Cu toții ne îndrăgostim și cu toții căutăm persoana potrivită. Desigur că nu există o tipologie universal valabilă, dar trebuie să știi de ce dorești o relație cu o anumită persoană. Pentru că ești singur, plictisit sau deprimat? Aceștia nu sunt niște factori care ar trebui să conducă la o relație, și care, dacă totuși intră în calcul, nu duc la o relație sănătoasă și de durată. Pentru că dragostea adevărată nu se ascunde în spatele singurătății, plictiselii sau deprimării!
Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul când îți alegi partenerul de viață!
I. Caută o persoană care își ține promisiunile
Cu toții merităm să avem lângă noi persoane sincere, în care avem totală încredere. Acest lucru nu se aplică numai în dragoste, ci este valabil în toate domeniile existenței. Sufletul uman simte o deosebită nevoie de a trăi din plin sentimentul de liniște, acel sentiment pe care îl ai atunci când știi că toate lucrurile sunt în ordine, că există cineva în care ai deplină încredere și că acel cineva veghează asupra ta.
Și dacă acest lucru este valabil pentru toate situațiile vieții, de ce nu ar fi valabil și în iubire, unde toate sentimentele sunt ( sau ar trebui să fie ) întruchipate în forma lor superlativă.
II. Caută o persoană căreia îi este dor de tine când nu ești lângă el/ea.
Nu există dovadă mai mare de iubire decât acel sentiment de lipsă a persoanei iubite când aceasta nu e lângă tine. E un sentiment destul de dureros, și, de obicei, când o persoană îți simte lipsa, are tendința de a îți spune acest lucru, pentru a te simți mai aproape. Așa că nu te sfiii nici tu să spui un ”Mi-e dor de tine!” din când în când! Dacă te oprește orgoliul, însemană că nu ești pregătit pentru această experiență hotărâtoare a vieții tale. Amânarea poate fi o soluție, până când ajungi la decizia cea bună.
”Ce e dragostea? Nevoia de a ieși din tine însuți.” – Charles Baudelaire
III. Caută o persoană care își demonstrează dragostea.
O persoană care te iubește cu adevărat va căuta tot timpul să îți demonstreze acest lucru, fiind mereu în căutare de noi metode pentru aceasta. Fii mereu atent la micile gesturi! Pot însemna atât de mult! Un telefon sau un mesaj la timpul lui, un cadou cât de neînsemnat, chiar și numai a fi prezent atunci când partenerul trece printr-o anumită situație critică, toate acestea sunt gesturi care pot salva o relație.
”Noi toți ne-am născut pentru a iubi. Acesta este principiul existenței noastre și singurul său sfârșit.” – Benjamin Disraeli
IV. Caută o persoană care să fie dispusă să rezolve problemele de cuplu…
Este foarte important să găsești o persoană care să fie dispusă să discute cu tine atunci când aveți o problemă. Ca în orice domeniu, comunicarea este cuvântul cheie când vine vorba de o relație armonioasă și de durată. Mai mult ca în orice domeniu, în dragoste nu există loc pentru orgoliu. Orice problemă trebuie asumată și discutată, pentru binele amândurora și pentru integritatea relației. Prima dată verifică dacă faci parte din ierarhia sufletească a celuilalt și, mai ales, pe ce scară te afli. Dacă ocupi locul secund, sau, mai rău, un loc mai îndepărtat, după carieră, hobbiuri sau prieteni, înseamnă că ești în filmul greșit!
Și nu uita, ascultarea este de asemenea un factor foarte important!
”Cei mai de succes oameni pe care i-am cunoscut sunt cei care ascultă mai mult decât vorbesc.” – Bernard Baruch
V. Caută o persoană care este mândră de tine.
Cu toții facem greșeli, dar un adevărat partener știe atât să ierte cât și să încurajeze! O încurajare spusă unei persoane deznădăjduite poate să schimbe atât destinul ei, cât și al tău! Pe de altă parte, atunci când obții o performanță, o persoană care te iubește cu adevărat va fi acolo pentru a-ți arăta cât de mândră este de tine! Iubirea inspiră și construiește, acolo unde este lăsată să se manifeste neîngrădit! Uneori, e nevoie de sfaturi sau chiar de o mică dojană, dar, spusă pe un ton cald, ea trebuie acceptată ca făcând parte din gesturile constructive, menită să impulsioneze și nu să lovească în încrederea de sine sau în egoul celuilalt.
