Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 13 august

13 AUGUST ÎN ISTORIA MUZICII ROCK …
13 august 1973
Formația americană de rock Lynyrd Skynyrd îşi lansează albumul de debut, „Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd”. Este un album impresionant, care conține clasicele Skynyrd „Tuesday’s Gone”, „Simple Man” și „Free Bird”.
https://youtu.be/pVx6DijKSPo
*****
O călătorie pe râul Moscova, parcul Gorki … vor reprezenta pentru formația Scorpions, prezentă la Festivalul Păcii Muzicale de la Moscova, inspirația pentru viitoarea melodie, „Wind Of Change”.
Festivalul Păcii Muzicale din Moscova a fost un concert rock care a avut loc în URSS în perioada 12-13 august 1989, pe Stadionul Central Lenin din Moscova. Având loc în timpul erei glasnost, a fost primul eveniment artistic când trupelor de hard rock și heavy metal din străinătate li s-a acordat permisiunea de a cânta în Moscova, simbolul comunismului.
Festivalul a avut o mare importanță pentru artiştii europeni, dar trupele americane sunt în fruntea listei, cu Bon Jovi în cap de afiș alături de Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, Skid Row și Cinderella. Pentru trupa germană Scorpions, nu a fost doar un simplu concert, a reprezentatív şi un punct de cotitură în relațiile geopolitice.
După festival, trupa completează piesa, care vă fi lansată pe albumul lor din 1990, Crazy World. „Wind Of Change”, va fi un imn pentru libertate, pace și speranță în toată Europa, mai ales când Zidul Berlinului se va prăbuşi în noiembrie, la câteva luni după lansarea piesei.
*****
E Ziua Națională  a șampaniei (Prosecco Day). Cu toate că acest vin era practic necunoscut în afara granițelor Italiei înainte de începutul secolului al XXI-lea, el există de fapt de mulți ani. Prosecco are o istorie mai lungă decât majoritatea persoanelor din afara Italiei sunt conștiente. De fapt, originile sale se întorc probabil cu cel puțin 2000 de ani, până în anul 200 î.Hr., când romanii au numit pentru prima dată acest vin alb regional „Puccino”.
*****
ZIUA DE NAȘTERE A CLARINETULUI …
13 august 1655
Nașterea la Leipzig a producătorului german de instrumente de suflat din epoca barocului, Johann Christoph Denner. Lui i se atribuie invenția clarinetului; Denner a creat primul clarinet în 1700 la Nürnberg, Germania.
*****
„Cred că sentimentele nostre se irosesc în cuvinte; toate ar trebui transformate în acţiuni care aduc rezultate.”
Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului și personalități sale, Florence Nightingale și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.
Florence Nightingale a elaborat sistemul de conducere a statisticilor medicale. În cartea Notes on Nursing (Observații privind îngrijirea bolnavilor) ea a elaborat o ierarhie revoluționară pentru acele timpuri, privind igiena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 13 AUGUST …
„Bărbatul este cu adevărat însurat numai atunci când înţelege fiecare cuvânt pe care nu l-a spus soţia lui.” (Alfred Hitchcock)
Nāscut la Londra, Alfred Joseph Hitchcock (13 august 1899 – 29 aprilie 1980) a fost un regizor și producător de film. A regizat mai mult de 50 de filme trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în SUA. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile Oscar: „Rebecca” (1941), „Suspicion” (1942), „Lifeboat” (1945), „Spellbound” (1946), „Rear Window” (1955) și „Psycho” (1961). Filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.
*****
13 august, Ziua Internațională a Stângacilor a fost instituită la inițiativa „Clubului Stângacilor” britanici și a fost marcată pentru prima dată în 1992, în Marea Britanie. Clubul Stângacilor (Left-Handers Club) s-a constituit în 1990 cu scopul de a menține o legătură între stângacii din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile și cerințele acestora.

pinterest.com

Exit mobile version