Site icon Bel-Esprit

Unul din cei patru fabuloși -George Harrison

George Harrison va fi mereu iubit și amintit ca cel mai tânăr membru al trupei The Beatles.

Chitarist genial, cântăreț și compozitor foarte talentat, acest „Beatle liniștit” era un muzician cu totul ieșit din comun, cânta la 26 de instrumente diferite, la chitară, sitar, tobă conga, xilofon, vioară, armonică, marimba și glockenspiel…
George și Paul McCartney au fost primii doi Beatles care s-au întâlnit. Cei doi călătoreau în același autobuz școlar în 1954: Paul avea 12 ani, George 11.
George Harrison (n. 25 februarie 1943 – d. 29 noiembrie 2001)
George a fost compozitorul original, „prolific” Beatle. Deși se știe că John Lennon și Paul au compus marea majoritate a melodiilor clasice Beatles, George este cel care a co-compus, de fapt, primele două melodii ale Beatles.
În 1958, la prima lor sesiune de înregistrare, Beatles („The Quarrymen” atunci) a cântat melodia „In Spite of All the Danger” de Paul McCartney-George Harrison. În următoarea lor sesiune de înregistrare timpurie, în 1960, trupa a cântat o melodie instrumentală, compusă de John Lennon-George Harrison, numită „Cry for a Shadow”.

A fost aproape să fie inclus în prima sondă spațială interstelară a NASA

La mijlocul anilor șaptezeci, NASA a lansat sondele spațiale gemene, Voyager 1 și Voyager 2, concepute pentru a călători în afara heliosferei și în spațiul interstelar. Ambele nave spațiale au fost echipate cu ”Discul de aur”, în esență o capsulă audio ce conține sunete alese pentru a transmite viața și cultura Pământului.

Carl Sagan a spus că sondele vor fi întâlnite și discurile ascultate doar dacă există civilizații capabile de călătorii în spațiul interstelar. În această ”sticlă”  aruncată în „oceanul” spațial sunt ”scrise” mesaje pline de speranță despre viața pe această planetă.

Conținutul înregistrării a fost selectat pentru NASA de un comitet condus de Carl Sagan de la Universitatea Cornwell. Aceștia au asamblat 116 imagini și o varietate de sunete naturale. Ei au adăugat selecții muzicale din culturi și ere diferite, formule de salut vorbite în 55 de limbi clasice și moderne.

Here comes the sun

Dacă Sagan ar fi avut ultimul cuvânt de spus, „Here comes the sun” ar fi fost una din înregistrările muzicale reprezentative, trimise să vagabondeze etern, dincolo de limitele sistemului solar.

Toți cei patru membri ai trupei au fost încântați de idee, însă EMI Records, care deținea drepturile de autor ale piesei, a spus veto acestui plan.  Astfel că înregistrarea piesei lui Chuck Berry – Johnny B. Goode a fost adăugată colecției de artefacte culturale și științifice menite să reprezinte civilizatia umană la bordul sondelor Voyager.

Pentru meritele sale, George Harrison a fost distins prin includerea sa, ca membru în Ordinul Imperiului Britanic (MBE).

”George Harrison: Living in the Material World” este un film documentar din 2011 coprodus și regizat de Martin Scorsese, bazat pe viața muzicianului George Harrison, fost membru al trupei Beatles. Lansarea filmului a fost însoțită, atât de o carte, cât și de un album cu înregistrările demo ale lui Harrison. Filmul a câștigat premiile Emmy pentru Regia Remarcabilă pentru Programare Non-ficțiune.

Global Beatles Day

Exit mobile version