Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 22 noiembrie

Evenimentele zilei de 22 noiembrie, într-o altfel de prezentare

Citatul zilei: „Închipuiţi-vă că într-o zi ar fi venit un tren şi n-am fi mai avut putere să urcăm în el. L-am dorit prea mult, l-am aşteptat prea mult. Ne-am epuizat în aşteptare şi nu ne-a rămas nicio picătură de energie pentru a ne bucura de sosirea lucrului aşteptat.
Numai că ne-am fi simţit striviţi de o mare tristeţe, amintindu-ne cât am visat trenul acela care acum pleacă fără noi.
Şi ce-am fi putut face după plecarea trenului?
Singura noastră şansă ar fi fost să uităm de el, să uităm de toate, să dormim, iar când ne trezeam, cu ultimile noastre puteri, să aşteptăm alt tren.”
Octavian Paler – „Viața pe un peron”

La 22 noiembrie 1819, se naște scriitoarea britanică Mary Anne (Mary Ann, Marian) Evans, cunoscută sub pseudonimul George Eliot. Eliot a fost printre scriitorii fruntași ai erei victoriene, romanele ei fiind o analiză realistă a societății provinciale englezești din acea epocă. Lucrările sale majore includ Adam Bede (1859), Moara pe ață (1860), Silas Marner (1861), Middlemarch (1871–72) și Daniel Deronda (1876). Contribuția ei esențială este aceea de a fi promovat analiza psihologică drept tehnică fundamentală de sondare a stărilor interioare, deschizând drumul ficțiunii moderne.

Prietenia este acea stare de bine inexprimabilă de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără să trebuiască să-ţi cântăreşti gândurile sau să-ţi măsori cuvintele.” (George Eliot)

La 22 noiembrie 1890 s-a născut Charles de Gaulle, general și politician francez.
În 1940 a devenit șeful guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat pînă în 1969, când de Gaulle demisionează.
Nimic măreţ nu va fi obţinut fără oameni măreţi, iar oamenii sunt măreţi doar dacă sunt determinaţi să fie astfel.” (Charles de Gaulle)

În 22 noiembrie 1963 avea să se petreacă cea mai odioasă crimă din istoria recentă a Americii: J.F. Kennedy, cel de-al 35 le-a președinte al U..S.A, a fost ucis în Dallas, într-o decapotabilă în care se afla împreună cu Prima Doamnă, Jackie Kennedy.

Primul articol aici.

Al doilea articol aici: https://bel-esprit.ro/j-f-kennedy-istoria-unui-asasinat-ce…/
Al treilea: https://bel-esprit.ro/j-f-kennedy-istoria-unui-asasinat-ce…/

„A spune adevărul poate fi uneori un lucru înfricoșător.” (citat din JFK,1991)

Procurorul districtului New Orleans, Jim Garrison, descoperă că mai multe lucruri se află în spatele asasinării lui Kennedy decât povestea oficială.

Două cărți: Jim Garrison – On the Trail of the Assassins (1988) și Jim Marrs – Crossfire: The Plot That Killed Kennedy (1989) 📖📖

Doi scenariști: Oliver Stone, Zachary Sklar 📋

Un regizor: Oliver Stone 🎬

Un film: JFK (1991) 🎞️

Patru actori: Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Gary Oldman

Un compozitor: John Williams 🎶

*****
Mintea noastră este ca o parașută. Funcționează cel mai bine atunci când este deschisă.” (Jim Marrs)
Jim Marrs, născut James Farrell Marrs Jr. (5 decembrie 1943 – 2 august 2017), a fost un jurnalist american și cel mai bine vândut autor de cărți și articole din New York Times despre o gamă largă de presupuse mușamalizări și conspirații. Marrs a fost o figură proeminentă în comunitatea teoriilor conspirației asupra asasinatului JFK, iar cartea sa din 1989 ‘Crossfire’ (Foc încrucișat) a fost una din sursele pentru filmul lui Oliver Stone din 1991, JFK. În Crossfire, Jim Marrs demonstrează că faptele sunt toate acolo – trebuie doar să fie puse împreună.