Fii atent la micile „observații” pe care cel ce te iubește ți le face, pot însemna foarte mult!
VI. Caută o persoană care îți ia
apărarea și care te salvează din situațiile critice!
Nu e minunat să ai o persoană care se ridică în picioare și se pune între tine și cei ce sunt împotriva ta? Acesta este alt sentiment de care are nevoie ființa umană: sentimentul de susținere. Când simți că îți este foarte greu să faci față unei situații, ai nevoie doar de cineva care să te înțeleagă și să te susțină. Atunci când vei realiza că nu ești singur, vei vedea că și problema pare mult mai ușor de rezolvat!
”Un lucru întotdeauna pare imposibil până când este făcut” – Nelson Mandela
VII. Caută o persoană care face orice pentru a te simți special(ă).
O persoană care te iubește te consideră, evident, special(ă). Chiar dacă ai probleme cu stima de sine, ea va găsi mereu calități de care nici nu erai conștient(ă). Câteodată, s-ar putea să fie și mici defecte scoase la iveală, dar e în firea lucrurilor să încerce să îți arate și ție ceea ce crede despre tine. Sinceritatea e una dintre calitățile esențiale ale unei relații, secondată de capacitatea de a accepta observații care, uneori, ar putea să doară. Această formă de iubire se manifestă în general prin idei non-conformiste și spontane, care totuși au un singur scop: să te facă să te simți bine, după ce ai reușit să le asimilezi și să ți le asumi. Suntem, de multe ori, ceea ce alegem să fim, dar și ceea ce văd alții în noi, pentru că trăim în societate și suntem definiți, ca ființe sociale, prin alteritate. Oglinda noastră reală trebuie să fie omul cu care ne însoțim, nu o persoană ipocrită care urmărește interese străine de adevărata natură a iubirii. E greu să discerni, dar va fi și mai greu să trăiești o viață lângă o asemenea persoană.
”Cel mai sincer adevăr înfloreşte doar drept urmare a celei mai sincere iubiri.” – Heinrich Heine
VIII. Caută o personă mereu veselă, care să te facă să râzi!
Râsul e cea mai puternică armă împotriva plictiselii, a monotoniei și a depresiei. Două firi taciturne, pline de complexe, incapabile să-și exteriorizeze trăirile nu vor putea niciodată să formeze un cuplu de durată. Râsul vindecă, e terapia cea mai puțin costisitoare și cea mai eficientă. Un om fericit e un om sănătos, căruia îi sclipesc ochii de bucurie când își întâlnește ființa iubită și găsește numai cuvinte bune pentru a o întâmpina. Un om care e fericit nu ține supărarea, oricât ar fi de mare greșeala celuilalt. A înțelege adevăratele cauze ale supărării unui om înseamnă a accepta imperfecțiunea ființei umane, iar acest lucru nu poate decât să fie benefic pentru ambii parteneri. Nimeni nu e perfect, chiar dacă așa se crede. Iar apoi, cine e perfect nu are nevoie de un partener care să-l întregească, nu-i așa?
IX. Și nu în ultimul rând, caută o persoană care te iubește cum nu te-a mai iubit nimeni până atunci…
Deși poate părea că este o atitudine greșită, la fel ca și în celălalte domenii ale vieții este normal să te raportezi la o relație în funcție de experiențele anterioare. Poate nu vei găsi pe cineva care te iubește cum nu te-a mai iubit nimeni, dar încearcă să fii atent la anumite semne pe care le recunoști din relațiile anterioare și să faci anumite corelații între acestea și efectele care au apărut mai târziu. Nu te căsători doar de frica de a nu pierde ultimul tren și nici din răzbunare.
„Din clipa în care nu ne mai pasă cum ne vede cel pe care-l iubim, din clipa aceea înseamnă că nu-l mai iubim.” – Milan Kundera
citat din Milan Kundera
Traducere și adaptare: David Gurău