Site icon Bel-Esprit

Bacalaureat de nota 10 (zece) la română

Dragi elevi,

Probabil, la ora asta, ați terminat deja pregătirea pentru proba de foc, prima, la limba și literatura română, și veți fi înțeles deja că nici pe departe nu e vorba despre vreun bau-bau, ci despre oportunitatea care vi se oferă, după patru ani de studiu, să demonstrați că timpul petrecut în școală n-a trecut în zadar și că sunteți cu adevărat capabili de performanță. De ce proba de foc? Pentru că succesul ei înseamnă poarta către reuşita celorlalte. Nu, nu e doar mâna providenţei, ci creierul, care se obişnuieşte cu adrenalina… şi mai vrea… nici nu vă puteţi da seama cât poate face un creier antrenat şi conştient de puterile lui! Şi da, nu există barieră pe care să n-o puteţi trece, pentru că viaţa însăşi înseamnă a fi în putere, iar puterea, o ştiţi şi voi, stă în cunoaştere!

Aşa că: e momentul în care trebuie să acordați un timp de relaxare creierului, pentru a procesa și asimila tot ceea ce ați învățat până acum, pentru că, nu-i așa, cu o zi înainte de examen trebuie să fiți în primul rând odihniți, pentru a avea randament maxim. Aţi trecut prin nişte simulări, ați primit sfaturi de la profesorii de la clasă, mulți dintre voi ați luat meditații, așa că nimic nu poate sta în calea succesului vostru. Singurul inamic e teama, iar teama nu există, nu-i aşa? Puteţi pune mâna pe ea? Nu. Deci? Tot ceea ce este palpabil în lumea asta sunteţi voi, înaintea unei porţi pe care trebuie s-o deschideţi prin forţele proprii. Pentru că vreţi să vă demonstraţi vouă înşivă, în primul rând, că sunteţi buni. Apoi, desigur, părinţilor, prietenilor, dacă vă interesează neapărat să dovediţi celorlalţi ceea ce ei au nevoie să afle altfel decât prin simpla voastră prezenţă. E în regulă să-ţi doreşti asta, şi e bine că te gândeşti şi la alţii, doar că… acum contezi doar tu. Tu, în centrul lumii. Iar lumea ta e plină de personaje pe care le cunoşti atât de bine….

Cel care are abilitatea de a-şi stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva.”, spunea Andrew Carnegie, și-am face bine să-l credem!

Probabil că v-ați organizat zilele premergătoare examenelor, astfel încât să nu faceți niciun fel de excese: nici alimentare (pentru că, nu uitați, „cena brevis, nox levis”, iar un stomac încărcat e preocupat mai mult de sine:), nici de alt fel, dacă mă gândesc la faptul că unii dintre voi fumează „de stres”, beau cafea „să mă țină treaz”, Coca-Cola sau alte băuturi acidulate, obiceiuri pe care ar fi bine să le puneți în paranteză astăzi. Puteți să le înlocuiți cu ceai sau fresh-uri, adică băuturi care au efect de liniștire sau de întremare. Organismul vostru e acum un motor turat la maxim și ar fi păcat să se decompenseze din cauza unor factori externi, la care puteți, fie și pentru o zi, să vă gândiți mai bine. Astăzi aveți nevoie, mai mult decât orice, de liniște. Părăsiți măcar pentru câteva ore telefonul mobil, pentru că orice discuție despre subiecte v-ar putea afecta siguranța și echilibrul interior.

Fiecare a învățat în stilul și în ritmul lui, așa că acum conștiința că ați parcurs toată materia trebuie să vă fie singurul tovarăș. Mai bine faceți o scurtă plimbare sau ascultați muzică, sau poate că v-ar liniști un desen, o Mandala, o baie în timpul căreia să nu vă gândiți la nimic. Nu faceți lucruri care v-ar putea crea neplăceri sau dureri (au existat copii care au avut accidente înaintea examenelor, mergând cu bicicleta, la ștrand sau la sală). E o zi în care trebuie să fiți în deplinătatea forțelor voastre fizice și psihice, o zi în care nu doar mintea trebuie să vă ajute, ci și corpul. Sau, mai bine zis, armonia dintre ele. „Mens sana in corpore sano”, spun latinii, căci sănătatea e cheia spre echilibru.

Să vă mai spun ceva: acesta e unul dintre momentele în care sunteţi voi cu voi înşivă. Trageţi o perdea peste lume, puneţi-o între paranteze pentru astea câteva zile de examen. Sunteţi un conducător de oşti, iar bătălia pe care o duceţi acum este precum catifeaua, sau, mai bine zis, ca un covor roşu spre maturitate. Păşiţi cu încredere! O singură carte aveţi de jucat! Cu ambiţie şi cu convingerea că munţii nu se dau privirii decât atunci când îi priveşti din vale… “Ceea ce ne par a fi încercări amare sunt adesea binecuvântări deghizate.” – Oscar Wilde.

 

Și pentru că sunt (şi) profesoară de limba română, îmi permit să vă readuc în memorie ceea ce cu siguranță știați, așa că n-o să vă ia mult să citiți (să dați un „refresh”, cum spuneți voi:)

Și o concluzie, așa cum se cade:

Sunteți generația cea mai inteligentă din câte au fost vreodată, zoomers, sunteți puternici și luminoși, ne veți face mândri de voi, atât pe noi, profesorii, care v-am fost asemeni unor părinți patru ani de zile, poate cei mai intenși, dar și turbulenți din viața voastră, atât trebuie să fiți atenți, să priviți cu seriozitate aceste 3-4 zile în care trebuie să dați tot ce-i mai bun din voi! Atât! Trei zile (pentru cei care au și examen de limbă maternă sunt patru), și viața voastră va lua o întorsătură fericită. Examenul maturității voastre vă reprezintă, pentru că el deschide calea afirmării voastre în plan social și profesional!

Iar dacă nu va fi așa, nu e nimeni de vină, pentru că nu judecăm pe nimeni, ci credem cu toată puterea în capacitatea oamenilor de a evolua, indiferent de vârstă!

Suntem lângă voi, cu pumnii strânși, nu uitați, de mâine începând, SUCCESUL trebuie să vă fie ținta!

P.S. Ca să nu uit: atenție la ustensilele de scris, nu aveți voie cu Friction Pen, alegeți un pix normal, plin, cel cu bilă poate lăsa urme, sau un stilou de bună calitate!

Luați aminte: „Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua.” — Ralph Waldo Emerson

Și câte aș mai avea să vă spun, dar vă las să vă odihniți.

Bacalaureat în 15 pași

Exit mobile version