Site icon Bel-Esprit

White House. Casa Albă

Theodore Roosevelt: „Cred că nu există niciun loc în țara noastră mai demn de admirația poporului american decât această casă a poporului, Casa Albă.”

White House. Casa Albă este mult mai mult decât o simplă clădire sau reședință. Ea este biroul și reședința oficială a președintelui Statelor Unite, simbolizând puterea executivă a guvernului american. Ca loc în care s-au luat decizii majore care au influențat cursul istoriei Statelor Unite și al lumii, Casa Albă este încărcată de istorie și tradiție.

Este, de asemenea, un simbol al națiunii americane, un reper pentru democrație și un loc unde se desfășoară ceremonii importante, se organizează întâlniri de stat și se găzduiesc lideri și demnitari din întreaga lume. Ca icon al culturii americane, apare în nenumărate filme, cărți și alte forme de artă, consolidându-și astfel recunoașterea la nivel global.

Casa Albă este și un semn al stabilității și rezilienței sistemului politic american, rămânând constantă în ciuda schimbărilor de administrație și a turbulențelor politice. Accesibilitatea ei pentru public, prin tururile organizate, reflectă un nivel de transparență și deschidere în politica americană.

Din punct de vedere arhitectural, Casa Albă este un exemplu de frumusețe și eleganță neoclasică și este desemnată ca monument istoric național. Pe lângă importanța sa instituțională și simbolică, este și locul unde președintele și familia sa locuiesc și trăiesc, adăugând o dimensiune personală și umană funcției prezidențiale.

White house (pinterest.com)

Puțină istorie

Construcția Casei Albe a început în 1792 și a fost finalizată în 1800, fiind proiectată de arhitectul irlandez James Hoban. Costul inițial al construcției a fost de aproximativ 232.000 de dolari la acea vreme, când președintele George Washington a ales locația și a supravegheat construcția, deși el nu a locuit niciodată în această clădire. Prima familie prezidențială care a locuit acolo a fost cea a președintelui John Adams, în anul 1800. Stilul arhitectural al Casei Albe este neoclasic, inspirat de stilurile grecești și romane care simbolizează democrația și republicanismul. Clădirea este construită din gresie pictată de culoare albă, de unde și numele de „Casa Albă”.

De-a lungul deceniilor, fiecare președinte a adăugat propria sa notă personală și istorică Casei Albe. Thomas Jefferson, de pildă, a angajat arhitectul Benjamin Henry Latrobe să facă îmbunătățiri, introducând stiluri arhitecturale care au lărgit structura inițială. În 1814, în timpul Războiului din 1812, britanicii au ars Casa Albă, într-un act care a lăsat clădirea aproape complet distrusă. James Hoban, arhitectul original al Casei Albe, a fost însărcinat cu reconstrucția, și prin 1817, președintele James Monroe se muta într-o clădire parțial restaurată.

Abe Lincoln este adesea citat în contextul Casei Albe, exprimând sentimentele sale despre povara liderului națiunii în timpuri tulburi: „Nu pot să scap de această casă. Sunt ca un om prins într-un deal imens de tărâțe, care se mișcă mereu – cu mult zgomot și confuzie – dar fără nici un progres real.” În timpul mandatului său, Lincoln a semnat Proclamația de Independență în birourile sale de la Casa Albă, un moment pivot în efortul de abolire a sclaviei.

În secolul al XX-lea, președintele Franklin D. Roosevelt a adăugat în mod semnificativ la infrastructura Casei Albe, construind aripa West Wing pentru a găzdui biroul Oval și camerele de lucru ale personalului său. A fost o perioadă în care Casa Albă a devenit centrul de comandă în timpul Marii Depresiuni și al celui de-al Doilea Război Mondial. Roosevelt a surprins esența rolului președințial și greutatea deciziilor luate în aceste camere când a declarat: „În fiecare zi când mă trezesc și mă duc la birou, mă rog pentru înțelepciune și umilință.”

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, în timpul Războiului Rece, John F. Kennedy a captivat națiunea cu discursuri inspiraționale, dintre care multe au fost susținute de la Casa Albă. Sloganul său „Nu întreba ce poate face țara ta pentru tine – întreabă ce poți face tu pentru țara ta” a fost un apel la acțiune care a răsunat în holurile Casei Albe și dincolo de ele.

Dacă vreți să vizitați Casa Albă...

Casa Albă a continuat să servească drept un loc unde se formează istoria, sub administrații diverse, de la semnarea acordurilor de pace și legislație importantă, până la momente de criză și triumf. O reflectă pe Jacqueline Kennedy, soția președintelui John F. Kennedy, a spus despre reședința prezidențială: „Totul în Casa Albă trebuie să aibă o calitate, să aibă o frumusețe care să fie conformă cu poziția Americii, în raport cu alte civilizații.”