Jim Marrs

*****

Geraldine Page (22.11.1924 – 13.06.1987) – actriță americană de teatru și film. A jucat în ”Dulcea pasăre a tinereții” (Sweet Bird of Youth) alături de Paul Newman, Shirley Knight, Madeleine Sherwood, Ed Begley, Rip Torn și Mildred Dunnock.
Bazat pe piesa de teatru, din 1959, cu același nume de Tennessee Williams, filmul a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Ed Begley) și a fost nominalizat pentru cea mai bună actriță în rol principal (Geraldine Page) și cea mai bună actriță în rol secundar (Shirley Knight).

 

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 22 NOIEMBRIE … CU 57 DE ANI ÎN URMĂ …

Știi, Beatles pare să-și găsească un public nou, de fiecare dată când apare o altă generație.” (George Martin)

Lansat pe 22 noiembrie 1963, ‘With the Beatles’ este al doilea album de studio al trupei de rock engleze The Beatles, exact la opt luni de la debutul trupei cu discul ‘Please Please Me’. Produs de George Martin, albumul conține opt compoziții originale (șapte de Lennon – McCartney și „Don’t Bother Me”, prima compoziție solo înregistrată de George Harrison și prima lansată pe un album Beatles) și șase coveruri (în mare parte Motown, rock & roll, și hituri R&B). Fotografia de pe copertă a fost făcută de fotograful Robert Freeman și de atunci a fost imitată de mai multe grupuri de muzică de-a lungul anilor.

*****

Arthur Hiller (n. 22.11.1923, Alberta, Canada – d. 17.08.2016, Los Angeles, California) este regizorul care a rămas în istoria filmului american și mondial pentru neuitatul film de dragoste care a cucerit critica și publicul, ”Love Story”.

Arthur Hiller a fost președintele Academiei Americane de Film și Științe între anii 1993 – 1997. A regizat peste 30 de filme – comedii, drame, istorii de război și musicaluri. Filmele sale au primit 15 nominalizări la premiile Academiei Americane de film și au câștigat două.
”Love Story”, care a generat încasări de peste 100 de milioane de dolari, a primit șapte nominalizări la Oscar, inclusiv la categoria ”cel mai bun film”, însă a câștigat doar trofeul pentru cea mai bună coloană sonoră.

S-A NĂSCUT ÎN 22 NOIEMBRIE … CU 122 ANI ÎN URMĂ … 🥀

A asculta doar discuri este un păcat narcisist. Este important să auzi muzică live, în concert, care este o sursă de emoții pe care un disc nu le poate transmite niciodată.” (Joaquín Rodrigo)

Joaquín Rodrigo Vidre, primul marchiz al Grădinilor din Aranjuez (22 noiembrie 1901 – 6 iulie 1999), a fost un compozitor spaniol și un pianist virtuoz. Este cunoscut mai ales pentru concertul pentru chitară și orchestră ‘Concierto de Aranjuez’, compus în 1939, piatra de temelie a repertoriului chitarei clasice.
Născut în Sagunto (Valencia), și-a pierdut complet vederea la vârsta de trei ani după ce a contractat difteria. A început să studieze solfegiul, pianul și vioara la vârsta de 8 ani; armonia și compoziția de la vârsta de 16 ani. Rodrigo s-a remarcat prin faptul că a ridicat chitara spaniolă la demnitatea unui instrument de concert universal, fiind mai bine cunoscut pentru muzica sa pentru chitară, deși el nu a stăpânit niciodată instrumentul respectiv. Și-a scris compozițiile în braille și apoi au fost transcrise pentru publicare.

*****

IN MEMORIAM … 🕯️🥀

Faima mă face să mă simt dorit și iubit, oricine și-ar dori asta.” (Michael Hutchence)

În dimineața zilei de 22 noiembrie 1997, muzicianul australian Michael Hutchence, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit mort în camera sa de hotel din Sydney. Decesul său a fost raportat ca fiind rezultatul sinuciderii prin spânzurare.
Michael Kelland John Hutchence (22 ianuarie 1960 – 22 noiembrie 1997), cantautor și actor australian, a cofondat trupa de rock INXS, care a vândut peste 60 de milioane de discuri în întreaga lume. Hutchence a fost vocalistul și textierul trupei, din 1977 până la moartea sa.

Exit mobile version