Site icon Bel-Esprit

The Duchess: „Binecuvântată fiți, milady!”

Georgiana Cavendish, ducesă de Devonshire (1757-1806) a fost o aristocrată ce a devenit la finele secolului al XVIII-lea cea mai faimoasă femeie a Angliei. Cu idei liberale liber exprimate, a fost o susținătoare a revoluției franceze din 1789 și a independenței Statelor Unite din 1776, a făcut campanie electorală partidului progresist whig, a fost o feministă ce nu s-a sfiit să-și exprime public public opiniile politice.

Georgiana Cavendish, ducesă de Devonshire

Reședința ducilor de Devonshire a găzduit salonul literar și artistic whig unde artiști precum Thomas Gainsborough, unul dintre cei mai mari pictori ai celei de a doua jumătăți a secolului al XVIII-lea, care a realizat și portretul ducesei, s-a bucurat de sprijinul direct al celor două soții ale lui William Cavendish.

În ziua în care a împlinit 17 ani Georgiana a acceptat o căsătorie de conveniență, aranjată de mama ei, cu William Cavendish, al cincilea duce de Devonshire (1748-1811).

William Cavendish, duce de Devonshire

În 1782 Georgiana a întâlnit-o pe lady Elizabeth Foster (cunoscută sub numele de Bess) cu care a legat o strânsă prietenie. Bess era despărțită de soțul ei care avea și custodia celor trei copii. Cu acordul ducelui, ducesa a fost de acord ca lady Elizabeth să locuiască în reședința familiei Cavendish, dând astfel naștere unui ménage à trois care a devenit notoriu pentru aristocrația londoneză a epocii. Conform uzanțelor, doar bărbații din păturile sociale superioare puteau avea amante. Georgiana nutrea sentimente pure de prietenie pentru Bess.

„Draga mea Bess, auzi vocea inimii mele care strigă după tine? Simți ce înseamnă pentru mine să fim despărțite?”

Georgiana Cavendish și Elizabeth Foster

Georgiana, alintată „G”, era obligată să nască un moștenitor de sex bărbătesc. După două fiice, în 1790 a născut un băiat. Umilită și frustrată în propria căsnicie, s-a apropiat de un tânăr politician whig, Charles Grey (mai târziu contele Grey) cu care a început o relație de iubire clandestină. Au avut împreună o fiică, Eliza,  născută în 1792, pe care ducesa a fost nevoită să o dea spre îngrijire familiei lui Charles, nefiind legitimă. Ulterior i s-a acordat dreptul  să o viziteze și să-i ofere afecțiune maternă și daruri. Eliza și-a botezat propria fiică Georgiana, în amintirea mamei sale.

Charles Grey

Silită să ia drumul exilului în Franța, ducesa a suferit din cauza izolării față de propriii copii. Fiicei celei mari îi scria:

„Anul acesta a fost cel mai dureros din viața mea … când mă întorc la tine sper să nu te mai părăsesc niciodată, voi fi atât de fericită … iar fericirea aceasta va fi plătită cu multe zile de suferință … fiecare oră pe care o petrec fără tine o regret … dacă mă amuză sau admir ceva, tânjesc să împărtășesc cu tine acea clipă. Și dacă sunt tristă, mi-e dor de prezența ta care, doar ea, mi-ar face bine.”

De dragul copiilor și pentru a se putea întoarce în Anglia să le fie aproape, și-a sacrificat iubirea pentru Charles Grey, pentru a nu-i compromite acestuia viitorul politic.

A fost o emblemă a epocii sale. Datorită influenței pe care o exercita în înalta societate, a rămas celebră o replică a unui om de serviciu de la conacul familiei care, pe când cobora din trăsură, a exclamat:

„Binecuvântată să fiți, milady, permiteți-mi să-mi aprind pipa la lumina ochilor Dvs.”

La scurt  după moartea ei timpurie, la numai 48 de ani, ducele de Devonshire s-a recăsătorit cu metresa oficială, Bess, cu binecuvântarea Georgianei.

Charles Grey, înnobilat cu titlul de conte (1764-1845) a fost prim ministrul Angliei între anii 1830-1834. La data când a acceptat funcția era căsătorit și avea cincisprezece copii. Primul obiectiv al administrației sale a fost reforma electorală, urmată de proiectul abolirii sclaviei în Imperiul Britanic. Mult mai cunoscută decât personalitatea primului ministru din epoca pre-victoriană este marca de ceaiuri Earl Grey, denumită după numele și rangul său.

În anul 2008 filmul Ducesa/ The Duchess transpune pe ecrane povestea adevărată a acestui triunghi amoros.

Keira Knightley în rolul ducesei Georgiana Cavendish

Domeniul Devonshire, interioarele somptuoase pardosite cu marmură, sălile de bal iluminate prin candelabre cu lumânări și populate cu doamne din înalta aristocrație și politicieni clevetitori din secolul al XVIII-lea, progresiști, pajiști mirifice, sunt toate ingrediente ale acestui film pictural. Povestea Georgianei, născută Spencer, prezintă similitudini cu cea a Dianei, Prințesă de Wales, regina inimilor din secolul al XX-lea și descendentă directă.

Ralph Fiennes în rolul lui William Cavendish, duce de Devonshire

Dintr-o  simplă adolescentă, Georgiana se metamorfozează într-o  femeie de societate având o slăbiciune pentru vin și jocuri de noroc, ca un refugiu al nefericirii cotidiene derivate din iubirea neîmplinită, și în același timp mamă devotată copiilor ei cu orice preț.

Keira Knightly și Dominic Cooper

• Regia: Saul Dibb

• Scenariul: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb bazat pe romanul biografic al Amandei Foreman

• Distribuția: Keira Knightley (Georgiana)

Ralph Fiennes (Ducele)

Charlotte Rampling (Lady Spencer, mama Georgianei)

Dominic Cooper (Charles Grey)

Hayley Atwell (Lady Elizabeth Foster)

• Premiul Oscar pentru design de costume (Michael O’Connor) în 2009

 

Citiţi şi aici.

Exit mobile version