Jackie Kennedy a făcut un tur de referință al Casei Albe în 1962, oferind lumii o privire în spatele ușilor reședinței din 1600 Pennsylvania Avenue. Ea a fost intim implicată în restaurarea acestuia, care a durat un an și a costat 2 milioane de dolari, de la pregătirea propriilor schițe ale perdelelor până la scenariul întregii emisiuni de televiziune.

După cum explică ea însăși, când a ajuns la Casa Albă în 1961, s-a gândit că era „păcat să nu găsești nimic din trecut în casă, aproape nimic înainte de 1902”. Ea a decis să adune o colecție de artă și antichități americane istorice pentru a ancora Casa Albă în patrimoniul său, în consecință, a înființat un comitet care să caute piese pentru a construi colecția.

Casa Albă, locul deciziilor de importanță mondială

De-a lungul istoriei sale, Casa Albă a fost martora și epicentrul multor decizii majore și evenimente care au modelat istoria Statelor Unite și (chiar) a lumii. Iată câteva dintre acestea:

  1. Declarația de Război împotriva Marii Britanii (1812): Președintele James Madison a condus țara în Războiul din 1812, prima declarație de război emisă de Congresul SUA.
  2. Abolirea Sclaviei (Emancipation Proclamation, 1863): Președintele Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare în timpul Războiului Civil American, care a declarat liberi toți sclavii din statele confederate.
  3. Decizia de a intra în Primul Război Mondial (1917): Președintele Woodrow Wilson a luat decizia de a intra în Primul Război Mondial, o mișcare care a avut un impact major asupra rezultatului conflictului.
  4. Lansarea New Deal (1933): În timpul Marii Depresiuni, Președintele Franklin D. Roosevelt a creat New Deal, o serie de programe, reforme și reglementări menite să revitalizeze economia americană și să protejeze cetățenii săi.
  5. Decizia de a folosi bomba atomică (1945): Președintele Harry S. Truman a luat controversata decizie de a folosi arme nucleare împotriva Japoniei în finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.
  6. Implementarea Doctrinii Truman (1947): Președintele Truman a dezvoltat Doctrina Truman, care a stipulat că SUA vor oferi sprijin țărilor amenințate de comunism, un pilon al Războiului Rece.
  7. Lansarea programului Apollo (1961): Președintele John F. Kennedy a angajat SUA în cursa spațială prin anunțarea obiectivului de a trimite un om pe lună și de a-l aduce înapoi în siguranță pe Pământ.
  8. Civil Rights Act (1964): Președintele Lyndon B. Johnson a semnat Civil Rights Act, care a interzis discriminarea pe bază de rasă, culoare, religie, sex sau origine națională.
  9. Încheierea Războiului din Vietnam (1973): Președintele Richard Nixon a luat decizia de a începe retragerea trupelor americane din Vietnam, marcând începutul sfârșitului participării americane la acest conflict prelungit.
  10. Încheierea Războiului Rece (1989-1991): Sub administrația Președintelui George H.W. Bush, SUA au jucat un rol decisiv în gestionarea căderii comunismului în Europa de Est și în destrămarea Uniunii Sovietice.

Filme inspirate de simbolul Casei Albe

Casa Albă, fiind un simbol al puterii și al politicii americane, a inspirat numeroase povești pe marele ecran. Iată câteva exemple notabile:

  1. „The American President” (1995) – Un film romantic care îl are în centrul său pe președintele văduv Andrew Shepherd (interpretat de Michael Douglas), care se îndrăgostește de o activistă de mediu (Annette Bening). Absolut extraordinar filmul!
  2. „Independence Day” (1996) – Un film de acțiune și science fiction în care extratereștrii atacă Pământul, iar Casa Albă este una dintre clădirile de pe lista țintelor.
  3. „Air Force One” (1997) – Harrison Ford joacă rolul președintelui Statelor Unite care trebuie să-și apere avionul prezidențial și familia de teroriști.
  4. „Olympus Has Fallen” (2013) și continuarea sa, „London Has Fallen” (2016) – O serie de filme de acțiune în care agentul de servicii secrete Mike Banning (interpretat de Gerard Butler) trebuie să salveze președintele din diverse situații periculoase.
  5. „White House Down” (2013) – Un alt film de acțiune în care un polițist al Capitolului (Channing Tatum) trebuie să salveze președintele (Jamie Foxx) când Casa Albă este atacată de un grup paramilitar.
  6. „13 Days” (2000) – Un film dramatic care redă evenimentele Crizei Rachetelor Cubaneze și deciziile care s-au luat în interiorul Casei Albe de către președintele John F. Kennedy și consilierii săi.
  7. „Frost/Nixon” (2008) – Bazat pe interviurile dintre David Frost și Richard Nixon, acest film explorează interviurile care au avut loc după demisia lui Nixon în urma scandalului Watergate.
  8. „Dave” (1993) – O comedie în care un om obișnuit, care se întâmplă să fie sositul președintelui, este adus să servească temporar ca președinte al SUA.
  9. „The Butler” (2013) – Inspirat de o poveste reală, filmul urmărește viața unui majordom de culoare care a servit opt președinți americani în timpul mandatului său la Casa Albă.
  10. „Primary Colors” (1998) – Un film inspirat de campania prezidențială a lui Bill Clinton din 1992, cu John Travolta și Emma Thompson.

