Ciudate și încurcate sunt căile Domnului! Când vine vorba despre succes, e și mai complicat, pentru că totul depinde de o groază de relativități. Ca scriitor, dintre miile de întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a publica o carte, cu siguranță cele mai frecvente sunt: Poezie, proză sau teatru? Pentru oameni mari sau mici? Cartea mea trebuie să provoace, să învețe sau să binedispună? Povești de viață sau propria experiență, la persoana I? Iar apoi vin cele legate de editor și editură, iar mai la urmă cele legate de tiraj sau piața de desfacere. Întrebări legitime toate. Niciuna mai puțin însemnată decât cealaltă. Și totuși, de multe ori, faima e o mamă vitregă care abia la final învață omenia, generozitatea și iubirea de prunci. Mai întâi, furcile caudine, ca apoi, nu-i așa, să poți savura din plin succesul.
Mai jos este o lista cu cei mai vânduți autori, care au fost respinși la început. Unii cred că aceste romane și povestiri scurte scrise autorii menționați au fost publicate imediat și au uimit întreaga lume, dar treaba nu stă chiar așa, după cum am spus.
Să vedem:
1. Richard Adams. Richard Adams a fost respins de ori în încercarea de a publica romanul Watership Down (Dealul iepurilor). Este ironic faptul că o publicație a susținut că “nu o să le placă copiilor mai mari” pentru că nici cartea, și nici filmul, „nu sunt recomandate” acestei vârste. Și totuși, a reușit să vadă lumina tiparului, devenind, în scurt timp, una dintre cele mai populare cărți din literatura universală, vândută în câteva milioane de exemplare. Rex Collings, editor englez specializat în cărți legate de Africa și cărți pentru copii, a acceptat să publice romanul, fără să fie convins de imanentul său succes. La câtva timp, romanul a obținut importante premii literare, iar ulterior a urmat ecranizarea cărții într-un film de animație, apoi într-o miniserie. De ce să citești Dealul iepurilor? Ca să-ți antrenezi mintea, să redevii copil și să te simți adult în același timp, și, nu în cele din urmă, să ai parte de o lectură excepțională din toate punctele de vedere.
2. Stephen King. Primul lui roman, Carrie, a fost respins de 30 de ori până să devină bestseller, iar King un autor de succes. Apărut în 1974, romanul a fost recuperat din coșul de gunoi de către soția autorului, după ce acesta, dezamăgit de refuzul editurilor, s-a descotorosit de el, convins de eșec. „Carrie concurează la titlul de cea mai sângeroasă carte a anului.”, titra Library Journal, iar Bill Thompson, primul sau editor, conchidea: “Carrie a fost primul roman al unui scriitor care avea să transforme cele mai atroce coșmaruri ale cititorilor în visuri de aur pentru editorii săi.” Destin împlinit și prin filmul cu același nume, produs de casele Red Bank și United Artists în 1974, în regia lui Brian De Palma. Brrrr, unul dintre filmele de groază care ar trebui să dea de gândit tuturor celor care își umilesc colegii sau apropiații, chiar și pe cei din familie, pentru că acest gen de atitudine agresivă și disprețuitoare poate scoate oricând fiara din om.
3. Beatrix Potter. După ce a primit prea multe scrisori de respingere, Beatrix Potter a publicat The Tale of Peter Rabbit singură, în 1901, abia cu un an mai târziu fiind preluată de către editura Frederick Warne & Co, dată fiind faima pe care a acumulat-o într-un timp extrem de scurt. Scrisă în 1893 pentru amuzamentul copiilor din proximitate, cartea a beneficiat, în prima formă tipărită privat, de 42 de ilustrații alb-negru făcute de însăși autoarea care o vedea ca pe un cadou pe care orice copil îl putea manevra cu ușurință. Succesul a îndemnat-o să mai scrie circa 24 de cărți pentru copii, toate având ca protagoniști animale, dar niciuna atât de populară precum cea care îl avea în centrul acțiunii pe Peter Rabbit. Dotată cu spirit de afaceri, Potter a creat o păpușă Peter Rabbit care a devenit cunoscută în întreaga lume. Ce înseamnă perseverența!
4. Dr. Seuss, înainte să devină unul dinte cei mai cu cunoscuți autori pentru copii, și al 9-lea cel mai de succes autor de ficțiune din toate tinpurile, a fost respins de 27 de ori. Acesta chiar a luat în considerare să renunțe, dar așteptarea a fost alegerea cea mai bună. Cine nu cunoaște astăzi aceste fraze lămuritoare: Nu plânge pentru că s-a terminat, bucură-te că s-a întâmplat, sau Ştii că eşti îndrăgostit atunci când nu mai poţi adormi pentru că realitatea este, în sfârşit, mai frumoasă decât visul. Cu siguranță, toată lumea, doar că am uitat cine le-a trimis în lume. Theodor Seuss Geisel a fost scriitor american cunoscut pentru cărțile sale pentru copii, dar și ilustrator, scenarist, creator de filme de animație. Tot de la el citire: Cu cât citeşti mai mult, cu atât afli mai multe lucruri. Cu cât înveţi mai mult, cu atât vei avea mai multe locuri în care să mergi. Puteți citi, din colecția sa, Pisica în pălărie sau Cum Grinch a furat Crăciunul, și, de asemenea, puteți urmări câteva ecranizări celebre după cărțile lui, tot de dragul de a redeveni copii sau de a vă bucura împreună cu fiii voștri de filme captivante. De neratat, Grinch interpretat de Jim Carrey!
