Mottoul zilei: „Viața nu este numai pentru a fi în viaţă, ci să-ți fie și bine în viață.”
Marcus Valerius Martial
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂💖💐
„Fiecare operă de artă are două fețe, una îndreptată către timpul prezent și una spre viitor, spre eternitate.” (Daniel Barenboim)
Actualul director muzical general al Operei de Stat din Berlin și al Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim, născut la 15 noiembrie 1942 la Buenos Aires, Argentina, este un pianist și dirijor, cetățean al Argentinei, Israelului, Palestinei și Spaniei. Anterior, a îndeplinit funcția de director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago, Orchestrei din Paris și La Scala din Milano. Barenboim este cunoscut pentru munca sa cu West-Eastern Divan Orchestra, o orchestră din Sevilla formată din tineri muzicieni arabi și israelieni și ca un critic hotărât al ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene.
Barenboim a primit numeroase premii și disticții, inclusiv șapte premii Grammy, ordinul Cavaler onorific Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, Legiunea de onoare a Franței, atât în calitate de comandant, cât și de mare ofițer, și Großes Bundesverdienstkreuz german Stern und Schulterband. Barenboim este poliglot, fluent în spaniolă, ebraică, engleză, franceză, italiană și germană.
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„Am pierdut o parte din noi: Stefano a fost forța noastră, zâmbetul nostru, ne va fi dor de el.” (I Pooh)
Stefano D’Orazio (1948-2020), bateristul formației I Pooh, care își revenea după o boală gravă, a contractat COVID-19 și a murit în 6 noiembrie 2020.
Pooh a fost o formație italiană de pop formată în 1966 la Bologna. De-a lungul carierei de 50 de ani (1966-2016), au vândut peste 100 de milioane de discuri. Unele dintre cele mai populare melodii ale acestora includ ‘Parsifal’, ‘Dove comincia il sole’, ‘Pensiero’, ‘Piccola Katy’, ‘Tanta voglia di lei’, ‘Noi due nel mondo e nell’anima’, ‘Dammi solo un minuto’, ‘Chi fermerà la musica’, ‘Uomini soli’ și ‘La donna del mio amico’.
Împreună cu colegul său, Roby Facchinetti, D’Orazio a compus melodia ‘Vei renaște’, un omagiu adus orașului Bergamo, puternic afectat de primul val al epidemiei și care devenise orașul său adoptiv.
SĂRBĂTORITA ZILEI … 🎂💖💐
„Nu sunt cu adevărat o persoană învechită. Nu sunt deloc nostalgică.” (Petula Clark)
Petula Clark, născută Sally Olwen Clark la 15 noiembrie 1932, este o cântăreață, actriță și compozitoare britanică a cărei carieră se întinde pe parcursul a opt decenii.
Cariera profesională a lui Clark a început în timpul celui de-al doilea război mondial, ca animator la BBC Radio. În 1954, a participat cu piesa ‘The Little Shoemaker’, primul dintre marile sale hit-uri din Marea Britanie, și în doi ani a început să înregistreze și în franceză. Succesele internaționale au inclus ‘Prends mon coeur’, ‘Sailor’, ‘Romeo’ și ‘Chariot’. Au urmat hituri în germană, italiană și spaniolă. La sfârșitul anului 1964, succesul internațional al lui Clark s-a extins în America, cu piese scrise de Tony Hatch și Jackie Trent); aceste melodii includ piesa ei de semnătură ‘Downtown’, precum și ‘I Know a Place’, ‘My Love’, ‘A Sign of the Times’, ‘I Couldn’t Live Without Your Love”, ‘Who Am I’, ‘Color My World’, ‘This Is My Song’ (de Charlie Chaplin), ‘Don’t Sleep in the Metro’, ‘The Other Man’s Grass Is Always Greener’ și ‘Kiss Me Goodbye’. În America, Clark a fost supranumită „Prima Doamnă a Invaziei Britanice”. Clark a vândut peste 68 de milioane de discuri. De asemenea, s-a bucurat de succes în filme muzicale (Finian’s Rainbow) și în musicaluri de scenă (The Sound of Music, Blood Brothers, Sunset Boulevard).
IN MEMORIAM … 🥀
În timp ce filma o scenă de duel cu prietenul său, George Sanders, actorul Tyrone Power a suferit un atac de cord masiv și a murit în timp ce era transportat la spitalul din Madrid, pe data de 15 noiembrie 1958, la vârsta de 44 de ani. A lăsat în urmă 3 copii: Romina, Taryn și Tyrone Jr.
Tyrone Edmund Power III (5 mai 1914 – 15 noiembrie 1958) a fost un actor american. Din anii ’30 până în anii ’50, a apărut în zeci de filme, adesea în roluri de spadasin sau filme romantice. Printre filmele sale mai cunoscute se numără ‘The Mark of Zorro’, ‘Marie
Antoinette’, ‘Blood and Sand’, ‘The Black Swan’, ‘Prince of Foxes’, ‘Witness for the Procurement’, ‘The Black Rose’ și ‘Captain from Castile’. Filmul preferat al lui Power, printre cele în care a jucat, a fost ‘Nightmare Alley’.
SĂRBĂTORITA ZILEI … 🎂💖💐
„Banii nu pot cumpăra fericirea.” (Anni-Frid Lyngstad)
În 15 noiembrie 1945, s-a născut în Bjørkåsen, Norvegia, prințesa Anni-Frid, contesă de Plauen (n. Lyngstad). Mai bine cunoscută sub porecla ei Frida, este o cântăreață, compozitoare și ecologistă norvegiano-suedeză, unul dintre membrii fondatori și soliști ai formației suedeze pop ABBA.
Născută dintr-o mamă norvegiană și un tată german, a crescut în Torshälla, Suedia, unde, în 1967, și-a început cariera solo, ca cântăreață de jazz. A atins faima internațională cu formația ABBA, cu care a vândut peste 150 de milioane de albume și single-uri în întreaga lume. După destrămarea grupului, a continuat cariera solo, lansând albumele ‘Something’s Going On’ (1982) și ‘Shine’ (1984). În 1996, înainte de a se retrage din muzică, Lyngstad a înregistrat ultimul album în suedeză, ‘Djupa andetag’ (Deep Breaths).