Site icon Bel-Esprit

Premiile Golden Globe 2024

Astăzi, 7 ianuarie 2024, se desfășoară ediția cu numărul 81 a Golden Globe Awards, în Beverly Hilton (California).

Ceremonia de decernare a premiilor va fi difuzată în direct pe CBS duminică, 7 ianuarie, între orele 20:00 și 23:00, anunță Euronews. 

Tot ceea ce trebuie să știți, în timp REAL, AICI.

Puțină istorie

În lumea strălucitoare a Hollywood-ului, unde stelele filmului și televiziunii își strălucesc cel mai tare, Premiile Golden Globe au fost mereu un far luminos, ghidând recunoașterea excelenței în arta narativă vizuală. Încă de la debutul său în 1944, când un grup de jurnaliști străini, uniți sub numele de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), a decis să celebreze excelența în film și televiziune, Golden Globes a evoluat de la o ceremonie modestă la 20th Century Fox studios în Los Angeles, în ianuarie 1944, la un eveniment de covor roșu, urmărit de milioane de oameni din întreaga lume.

Primii câștigători ai Premiilor Golden Globe au primit diplome în locul statuetei celebre de astăzi. Iconicul ”glob de aur” înconjurat de o bandă de film, pe care o recunoaștem astăzi, a fost introdus în 1945, datorită viziunii creative a Marinei Cisternas, care atunci era președinta asociației.

Marina Cisternas și celebra statuetă

Marina Cisternas este o figură notabilă în istoria Premiilor Golden Globe, cunoscută mai ales pentru contribuția sa la designul statuetei premiului. Ea a fost președinta Asociației Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) în anii ’40, în perioada timpurie a acestor premii.

Contribuția sa cea mai semnificativă și durabilă a fost crearea designului iconic al statuetei Golden Globe, în 1945. Designul reprezintă un glob de aur înconjurat de o bandă de film, simbolizând astfel universalitatea și globalitatea industriei cinematografice și televiziunii. Această statuetă a devenit un simbol recunoscut la nivel mondial al realizărilor în domeniul divertismentului.

Cu toate acestea, informațiile detaliate despre viața și cariera ei în afara acestei contribuții specifice sunt destul de limitate în sursele istorice disponibile publicului larg. Acest lucru poate fi parțial datorat faptului că multe dintre persoanele implicate în primele zile ale Premiilor Golden Globe și ale HFPA nu erau figuri publice de prim-plan și, prin urmare, detaliile biografice despre ele nu au fost bine documentate sau conservate în istoria populară sau în arhivele de film. Rolul său în HFPA și în crearea premiilor Golden Globe subliniază importanța contribuțiilor individuale, adesea nerecunoscute, la tradițiile și simbolurile care modelează industria de divertisment.

De-a lungul anilor, Golden Globe s-a evoluat, adăugând categorii pentru televiziune în portofoliul său în 1956. Categoriile TV au cimentat și mai mult semnificația premiilor în industria divertismentului. Ceremonia a suferit transformări, mutându-se din diferite locații, introducând ‘Miss Golden Globe’ (mai târziu redenumită ‘Ambasadorul Golden Globe’) în 1963, și în cele din urmă fiind transmisă la nivel global în 167 de țări.

Deceniile au adus schimbări, dar Golden Globes a rămas un barometru al succesului în cinematografie și televiziune. Introducerea categoriilor pentru televiziune în 1956 a fost un pas vizionar, reflectând ascensiunea continuă a micilor ecrane ca o forță puternică în industria divertismentului. Acest gest a fost o prevestire a viitorului, unde serialele TV stau alături de filmele de cinema, lăudându-se cu producții și performanțe care fascinează publicul la nivel global. Distincțiile, pentru care votează aproximativ 300 de jurnaliști, nu se aliniază întotdeauna cu alegerile Academiei de Arte și Științe Cinematografice, care este compusă din 10,500 de profesioniști din industria filmului. Anul trecut, cele mai importante premii au fost acordate filmelor „The Fabelmans” și „The Banshees of Inisherin”, în timp ce Oscarurile au selectat „Everything Everywhere All at Once” ca fiind cel mai bun film.

