„Înţelept e acela care nu respinge niciun fel de fire, ci, ţintuind-o cu o privire iscoditoare, caută să o cunoască în adânc.”
Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său.
Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară față de realitate” , iar „scena pe care se desfășoară acțiunea se lărgește și, fără ca autorul să părăsească iubita și minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia. Și, Dumnezeule, ce poezie adâncă și puternică descoperă el aici!” (Eusebiu Camilar)
Și nu uitați: ”Sufletul are tainele lui. Oricât s-ar rătăci de drumul cel drept, oricât s-ar înrăi un criminal care nu mai are drum de întoarcere, oricât ar persista în viaţa sa stricată, dacă îl dojeneşti pentru firea lui, pentru însuşirile lui bune pe care le-a întinat, atunci totul se clatină în el şi este zguduit.”
*****
„Tot ceea ce te atinge o clipă
Se topeşte în treacăt ca neaua,
Ca neaua atinsă
De răsuflarea lui martie.” ( Cântec fără cuvinte)
Anatol E. Baconsky (n. 16 iunie 1925, Cofa, județul Hotin — d. 4 martie 1977, București)
A FOST HIT CU 50 DE ANI ÎN URMĂ ...
„Angie” este o melodie a trupei engleze de rock The Rolling Stones, de pe albumul lor din 1973, Goats Head Soup. A fost și single-ul principal al albumului, lansat pe 20 august 1973.
Cântecul este creditat, așa cum sunt majoritatea melodiilor Rolling Stones, Mick Jagger – Keith Richards, dar în realitate Richards este autorul, Jagger contribuind cu unele dintre versuri. Într-un interviu din 1993, Richards a spus că titlul a fost inspirat de fiica lui, Angela.
Acompaiamentul de pian distinctiv al piesei, scris de Richards, a fost interpretat pe album de Nicky Hopkins, un obișnuit al sesiunilor de înregistrări de la Rolling Stones.
Lansat ca single în august 1973, „Angie” a ajuns direct în topul Billboard Hot 100 din SUA și a ajuns pe locul 5 în topul single-urilor din Marea Britanie. Cântecul a fost, de asemenea, un hit # 1, atât în Canada, cât și în Australia timp de cinci săptămâni fiecare și a ajuns în fruntea topurilor în clasamentele multor țări.
*****
Cu exact 59 de ani în urmă, începeau filmările peliculei „A Hard Day’s Night” unde George Harrison va face cunoștință cu modelul englez Patricia Anne Boyd, în vârstă de 19 ani, una dintre personajele din film și care îi va fi prima soție (1966 – 1977).
Boyd a inspirat melodiile lui Harrison „I Need You”, „If I Needed Someone”, „Something” și „For You Blue”.
*****
4 martie 1877…
Baletul „Lacul lebedelor” al lui Piotr Ilici Ceaikovski are premiera mondială, în interpretarea Baletului Bolshoi din Moscova.
Lacul lebedelor, Op. 20 a fost scris de compozitorul rus în perioada 1875–76. În ciuda eșecului său inițial, este acum unul dintre cele mai populare spectacole de balet din toate timpurile.
*****
PRIMĂVARA ÎN MUZICA CLASICA … ⚘️
„Gândurile transmise de muzica pe care o iubesc nu sunt atât de neclare încât să nu poată fi exprimate în cuvinte.” (Felix Mendelssohn)
– Cântecul nr. 6 „Spring Song”, face parte din ciclul Cântece fără cuvinte, alcătuit din 48 de piese scrise pentru solo pian, și este cunoscut în Anglia și sub numele de „Camberwell Green” după locul din Londra (174 Denmark Hill) unde Mendelssohn a locuit la familia Benecke, rude ale soției. În timpul șederii, Mendelssohn a compus pentru copiii familiei piesa mai sus amintită.
*****
Prietenul nostru Ion Țoanță ne amintește bilanțul tragic al cutremurului din 4 martie 1977.
Amintire amară a cutremurului devastator din 4 martie 1977
Au pierit sub dărâmături:
-Toma Caragiu, actor român de teatru și film (n. 1925)
-Alexandru Ivasiuc, prozator român (n. 1933)
-A. E. Baconski poet, prozator, eseist român (n. 1925)
-Savin Bratu, critic, istoric și teoretician literar român (n. 1925)
-Daniela Caurea, poetă română (n. 1951)
-Mihail Petroveanu, critic și istoric literar român (n. 1923)
-Veronica Porumbacu, poetă și prozatoare română (n. 1921)
-Mihai Gafița, critic și istoric literar român (n. 1923)
-Alexandru Bocăneț, regizor român de televiziune (n. 1944)
-Doina Badea, interpretă română de muzică ușoară (n. 1940)
-Eliza Petrăchescu, actriță română de teatru și film (n. 1911)
-Tudor Dumitrescu, pianist și compozitor român (n. 1957)
-Ioan Siadbei, lingvist și istoric literar român (n. 1903)
-Constantin Baciu, prozator și publicist român (n. 1911)
-Florin Ciorăscu, fizician român (n. 1914)
-Paul C. Petrescu, fizician român (n. 1915)
-Filofteia Lăcătușu, solistă de muzică populară (n. 1947)
*****
„Capul meu
este foarte mare
mai mare decât jumătatea
neluminată a lunii
cap de tâmpit
şi încâlcit
e vina mea
şi a lipsei de lumină
ar trebui să-l tai
pentru câtva timp
(mai zice soacra că suntem nebuni)
măcar până la primăvară
ca să mă pot odihni
crede-mă
scap de povară
nu-l mai pot duce
mă plâng
pe cruce
atârnă rău
o vede orişicine
şi mi-e ruşine
şi-ţi jur mamă
îţi jur că-l tai
cu toporul
că nimic nu e mai uşor de spus
ca adevărul.”
In memoriam, Toma Caragiu (21 august 1925, Aetomilitsa, Grecia, d. 4 martie 1977, București)
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 4 MARTIE …
„A fost distractiv să o facem. Spre deosebire de „Free As A Bird”, avea toate cuvintele și muzica și noi eram mai mult „grupul de acompaniament” pentru John, ceea ce a fost amuzant și cred că am făcut o treabă bună.” (Paul McCartney)
La 4 martie 1996, piesa ‘Real Love’, compilată dintr-o înregistrare demo a lui John Lennon, este lansată în Marea Britanie.
John Lennon a înregistrat șase demo-uri ale piesei în 1979 și 1980. În 1988, al șaselea demo a fost lansat postum pentru coloana sonoră documentară ‘Imagine: John Lennon’. În 1995, demo-ul său a fost completat de foștii săi colegi din trupa Beatles (Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr) ca parte a proiectului ‘Beatles Anthology’, împreună cu piesa ‘Free as a Bird’.