Site icon Bel-Esprit

Roald Dahl, cartea copilăriei

Roald Dahl (pinterest.com)

13 septembrie 1916.  Se năștea Roald Dahl, scriitor britanic ale cărui povești fermecătoare și pline de imaginație au adus bucurie și inspirație copiilor și adulților deopotrivă. Născut în Țara Galilor, Dahl a trăit o viață plină de aventuri și experiențe variate, care au contribuit la bogăția și profunzimea scrierilor sale.

Tinerețea lui Dahl a fost marcată de o educație strictă într-o școală internat britanică, unde a experimentat atât momente de umor, cât și de cruzime. A urmat apoi o perioadă agitată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a alăturat Royal Air Force și a devenit pilot. Experiențele sale în război au influențat în mod evident operele sale, precum cele din cartea „Going Solo”.

Opera

Adevărata faimă a lui Dahl a venit odată cu cariera sa de scriitor. Poveștile sale captivante, pline de imaginație și adesea surprinzătoare au devenit celebre în întreaga lume. Printre cele mai cunoscute opere se numără „Charlie and the Chocolate Factory,” în care cititorii sunt transportați în lumea uimitoare a lui Willy Wonka și fabricii sale de ciocolată, și „Matilda,” în care o fetiță genială și dotată cu puteri supranaturale își învinge familia neînțelegătoare și directoarea școlii cruele.

Un alt aspect notabil al operei lui Dahl este umorul său distinctiv, care poate varia de la subtil și inteligent la negru și absurd. Personajele sale sunt adesea excentrice și memorabile, iar poveștile sale dezvăluie în mod repetat teme precum justiția, curajul și puterea imaginației. De aceea, scrierile sale continuă să fie citite și să inspire generații de copii și adulți deopotrivă. Un fapt îmbucurător este acela că scriitorul este nelipsit din bibliografia școlară!

Aici sunt câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale sale:

  1. „Charlie and the Chocolate Factory” (Charlie și fabrica de ciocolată): Această carte, publicată în 1964, este una dintre cele mai iubite și cunoscute opere ale lui Dahl. Povestea urmărește aventurile lui Charlie Bucket, un băiat sărman care câștigă un bilet de aur pentru a vizita faimoasa fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka. Cartea a fost ecranizată de mai multe ori, inclusiv în celebrul film „Willy Wonka & the Chocolate Factory” din 1971.
  2. „Matilda”: Publicată în 1988, această carte spune povestea lui Matilda Wormwood, o fetiță extrem de inteligentă și talentată cu puteri supranaturale, care se confruntă cu o familie neînțelegătoare și o directoare de școală crudă. „Matilda” a fost adaptată într-un film și a devenit o producție muzicală pe Broadway.
  3. „James and the Giant Peach” (James și piersica uriașă): Această carte, publicată în 1961, urmărește aventurile lui James Trotter, un băiat orfan care descoperă o piersică uriașă locuită de insecte umanoid. Cartea explorează teme precum prietenia și aventura și a fost adaptată într-un film de animație în 1996.
  4. „The BFG” (BFG – Marele prieten gigant): Publicată în 1982, această carte prezintă povestea unei fetițe pe nume Sophie și a prietenului ei neobișnuit, un gigant bun și gângav pe nume BFG. Ei se confruntă cu alți giganti răi și dezvoltă o prietenie specială.
  5. „The Witches” (Vrăjitoarele): Această carte din 1983 explorează aventurile unui băiat care se confruntă cu un grup de vrăjitoare malefice care urmăresc să transforme toți copiii în șoareci. Cartea a fost adaptată într-un film în 1990, devenind în scurt timp preferatul copiilor, al adolescenților, și, de fapt, al tuturor vârstelor.

În foto: Anne Hathaway în filmul lui Dahl, ”Vrăjitoarele”.

Un palmares impresionant

Roald Dahl a primit numeroase premii literare în timpul carierei sale, în recunoașterea contribuției sale semnificative la literatura pentru copii și adolescenți. Iată câteva dintre cele mai importante premii pe care le-a câștigat:

  1. Premiul Edgar Allan Poe pentru cea mai bună povestire: A primit acest premiu în 1954 pentru povestirea sa „The Landlady”.
  2. Premiul Whitbread (acum cunoscut sub numele de Costa Book Awards): A fost distins cu acest premiu în 1983 pentru romanul său „The Witches” (Vrăjitoarele).
  3. Premiul Hugo: În 1961, Dahl a câștigat Premiul Hugo pentru cea mai bună povestire scurtă, pentru „The Hell-Bound Train”.
  4. Premiul World Fantasy pentru cel mai bun roman: A primit acest premiu în 1991 postum pentru romanul său „The Witches” (Vrăjitoarele).
  5. Premiul Children’s Book Award: A fost distins de mai multe ori cu acest premiu, inclusiv pentru cărțile „The Witches” și „Matilda”.
  6. Premiul Edgar pentru cel mai bun scenariu: A fost distins în 1969 pentru scenariul filmului „You Only Live Twice”, bazat pe un roman al lui Ian Fleming.
  7. Premiul Locus pentru cea mai bună nuvelă: A câștigat acest premiu în 1979 pentru nuvela „The Wonderful Story of Henry Sugar”.
  8. Premiul Edgar pentru cel mai bun roman: A primit acest premiu postum în 1991 pentru romanul său „The Vicar of Nibbleswicke”.

Un alt motiv pentru a-l citi

… este faptul că revistele literare și majoritatea criticilor au avut recenzii foarte pozitive despre autor și operele sale.

  1. The New York Times Book Review (Despre „Matilda”): „Matilda este o fetiță minunată și genială […] Oricine are copii de vârstă școlară ar trebui să le ofere această carte. Ei vor îndrăgi-o pentru aventura plină de fantezie, pentru triumful bine peste rău și pentru personajele unice și irezistibile.”
  2. The Guardian (Despre „Charlie and the Chocolate Factory”): „Acesta este unul dintre marile romane pentru copii ale secolului al XX-lea. […]. Personajele sunt desenate în mod memorabil; povestea e plină de haz, umor negru și umor înțelept.”
  3. Publishers Weekly (Despre „The Witches”): „Este cu adevărat o poveste remarcabilă și fermecătoare – aceea a unui băiat cu suflet bun și o bunică înțeleaptă, care învinge cei mai ticăloși dintre dușmani.”
  4. The Telegraph (Despre „James and the Giant Peach”): „Această poveste fermecătoare […] îi va captiva pe copii și îi va face să râdă în hohote.”
  5. Kirkus Reviews (Despre „The BFG”): „Roald Dahl […] scrie cu umor și imaginație, iar cititorii, fie ei mici sau mari, se vor bucura de fiecare pagină.”
  6. The New Yorker (Despre Roald Dahl): „Dahl are un har aparte pentru a-și pune cititorii în pielea personajelor sale.”

Invitație la lectură

”O vrăjitoare adevărată îşi petrece timpul uneltind cum să scape de copiii de pe teritoriul ei. Cea mai mare plăcere a ei e să-i facă să dispară unul câte unul. Cât e ziua de lungă numai la asta îi stă mintea.”

„O persoană care are gânduri bune nu poate fi niciodată urâtă. Poți avea un nas strâmb, o gură strâmbă, un bărbie dublă și dinți care ies în afară, dar dacă ai gânduri bune ele vor străluci din fața ta ca razele soarelui și vei arăta întotdeauna minunat.”

„Așa că mintea puternică a Micuței Matilda a continuat să crească, hrănită de vocile tuturor autorilor care și-au trimis cărțile în lume ca niște corăbii pe mare.”

Exit mobile version