Cu toate acestea, strălucirea Premiilor Golden Globe nu a rămas fără umbre. Au existat critici și controverse, de la acuzații de corupție și influențare a voturilor, până la preocupări privind lipsa de diversitate și reprezentare în rândurile HFPA. Aceste probleme au adus un moment de introspecție pentru organizatori, stimulând discuții esențiale despre echitate și incluziune în industria cinematografică.

Dar, chiar și cu aceste provocări, ceremonia Golden Globe a rămas un spectacol de neuitat, unde vedetele se relaxează, râd și, ocazional, livrează discursuri pasionate care transcend divertismentul și ating probleme sociale și politice profunde. Este un amestec unic de celebrare și seriozitate, un eveniment unde arta întâlnește activismul, și unde strălucirea Hollywood-ului se întâlnește cu realitățile lumii în care trăim.

De-a lungul anilor, Golden Globes a rămas fidel misiunii sale de a recunoaște și celebra cele mai bune și mai strălucitoare talente din film și televiziune. De la emoționantele discursuri de acceptare la surprizele neașteptate ale câștigătorilor, fiecare ceremonie aduce cu sine un nou capitol în povestea bogată a acestor premii. Într-o lume în continuă schimbare, una rămâne constantă: magia și misterul Premiilor Golden Globe, care continuă să fascineze și să inspire, an după an.

Premiile Oscar vs Golden Globes

Deși ambele celebrări sunt dedicate recunoașterii excelenței în industria filmului și televiziunii, ele prezintă diferențe distincte care le conferă o identitate unică.

Premiile Oscar, cunoscute și sub numele de Academy Awards, sunt recunoscute ca atare în industria cinematografică. Inaugurate în 1929, aceste premii sunt acordate de Academia de Arte și Științe Cinematografice și sunt considerate cel mai înalt onor în cinematografie. Un aspect semnificativ al Oscarurilor este acoperirea lor extinsă a meseriilor tehnice și creative. Premiile Oscar includ categorii pentru regie, scenariu, actorie, costume, editare, cinematografie, efecte vizuale și multe altele, reflectând astfel întreaga gamă de talente și măiestrie necesare pentru realizarea unui film.

Pe de altă parte, Premiile Golden Globe au o abordare mai largă.  Acestea oferă o gamă variată de categorii, dar se concentrează mai mult pe performanța artistică și mai puțin pe aspectele tehnice ale producției. Un element distinctiv al Golden Globes este separarea filmelor în categorii de „Dramă” și „Comedie sau Muzical”, oferind astfel o recunoaștere mai largă a diversității genurilor cinematografice. Astfel, „Oppenheimer” va concura pentru premiul principal la drama alături de „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, „Anatomy of a Fall”, „The Zone of Interest” și „Past Lives”. Pentru partea sa, „Barbie” va concura pentru cel mai bun film de comedie sau muzical cu „Air”, „American Fiction”, „Poor Things”, „May December” și „The Holdovers”.

Premiile Golden Globe întotdeauna stabilesc reperele pentru sezonul de premii al industriei de divertisment, care începe imediat după sărbători. Nominalizările pentru Golden Globe sunt întotdeauna anunțate înaintea Oscarurilor, iar Golden Globes au o oarecare influență asupra câștigătorilor Oscarului, dar Academia de Arte și Științe Cinematografice, corpul de votare din spatele Oscarurilor, întotdeauna vine cu unele surprize.

Pagina de facebook a Golden Globe Awards

Atmosfera la cele două evenimente este, de asemenea, diferită. Ceremonia Oscarurilor este adesea percepută ca fiind mai formală și prestigioasă, în timp ce Golden Globes este cunoscută pentru atmosfera sa mai relaxată și festivă, unde vedetele se bucură de cina și băuturi în timpul ceremoniei.

