octombrie – Ziua mondială a sănătății mintale), ne aplecăm nu numai asupra statisticilor alarmante privind depresia și sindromul anxios – care acaparează din ce în ce mai mulți adulți -, ci tragem și un semnal de alarmă cu privire la una dintre cele mai perfide tulburări de alimentație cu sorginte psihiatrică, anorexia.

Anorexia, specifică în special în rândul adolescenților și tinerilor, se manifestă prin diminuarea drastică, în mod intenționat, a cantității de hrană pentru reducerea anormală a greutății corpului, provocată de percepția distorsionată a imaginii propriului corp și teama persistentă de îngrășare.

În Hong Kong a fost identificată o tipologie specifică de anorexie nervoasă, caracterizată de o simptomatologie aparte concentrată pe înlăturarea senzației de balonare, iar nu pe controlarea greutății, lipsind în aceste cazuri teama patologică de obezitate.

De asemenea, a fost identificat și un tip de anorexie-inversă, întâlnită cu precădere la bărbați. Pacienții diagnosticați cu acest tip de anorexie consideră, în ciuda faptului că au o masa musculară normală sau chiar excesiv dezvoltată, că sunt prea slabi sau că nu sunt suficient de atletici.

Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate

Fiind considerată una dintre cele mai grave boli mintale, anorexia are cea mai mare rată de mortalitate. Între 5% și 20% dintre cei care suferă de anorexie ajung eventual să moară din această cauză.

În ciuda preocupării constant a lumii medicale pentru prevenirea și tratarea cât mai eficientă a acestei afecțiuni psihiatrice, există o serie de organizații numite Pro-ana care contestă eticheta de boală mintală. Acestea consideră că anorexia este, de fapt, un stil de viață ales care ar trebui respectat de medici și familiile celor afectați. Unele dintre acestea pretind a crea un mediu lipsit de prejudecăți pentru pacienții care suferă de anorexie, unde aceștia pot discuta despre situația lor și pot beneficia de sprijin în perioada de recuperare.

Curiozități despre anorexie

Traducere: Alessia Achim

Comentarii: Ava Marinescu

Sursa : ttps://www.kickassfacts.com/anorexia-facts, wikipedia

Sursa foto: csid.ro, cerasus.ro, indiatoday.in

Citiți și Depresia nu te caută prin buzunare… de Ava Marinescu

Exit mobile version