Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 22 ianuarie

”Există unele lucruri care nu pot fi exprimate decât prin îmbrățișare.” Maurice Maeterlinck

*****

George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron (n. 22 ianuarie 1788, Londra — d. 19 aprilie 1824, Missolonghi, Grecia) este unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englezi, alături de Percy Bysshe Shelley și John Keats, contemporani ai săi.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt poemele narative Pelerinajul lui Childe Harold și Don Juan, rămas incomplet din pricina morții poetului.

„Nu mai surâde nopții ce-n mine a pătruns…
Vai, de ce port de-a pururi o frunte-ntunecată?
De ce zâmbirii tale nu-i pot găsi răspuns?
Cu ochii uzi cerși-voi Destinului un dar:
Să nu cunoști ce-i plânsul, copila fără pată —
Ori, niciodată lacrimi să nu verși în zadar…”

(Către Ines (din Byron), traducere de Panait Cerna)

*****

FYY: George Gordon Byron, cunoscut mai ales ca Lord Byron, a fost unul dintre cei mai străluciți și controversați poeți ai erei romantice. Viața și opera sa sunt pline de curiozități și anecdote interesante:

  1. Byron s-a născut cu o malformație a piciorului drept, ceea ce i-a cauzat un mers șchiopătat pe tot parcursul vieții. A fost extrem de conștient de acest defect și a încercat mereu să-l ascundă.
  2. Byron era cunoscut pentru stilul său de viață extravagant și aventurile sale amoroase. A avut numeroase relații atât cu femei, cât și cu bărbați, ceea ce era extrem de scandalos pentru vremea sa.
  3. În timp ce studia la Universitatea Cambridge, lui Byron i s-a interzis să aducă un câine ca animal de companie, așa că în schimb a adus un urs. Nu existau reguli care să interzică urșii, astfel încât universitatea nu a putut face nimic pentru a-l împiedica.
  4. Byron a moștenit titlul de nobilime la vârsta de 10 ani, devenind Lord Byron. Deși a fost membru al Camerei Lorzilor, nu a fost niciodată implicat activ în politica britanică.
  5. Byron a fost un susținător pasionat al luptei pentru independența Greciei. A plecat în Grecia pentru a se alătura revoluționarilor și a cheltuit o sumă considerabilă de bani pentru cauza lor.
  6.  Byron a murit la vârsta de 36 de ani în Missolonghi, Grecia, din cauza unei febre, posibil contractată în timp ce lupta în războiul de independență al Greciei. Moartea sa timpurie a contribuit la mitul eroic care îl înconjoară.
  7. Termenul „Byronic” a devenit sinonim cu eroii tăcuți, melancolici și rebeli, un tip de personaj care a fost inspirat de viața și opera lui Byron.

*****

22 ianuarie 1859…
Concertul No 1 pentru pian și orchestră în Re minor, Op. 15 al lui Johannes Brahms are premiera la Hanovra.
Finalizată în 1858, concertul a fost prima sa lucrare orchestrală interpretată în fața publicului, cu succes.
Concertul, cu durata cuprinsă între 40 și 50 minute, respectă tradiția având trei părți
1. Maestoso – Poco più moderato
2. Adagio
3. Rondo (Allegro non troppo)
Prima mișcare a concertului a fost folosită pentru a întări momente deosebit de dramatice din filmul britanic The L-Shaped Room (1963)..
Dă-i o mască unui om și acesta va deveni cine este cu adevărat.”  The Dark Knight, 2008
Astăzi se împlinesc 4 ani de când actorul Heath Ledger joacă pentru îngeri. Pentru interpretarea excepțională a personajului Joker din pelicula „The Dark Knight” (parte din trilogia Batman), Ledger a primit, post mortem o serie de premii importante, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar.

Ledger a murit la scurt timp după încheierea filmărilor la „The Dark Knight”, în urma unei intoxicații cu medicamente. În legătură cu moartea sa au existat o serie de zvonuri care sugerau că starea psihică a actorului ar fi fost sever afectată de pregătirea intensă pentru rolul din „The Dark Knight”. Pentru a intra cât mai bine în pielea lui Joker, Ledger s-ar fi izolat pentru o perioadă lungă de timp într-o cameră de hotel, refuzând orice contact cu lumea exterioară.
*****
22 ianuarie 1849 se năștea August Strindberg, poet și scriitor suedez (d. 1912)
Cine nu a văzut/citit niciodată „Domnișoara Iulia” de August Strindberg ar putea rămâne uimit de modernitatea acestui text și, de aceea, merită vizionată noua adaptare pentru ecran, realizată de Liv Ullmann.
Actrița norvegiană consideră că toți purtăm măști pentru a putea înfrunta cotidianul și pentru a face față adversităților. În pofida tehnologiei avansate și a tuturor mijloacelor de comunicare ultra-sofisticate, oamenii se izolează în fortărețe solitare. Pe fondul acestor observații, și-a asumat rolul de-a readuce în fața spectatorilor celebra scriere a lui August Strindberg. Realizată în 1888, piesa a fost pusă în scenă abia în anul următor, la Copenhaga, iar autorul a așteptat până în 1906 reprezentarea din țara sa, fiindcă autoritățile suedeze o găseau prea sulfuroasă.
*****
Alexandrina Victoria (n. 24 mai 1819, Londra – d. 22 ianuarie 1901, Isle of Wight) a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.
A moștenit tronul la vârsta de 18 ani, iar domnia sa de 63 de ani și 7 luni, a doua ca lungime dintre domniile tuturor monarhilor britanici, este cunoscută sub numele de Era Victoriană. A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic. Ea a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra.
Regina Victoria a devenit un simbol național și a fost identificată cu standardele stricte de moralitate personală.
IN MEMORIAM …
Toţi ne-am născut cu chelie…” (Telly Savalas)
Telly Savalas a murit pe 22 ianuarie 1994, la o zi după aniversarea a 72 de ani, din cauza complicațiilor cancerului de vezică și de prostată.
Aristotelis Savalas (21 ianuarie 1922 – 22 ianuarie 1994) a fost un actor și cântăreț american a cărui carieră a durat patru decenii. Remarcat pentru capul chel și vocea sa profundă și rezonantă, el este probabil cel mai bine cunoscut pentru rolul locotenentului Theo Kojak în serialul polițist Kojak (1973–1978).
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT … 63 DE ANI …
Știu cine sunt și ce fac.” (Michael Hutchence)
Michael Kelland John Hutchence (22 ianuarie 1960 – 22 noiembrie 1997) a fost un muzician, compozitor și actor australian. Hutchence a cofondat trupa rock INXS al cărui vocalist a fost din 1977 până la moartea sa. Cu peste 60 de milioane de discuri vândute în întreaga lume, INXS a fost inclusă în ARIA Hall of Fame în 2001.

F. S. Fitzgerald: „Strălucitoarea viață a unui american „pierdut”

Exit mobile version