Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 15 februarie

Citatul zilei: „Nu te arăta mai bogat decât eşti.” (Gotthold Ephraim Lessing)

Ţine minte, cu alte cuvinte, că nu eşti ceea ce posezi în ordin material, ci ceea ce eşti ca persoană. Prin educaţie, bun simţ şi zestre culturală. Iar pe acestea le ai sau nu le ai, iar dacă le ai, se văd.

*****

Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași – d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori.

Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre.

„Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.” (Stephen Hawking)

Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. „Nu poţi să înveţi un om nimic. Poţi doar să îl ghidezi să descopere ce deja se află în el.”
Biserica catolică a condamnat heliocentrismul promovat de Galileo ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616. După publicarea celebrei lucrări „Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii” (1632), Galileo a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.


Don Quijote credea că morile de vânt sunt uriaşi. Oamenii de rând cred că uriaşii sunt mori de vânt.”

În 15 februarie 1840, s-a născut Titu Maiorescu, întemeietor al criticii românești moderne, fondatorul Junimii, membru fondator al Societății Academice Române (d. 1917). Cel mai mare merit al lui, În afară de a fi pus bazele criticii estetice, a fost acela de a contribui la apariţia epocii marilor clasici, din care au făcut parte marile nume ale literaturii noastre moderne: M. Eminescu, I. Creangă, I.L. Caragiale, Ioan Slavici.

Richard Phillips Feynman

Richard Phillips Feynman (n. 11 mai 1918 – d. 15 februarie 1988) a fost un fizician american. A exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care au extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice. A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger.
Feynman este, de asemenea cunoscut datorită numeroaselor sale aventuri, care au fost detailate în cărți precum ar fi: Surely You’re Joking, Mr. Feynman!⁠, What Do You Care What Other People Think?⁠ și Tuva or Bust!⁠. Richard Feynman a fost, din multe puncte de vedere, un excentric și un spirit liber.

Cea mai nobilă preocupare a omului este… omul.

Datoria femeilor frumoase

Când vă cerşim iubirea cu sfântul ei fior,
Femeilor frumoase, aveţi o datorie:
Să ne lăsaţi o clipă să suspinăm de dor…
Dar nu lăsaţi clipita s-ajungă… veşnicie.


Gotthold Ephraim Lessing (22 ianuarie 1729–15 februarie 1781) a fost un scriitor și filozof german, reprezentant de seamă al Iluminismului în Germania. Spirit critic lucid, pătrunzător, caracter onest, optimist și independent, temperament viguros și combativ, Lessing a îndrumat viața culturală germană pe drumuri noi.

Ludovic al XV-lea (15 februarie 1710 – 10 mai 1774), denumit „Cel Mult Iubit” (fr.: le Bien-Aimé), a fost rege al Franței și Navarei din 1715 până în 1774.
Ludovic al XV-lea s-a născut la Palatul Versailles la 15 februarie 1710, în timpul domniei străbunicului său Ludovic al XIV-lea. A fost al treilea fiu al Delfinului Franței Ludovic, duce de Bourgogne și a soției lui, Marie-Adélaïde de Savoia. La naștere, a primit titlu obișnuit pentru cel mai mic fiu, Duce de Anjou. În plus, ca strănepot al unui monarh, el a fost „Petit-Fils de France”.
Din căsătoria lui Ludovic cu Maria Leszczyńska au rezultat mulți copii, însă regele era notoriu infidel. Unele dintre metresele sale, cum ar fi Madame de Pompadour și Madame du Barry, sunt la fel de cunoscute ca și regele însuși.

Eroii fac lucruri extraordinare. Ceea ce am făcut nu a fost ceva extraordinar. Era doar normal.”
Irena Sendler (născută: Krzyżanowska, cunoscută în poloneză Irena Sendlerowa, nume conspirativ: Jolanta), (n. 15 februarie 1910, Otwock, Polonia – d. 12 mai 2008, Varșovia), a fost o asistentă medicală și socială din Polonia. Este cunoscută pentru faptul că a întemeiat organizația „Żegota” (poloneză Rada Pomocy Żydom) care sprijinea acțiunea de salvare și adăpostire a evreilor între anii 1942 și 1945, față de ocupația nazistă germană.