În ciuda diferențelor lor, atât Oscarurile, cât și Golden Globes sunt momente esențiale în calendarul anual de la Hollywood. Ele nu doar celebrează realizările remarcabile din industria divertismentului, dar și modelează tendințe, influențează cariere și captivează imaginația publicului global. În timp ce Oscarurile sunt adesea văzute ca un simbol al excelenței tehnice și artistice, Golden Globes sunt apreciate pentru abordarea lor mai cuprinzătoare și celebrarea diversității în film și televiziune. Împreună, aceste două evenimente continuă să fie pilonii recunoașterii în lumea strălucitoare a cinematografiei și televiziunii.

Prezentatorul acestei ediții

este Jo Koy, al cărui nume real este Joseph Glenn Herbert. Comediant american de stand-up, este cunoscut pentru umorul său energic și povestirile personale care adesea explorează teme ca familia, rasă și experiențele sale ca filipino-american. Născut pe 2 iunie 1971, Jo Koy a devenit cunoscut în peisajul comediei americane datorită aparițiilor sale în emisiuni de televiziune precum „The Tonight Show with Jay Leno” și „Comedy Central Presents”.

Una dintre caracteristicile distincte ale stilului său de comedie este modul în care el abordează și sărbătorește moștenirea sa culturală filipino-americană. Koy adesea povestește despre relația sa cu mama sa, care este o sursă constantă de inspirație și umor în rutinele sale. Poveștile sale despre creșterea într-o familie mixtă, cu tradiții și obiceiuri diverse, sunt adresate unui public larg și contribuie la popularitatea sa.

Jo Koy a lansat mai multe speciale de comedie pe Netflix, inclusiv „Jo Koy: In His Elements”, „Jo Koy: Comin’ In Hot” și „Jo Koy: Live from Seattle”, care au fost bine primite atât de critici, cât și de public. Prin aceste speciale, el și-a consolidat reputația ca unul dintre cei mai proeminenți comici ai timpului său, cu un stil unic care combină umorul cu povești personale emoționale.

În afara stand-up-ului, Jo Koy s-a implicat și în alte proiecte, inclusiv apariții în podcasturi, emisiuni TV și filme. Prin abordarea sa autentică și energică, Jo Koy continuă să fie o prezență influentă și apreciată în lumea comediei.

Printre starurile care vor avea discursuri anul acesta se numără America Ferrera, Daniel Kaluuya, Florence Pugh, Hailee Steinfeld, Issa Rae, Oprah Winfrey, Shameik Moore, Simu Liu, Amanda Seyfried, Angela Bassett, George Lopez, Julia Garner, Justin Hartley, Michelle Yeoh, Will Ferrell, Gabriel Macht și Patrick J.

Fotograf oficial: Adrienne Raquel 

Adrienne Raquel este o fotografă și director artistic cunoscută pentru lucrările sale vizual captivante, care adesea explorează și celebrează feminitatea, frumusețea și cultura. Ea a câștigat recunoaștere în industria creativă pentru stilul său distinct, care combină elemente de nostalgie, glamour și o estetică vibrantă și colorată. Raquel a lucrat cu o varietate de publicații și branduri de renume. Fotografiile ei au apărut în reviste precum „Vogue”, „GQ”, „InStyle”, și „The New York Times”. De asemenea, a colaborat cu branduri de modă și stil de viață, contribuind la campanii publicitare și proiecte editoriale. Unul dintre aspectele notabile ale lucrării ei este accentul pus pe reprezentarea diversității și pe celebrarea frumuseții în toate formele sale. Raquel își folosește talentul pentru a spune povești vizuale care sunt atât personale, cât și universale, reușind să capteze esența subiecților săi cu sensibilitate și profunzime.

Adrienne Raquel a devenit, de asemenea, o inspirație pentru mulți artiști și fotografi emergenți, demonstrând că estetica personală și viziunea unică pot avea un impact semnificativ în lumea artei și a modei. Prin lucrările sale, ea continuă să exploreze și să redefinească noțiunile de frumusețe, putere și expresie artistică.

