Ce nu știm despre anorexie
În săptămâna în care întreaga lume acordă o atenție sporită prevenirii și tratării bolilor mintale (10 octombrie – Ziua mondială a sănătății mintale), ne aplecăm nu numai asupra statisticilor alarmante privind depresia și sindromul anxios – care acaparează din ce în ce mai mulți adulți -, ci tragem și un semnal de alarmă cu privire la una dintre cele mai perfide tulburări de alimentație cu sorginte psihiatrică, anorexia.
Anorexia, specifică în special în rândul adolescenților și tinerilor, se manifestă prin diminuarea drastică, în mod intenționat, a cantității de hrană pentru reducerea anormală a greutății corpului, provocată de percepția distorsionată a imaginii propriului corp și teama persistentă de îngrășare.
În Hong Kong a fost identificată o tipologie specifică de anorexie nervoasă, caracterizată de o simptomatologie aparte concentrată pe înlăturarea senzației de balonare, iar nu pe controlarea greutății, lipsind în aceste cazuri teama patologică de obezitate.
De asemenea, a fost identificat și un tip de anorexie-inversă, întâlnită cu precădere la bărbați. Pacienții diagnosticați cu acest tip de anorexie consideră, în ciuda faptului că au o masa musculară normală sau chiar excesiv dezvoltată, că sunt prea slabi sau că nu sunt suficient de atletici.
Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate
Fiind considerată una dintre cele mai grave boli mintale, anorexia are cea mai mare rată de mortalitate. Între 5% și 20% dintre cei care suferă de anorexie ajung eventual să moară din această cauză.
În ciuda preocupării constant a lumii medicale pentru prevenirea și tratarea cât mai eficientă a acestei afecțiuni psihiatrice, există o serie de organizații numite Pro-ana care contestă eticheta de boală mintală. Acestea consideră că anorexia este, de fapt, un stil de viață ales care ar trebui respectat de medici și familiile celor afectați. Unele dintre acestea pretind a crea un mediu lipsit de prejudecăți pentru pacienții care suferă de anorexie, unde aceștia pot discuta despre situația lor și pot beneficia de sprijin în perioada de recuperare.
Curiozități despre anorexie
- În unele cazuri de anorexie, victima este acoperită pe întreg corpul de lanugo, un strat subțire de păr care crește pentru a compensa lipsa grăsimii și a masei musculare și pentru a ajuta la reglarea temperaturii corporale.
- Numele medicului care a inventat termenul de anorexie nervoasă, Sir William Withey Gull, a fost legat de crimele comise de Jack Spintecătorul, Whitechapel (1888), speculându-se că medicul fie a cunoscut identitatea criminalului, fie el însuți a comis oribilele crime.
- Trei dintre cântărețele Spice Girls au suferit de anorexie.
- Pacienții care suferă de anorexie severă pot pierde grăsime chiar și de pe o mică porțiune din urechea internă, care are rolul de a ține aerul afară. În astfel de cazuri, pacienții pot suferi tulburări de auz determinate de sunetele provocate de valurile de aer care pătrund în ureche.
- Lena Zavaroni a fost un superstar al anilor ’70, fiind cea mai tânăra cântăreață cu un album în top 10 la doar 10 ani. A colaborat cu Frank Sinatra și a fost invitată să cânte la Casa Albă. Din păcate, a murit în 1999, la vârstă de doar 35 de ani, după ce a suferit de anorexie de la vârstă de 13 ani.
- Psihologii evoluționiști sugerează că anorexia modernă ar fi putut evolua ca o trăsătură adaptivă a grupurilor nomade.
- Actorul Dennis Quaid s-a luptat cu anorexia în perioada în care a interpretat rolulul personajului Doc Holiday în pelicula Wyatt Earp.
- Femeile cu vârste cuprinse între 15-24 ani au de douăsprezece ori mai multe șanse de a muri de anorexie decât de orice altceva.
- Jocheii au printre cele mai mari asigurări de sănătate dintre toate sporturile profesionale și suferă adesea de tulburări de alimentație, mai ales anorexie.
Traducere: Alessia Achim
Comentarii: Ava Marinescu
Sursa : ttps://www.kickassfacts.com/anorexia-facts, wikipedia
Sursa foto: csid.ro, cerasus.ro, indiatoday.in
Citiți și Depresia nu te caută prin buzunare… de Ava Marinescu