5. Rudyard Kipling. “Îmi pare rău, domnule Kipling, dar nu știți sa folosiți limba engleză”, i-a spus editura lui Rudyard Kipling (poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907), în legătură cu manuscrisul intitulat The Jungle Book. Cartea junglei, scrisă în 1894, este una dintre cele mai iubite cărți, atât de către copii, cât și de unii adulți, iar lectura ei este absolut necesară, datorită învățăturilor pe care orice copil în formare le poate desprinde și adopta. Desigur, și ecranizările sunt excelente, dar cartea e unică!
„Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire”.
„Ai mii de motive să eşuezi în viaţă, dar nici măcar o singură scuză”.
„Presupunerea femeii este mult mai exactă decât certitudinea bărbatului”.
„Mirosurile ating corzile inimii tale cu o precizie mai mare decât imaginile şi sunetele”.
„Nu luaţi nimic de bun a priori, dacă puteţi verifica”.
„E greu să fii om dacă te crezi un dumnezeu”.
„Suntem cu toţii insule, urlând minciuni unii la alţii peste oceanul neînţelegerii”.
„Întotdeauna prefer să cred ce e mai bine despre toată lumea. Asta mă scuteşte de multe neplăceri”.
„Curajul nu este absenţa fricii, este dominarea ei”.
„Cea mai proastă femeie poate conduce un bărbat inteligent, dar e nevoie de o femeie foarte inteligentă pentru a conduce un prost”.
„Forţa lupului stă în haită, forţa haitei stă în lup”.
6. Anne Frank. “Fata nu are,ce mi se pare mie, ceva percepție specială care ar putea ridica cartea undeva deasupra nivelului de curiozitate”, a spus editura despre Jurnalul lui Anne Frank. The Diary of Anne Frank este acum considerată una dintre cărțile memorabile din istoria literaturii, având în vedere conjunctura în care a fost scrisă, dar și talentul incontestabil al autoarei, înzestrată cu o maturitate ieșită din comun la vârsta ei. Cartea, formată din fragmente dintr-un jurnal intim în limba neerlandeză ținut de fetița evreică Anne Frank în cei doi ani cât a stat ascunsă împreună cu familia ei în perioada ocupației naziste a Țărilor de Jos, a fost publicată în peste 70 de limbi străine și este inclusă în mai multe liste ale celor mai bune cărți publicate în secolul al XX-lea. În anul 2009, organizația internațională UNESCO a inclus manuscrisele Jurnalului Annei Frank în Registrul Memoria Lumii a documentelor cu o valoare universală excepțională. Eleanor Roosevelt l-a descris ca fiind „unul dintre cele mai înțelepte și mai emoționante comentarii cu privire la război și la impactul acestuia asupra oamenilor pe care l-am citit vreodată”, iar Jurnalul a fost adaptat de mai multe ori pentru spectacole teatrale, filme și miniserii de televiziune, documentare TV, un spectacol de balet, benzi desenate și anime-uri, ajungând astfel să fie cunoscut în întreaga lume.
Citiți mai multe AICI.
Ultimul, dar nu cel din urmă, respectând valoarea magică a cifrei șapte și fără niciun fel de criteriu de selecție altul decât cel al memoriei involuntare, iată-l pe scriitorul care spunea: Miracolele nu au nicio explicaţie, dar apar în viaţa celor care cred în ele. Născut la Rio de Janeiro, în Brazilia, în 1947, cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări. Înainte de a se dedica în totalitate literaturii, a fost actor, director de teatru, jurnalist și textier.
Paulo Coelho. Scriitorul a publicat pe Twitter: ”Am fost respins de multe ori (de la publicații până la prietene). Asta m-a condus către către cel mai bun publicist din lume și către soția perfectă.” Cât de norocos să fii să ai parte de astfel de întâmplări? Probabil ca o compensație pentru ceea ce părea, la un moment dat, să fie un eșec. Cartea a fost publicată în anul 1987 de către o editura mică din Brazilia și tiparită în doar 900 de copii. Abia în 1994, Harper Collins, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite, a decis sa publice cartea, aceasta s-a vândut în peste 83 de milioane de copii în întreaga lume, ceea ce i-a adus un binemeritat loc în Cartea Recordurilor pentru cea mai tradusă carte a unui autor în viață. În introducerea ediției aniversare de 25 de ani a cărții The Alchemist (Alchimistul), Coelho spune: ”Când cartea a fost prima dată publicată acum douăzeci și cinci de ani în limba mea nativă, portugheza, nimeni nu a observat-o. Un vânzător de cărți din nordul țării mi-a spus că o singură persoană a cumpărat cartea în prima săptămâna în care a apărut pe piață… Publicistul meu a decis să mă lase baltă și să anuleze contractul… Dar niciodată nu mi-am pierdut credința în această carte. De ce? Pentru că eram eu, inima și sufletul. Trăiam propria metaforă.”
Și a reușit! Alchimistul, scrisă în 1988, a devenit cartea cea mai cunoscută a autorului, capodopera sa absolută indiferent de cărțile publicate ulterior, iar succesul ei a făcut ca scenariul să fie adaptat și jucat pe scene de pe toate cele cinci continente, în diferite forme – muzical, teatru dansabil sau balet, teatru de păpuși, dramă, operă.
Iar lista poate continua.