Site icon Bel-Esprit

S-a întâmplat în 12 februarie

„Căutaţi o persoană care are o viaţă completă fără ca voi să faceţi parte din ea. Este ideal să existe o persoană de care să nu aveţi nevoie pentru nimic. Astfel sunteţi împreună pentru că aşa vă doriţi.”

Ignoranţa dă naştere certitudinii mult mai des decât cunoaşterea: cei care ştiu puţine, nu cei care ştiu multe, sunt aceia care susţin cu atât de multă convingere că cutare sau cutare problemă nu va fi niciodată rezolvată de ştiinţă.
Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, The Mount, Shrewsbury, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 19 aprilie 1882, Down House, Downe, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).
A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebră scriere a sa, „Originea speciilor”, 1859.
*****
IN MEMORIAM …
Jazz-ul ar trebui să fie recunoscut ca o muzică a oamenilor, avându-și rădăcinile într-o mulțime de accente și melodii.” (Al Jarreau)
Alwin Lopez Jarreau (12 martie 1940 – 12 februarie 2017) a fost un cântăreț și muzician american. Albumul său din 1981, ‘Breakin ‘Away’, a petrecut doi ani în clasamentul Billboard 200 și este considerat unul dintre cele mai bune exemple ale sunetului pop și R&B din Los Angeles.
Albumul i-a adus lui Jarreau Grammy-ul în 1982 pentru cea mai bună interpretare vocală masculină. În total, a câștigat 7 premii Grammy și a fost nominalizat pentru încă peste o duzină în timpul carierei sale. Jarreau a cântat, de asemenea, piesa tematică a seriei de televiziune Moonlighting din anii 1980 și a fost printre interpreții piesei de caritate din 1985, „We Are the World”.
*****
Cultura oricărei țări este evaluată în primul rând după progresul ei în artă”. (Ignacy Jan Paderewski)
12 februarie 1909 …
Simfonia în Si minor „Polonia” a compozitorului polonez Ignacy Jan Paderewski are premiera publică cu Orchestra Simfonică din Boston sub bagheta dirijorului german Max Fiedler.
Paderewski a început să schițeze lucrarea simfonică în casa sa de lângă Morges din Elveția în 1903. Lucrarea a fost finalizată în 1908 și a avut o reprezentație privată la Lausanne pe 26 decembrie 1908.
Simfonia este în trei mișcări:
– Adagio maestoso – Allegro vivace
– Andante cu moto
– Vivace
Este adesea descrisă ca o lucrare programatică, cele trei mișcări înfățișând perioade difer din istoria Poloniei: zilele glorioase ale Poloniei din trecut, Polonia din prezent (1907), punctul culminant al subjugării politice și apropierea unui viitor mai fericit pentru Polonia.
Muzica este expansivă și discursivă, luxuriantă și romantică ca textură, ceea ce duce la comparații cu muzica lui Liszt, Ceaikovski, Sibelius, Rachmaninoff, Mahler, Scriabin, Glazunov, Balakirev, Myaskovsky, Korngold, Glière, Elgar, Rimsky-Korsakov, Richard Strauss și chiar un precursor al lui Șostakovici.
Finalul conține un citat deghizat din imnul național polonez, Jeszcze Polska nie zginęła (Polonia nu este încă pierdută).
P.S.Ignacy Jan Paderewski (1860 – 1941) a fost și politician. A fost purtător de cuvânt al independenței Poloniei. În 1919, a fost prim-ministru și ministru de externe al națiunii, în timpul căruia a semnat Tratatul de la Versailles, care a pus capăt Primului Război Mondial. (Wikipedia)
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
Evoluţia biologică este prea înceată pentru specia umană. În următoarele câteva decade va fi lăsată în mizerie.” (Ray Kurzweil)
Raymond (Ray) Kurzweil (12 februarie 1948) este un vizionar, inovator și inventator american evreu, pionier în domeniul recunoașterii caracterelor optice, al sintezei text-vorbire, al tehnologiei de recunoaștere a vocii și al keyboardurilor muzicale electronice.
În 1982, alături de Stevie Wonder (muzician), și Bruce Cichowlas (dezvoltator de software), a fondat compania Kurzweil Music Systems, care produce instrumente muzicale electronice.
*****
IN MEMORIAM …
Dacă există vreo formă muzicală care să fie expresia directă a senzualităţii, aceasta este valsul vienez… Valsul a fost dansul noii perioade romantice de după războaiele lui Napoleon, şi contemporanii primelor valsuri au fost şocaţi de erotismul acestui dans, în care o femeie îşi îmbrăţişează partenerul, îşi închide ochii într-un vis fericit, şi pluteşte de parcă lumea ar fi dispărut. Melodia noilor valsuri emană dor, dorinţă şi tandreţe.” (Max Graf)
Charles Émile Waldteufel (9 decembrie 1837 – 12 februarie 1915) a fost un pianist, dirijor și compozitor francez, cunoscut pentru numeroasele sale piese populare de salon. Bunicul său, Moyse Lévy a fost muzician călător în Bischheim (Alsacia). Datorită decretului napoleonian din 28 iulie 1808 care îi obliga pe toți evreii să aibă un „nume definit” pentru a le facilita inspecția și înregistrarea statului civil, Moyse Lévy a ales să fie numit Waldteufel.
Émile este cel mai bine cunoscut pentru valsul „Les Patineurs” (Valsul patinatorilor).
A fost compus în 1882, fiind inspirat de patinoarul din Bois de Boulogne din Paris. Introducerea în vals poate fi asemănată cu echilibrul unui patinator, iar mișcările rapide invocă scene ale unei atmosfere de iarnă. Clopotele au fost adăugate orchestrației pentru a completa peisajul de iarnă.
*****
Viaţa nu poate fi decât bucuria sinceră de a respira, de a gusta un pahar rece cu apă într-o zi toridă de vară, de a te bucura de îmbrăţişarea tandră a unei femei, de a te pleca în faţa lui Dumnezeu. Fără acestea, „a trăi” nu înseamnă nimic!
Nikos Kazantzakis
*****
Caracterul este ca un arbore şi reputaţia este ca o umbră. Umbra este ceea ce ne închipuim noi că este; însă arborele este lucrul real.” (A. Lincoln)
Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865) a fost un avocat și om politic american.
Lincoln a fost al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din martie 1861 și până la asasinarea sa, în aprilie 1865. A condus Statele Unite în timpul Războiului Civil, în urma căruia a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.
Exit mobile version