Aceste filme variază de la portretizarea unor evenimente istorice semnificative la explorarea ficțională a situațiilor de criză, arătând versatilitatea Casei Albe ca simbol în cinematografie.

O listă lungă și valoroasă

Casa Albă, situată la 1600 Pennsylvania Avenue NW în Washington, D.C., este reședința oficială și biroul principal al președintelui Statelor Unite ale Americii. De la John Adams, care a fost primul președinte care a locuit în Casa Albă începând cu anul 1800, toți președinții SUA au ocupat această reședință prestigioasă în timpul mandatului lor. Iată o listă cronologică a președinților Statelor Unite care au locuit în Casa Albă:

  1. John Adams (1797–1801)
  2. Thomas Jefferson (1801–1809)
  3. James Madison (1809–1817)
  4. James Monroe (1817–1825)
  5. John Quincy Adams (1825–1829)
  6. Andrew Jackson (1829–1837)
  7. Martin Van Buren (1837–1841)
  8. William Henry Harrison (1841) – a murit la doar o lună după ce a preluat funcția și nu este clar cât de mult timp a petrecut în Casa Albă.
  9. John Tyler (1841–1845)
  10. James K. Polk (1845–1849)
  11. Zachary Taylor (1849–1850)
  12. Millard Fillmore (1850–1853)
  13. Franklin Pierce (1853–1857)
  14. James Buchanan (1857–1861)
  15. Abraham Lincoln (1861–1865)
  16. Andrew Johnson (1865–1869)
  17. Ulysses S. Grant (1869–1877)
  18. Rutherford B. Hayes (1877–1881)
  19. James A. Garfield (1881)
  20. Chester A. Arthur (1881–1885)
  21. Grover Cleveland (1885–1889)
  22. Benjamin Harrison (1889–1893)
  23. Grover Cleveland (1893–1897) – singurul președinte care a avut două mandate neconsecutive.
  24. William McKinley (1897–1901)
  25. Theodore Roosevelt (1901–1909)
  26. William Howard Taft (1909–1913)
  27. Woodrow Wilson (1913–1921)
  28. Warren G. Harding (1921–1923)
  29. Calvin Coolidge (1923–1929)
  30. Herbert Hoover (1929–1933)
  31. Franklin D. Roosevelt (1933–1945)
  32. Harry S. Truman (1945–1953)
  33. Dwight D. Eisenhower (1953–1961)
  34. John F. Kennedy (1961–1963)
  35. Lyndon B. Johnson (1963–1969)
  36. Richard Nixon (1969–1974)
  37. Gerald Ford (1974–1977)
  38. Jimmy Carter (1977–1981)
  39. Ronald Reagan (1981–1989)
  40. George H. W. Bush (1989–1993)
  41. Bill Clinton (1993–2001)
  42. George W. Bush (2001–2009)
  43. Barack Obama (2009–2017)
  44. Donald Trump (2017–2021)
  45. Joe Biden (2021–prezent)

Cuvinte memorabile

Harry S. Truman: „Fiind președinte este ca și cum ai fi călare pe un tigru. Nu ai nici o problemă până când încerci să cobori.”

John F. Kennedy: „Casa Albă este cel mai bun hotel. Are doar două dezavantaje: serviciul este oribil, iar adesea, unul trebuie să facă lobby.”

Ronald Reagan: „Am mai locuit în această casă acum pentru câțiva ani și uneori, noaptea, când este liniște, mă plimb pe coridoare și mă gândesc la toți cei care au fost aici, la ceea ce gândeau ei, la ce speranțe și planuri aveau pentru această țară și pentru lume.”

Abraham Lincoln: „Nu pot să scap de această casă. Sunt ca un om prins într-o movilă imensă de tărâțe, care se mișcă mereu – cu mult zgomot și confuzie – dar fără nici un progres real.”

Barack Obama: „Casa Albă te aduce cu picioarele pe pământ. Te face să te concentrezi asupra ceea ce contează cu adevărat.”

Theodore Roosevelt: „Cred că nu există niciun loc în țara noastră mai demn de admirația poporului american decât această casă a poporului, Casa Albă.”

Jacqueline Kennedy: „Totul în Casa Albă trebuie să aibă o calitate, să aibă o frumusețe care să fie conformă cu poziția Americii, în raport cu alte civilizații.”

Robert F. Kennedy: Un caz complicat

Exit mobile version