Această organizație a reușit să salveze ca. 75.000 de evrei polonezi prin falsificarea unor acte de identitate. Irena Sendler, în calitate de soră medicală a reușit, printr-o acțiune de control epidemiologic, să intre în contact cu evreii din ghetoul din Varșovia și să salveze, cu documente falsificate și cu ajutorul unor voluntari, 2.500 de copii evrei, care au fost plasați la familii poloneze sau ascunși în mănăstiri și orfelinate. În anul 1943 a fost arestată de Gestapo și condamnată la moarte; în închisoare a fost torturată, dar nu a divulgat numele copiilor salvați.

Ca distinctii si recunostinta a primit in 1965 titlul „Drepti intre Popoare” din partea organizatiei Yad Vashem, in 2003 o scisoare de multumire din partea papei Ioan Paul al II-lea, in 2007: a fost onorată de Senatul Polonez. În 1999 mai mulți studenți de la Universitatea Uniontown, Kansas au realizat un film bazat pe viața eroinei și care a fost adaptat pentru televiziune sub titlul The Courageous Heart of Irena Sendler și în care, în rolul Irenei a jucat actrița canadiană Anna Paquin.

*****

1965: Emblema frunzei de arțar a devenit steagul oficial al Canadei.
Numeroși canadieni implicați în industria forestieră canadiană au cerut cu mult înainte Guvernului să aleagă arțarul ca arbore emblematic al Canadei. Aceștia se bucură acum de utilizarea arțarului ca simbol oficial, atunci când promovează Canada ca un conducător pe plan mondial în domeniul gestionării forestiere durabile. Specia generică de arțar este cea care se proclamă ca arbore emblematic al Canadei.
*****
Dacă inima ta este deschisă, iubirea îşi va găsi întotdeauna drumul către tine.
Jane Seymour – (n. 15 februarie 1951) este o actriță britano-americană, cunoscută pentru filmele Live and Let Die (1973), Somewhere In Time (1980), East of Eden (1981), Onassis: The Richest Man in the World (1988), War and Remembrance (1988), thrillerul politic din 1989, La Révolution française, în care a jucat rolul Mariei Antoaneta, Wedding Crashers (2005) și serialul american Dr. Quinn (1993–1998).
Ea a câștigat un premiu Emmy, două premii Globul de Aur, și o stea pe Hollywood Walk of Fame. I-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic în anul 2000.
*****
S-a întâmplat în 1984 de Ziua Îndrăgostiților …
– În urmă cu 40 de ani, de Ziua Îndrăgostiților, patinatorii englezi Jayne Torvill și Christopher Dean au făcut istorie la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo câștigând medalia de aur cu Boléro-ul lui Ravel.
În urmă cu 40 de ani, de Ziua Îndrăgostiților din 1984, Jayne Torvill și Christopher Dean au făcut istorie la Jocurile Olimpice de iarnă cu rutina lor câștigătoare de medalii de aur la Boléro de la Ravel.
Programul liber ales al lui Torvill și Dean a devenit faimos în întreaga lume. Au primit douăsprezece note perfecte de 6,0, una din cinci ocazii în care au primit toate scorurile perfecte pentru impresia artistică. A fost una dintre cele mai populare realizări din istoria sportului britanic, urmărită de o audiență de peste 24 de milioane. Întrucât limita de timp era de patru minute și zece secunde iar muzica lor era de patru minute și 28 de secunde, au început performanța prin îngenunchere și și-au mișcat corpul pe muzică timp de 18 secunde înainte de a începe să patineze.

Femei geniale

Citiţi şi AICI.

Exit mobile version