Locația: Hotelul Beverly Hilton este un hotel iconic și de lux situat la intersecția dintre Wilshire și Santa Monica Boulevards în Beverly Hills, California. Deschis în 1955, hotelul a fost fondat de către antreprenorul Conrad Hilton, fondatorul lanțului de hoteluri Hilton. De-a lungul anilor, Beverly Hilton a devenit faimos pentru asocierea sa cu  strălucirea Hollywood-ului, fiind locul de desfășurare a numeroase evenimente importante și ceremonii de premiere. De-a lungul decadelor, Beverly Hilton a fost gazda multor celebrități, lideri mondiali și figuri istorice. Acesta a devenit un simbol al luxului și eleganței în cultura populară americană.

Nominalizările

Best Motion Picture, Drama

“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Killers of the Flower Moon” (Apple Original Films/Paramount Pictures)
“Maestro” (Netflix)
“Past Lives” (A24)
“The Zone of Interest” (A24)
“Anatomy of a Fall” (Neon)

Best Picture, Musical or Comedy

“Barbie” (Warner Bros.)
“Poor Things” (Searchlight Pictures)
“American Fiction” (MGM)
“The Holdovers” (Focus Features)
“May December” (Netflix)
“Air” (Amazon MGM Studios)

Best Director, Motion Picture

Bradley Cooper — “Maestro”
Greta Gerwig — “Barbie”
Yorgos Lanthimos — “Poor Things”
Christopher Nolan — “Oppenheimer”
Martin Scorsese — “Killers of the Flower Moon”
Celine Song — “Past Lives”

Best Screenplay, Motion Picture

“Barbie” — Greta Gerwig, Noah Baumbach
“Poor Things” — Tony McNamara
“Oppenheimer” — Christopher Nolan
“Killers of the Flower Moon” — Eric Roth, Martin Scorsese
“Past Lives” — Celine Song
“Anatomy of a Fall” — Justine Triet, Arthur Harari

Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Drama

Bradley Cooper — “Maestro”
Cillian Murphy — “Oppenheimer”
Leonardo DiCaprio — “Killers of the Flower Moon”
Colman Domingo — “Rustin”
Andrew Scott — “All of Us Strangers”
Barry Keoghan — “Saltburn”

Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Drama

Lily Gladstone — “Killers of the Flower Moon”
Carey Mulligan – “Maestro”
Sandra Hüller – “Anatomy of a Fall”
Annette Bening — “Nyad”
Greta Lee — “Past Lives”
Cailee Spaeny — “Priscilla”

Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Musical or Comedy

Jennifer Lawrence – “No Hard Feelings”
Natalie Portman – “May December”
Alma Pöysti – “Fallen Leaves”
Margot Robbie – “Barbie”
Emma Stone – “Poor Things”

Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Musical or Comedy

Nicolas Cage — “Dream Scenario”
Timothée Chalamet — “Wonka”
Matt Damon — “Air”
Paul Giamatti — “The Holdovers”
Joaquin Phoenix — “Beau Is Afraid”
Jeffrey Wright — “American Fiction”

Best Supporting Actor – Motion Picture

Willem Dafoe — “Poor Things”
Robert De Niro — “Killers of the Flower Moon”
Robert Downey Jr. — “Oppenheimer”
Ryan Gosling — “Barbie”
Charles Melton — “May December”
Mark Ruffalo — “Poor Things”

Best Supporting Actress, Motion Picture

Emily Blunt — “Oppenheimer”
Danielle Brooks — “The Color Purple”
Jodie Foster — “Nyad”
Julianne Moore — “May December”
Rosamund Pike — “Saltburn”
Da’Vine Joy Randolph — “The Holdovers”

“1923” (Paramount+)
“The Crown” (Netflix)
“The Diplomat” (Netflix)
“The Last of Us” (HBO)
“The Morning Show” (Apple TV+)
“Succession” (HBO)

Best Television Series, Musical or Comedy

“The Bear” (FX)
“Ted Lasso” (Apple TV+)
“Abbott Elementary” (ABC)
“Jury Duty” (Amazon Freevee)
“Only Murders in the Building” (Hulu)
“Barry” (HBO)

Best Performance by an Actor in a Television Series, Drama

Kieran Culkin — “Succession”
Jeremy Strong — “Succession”
Brian Cox — “Succession”
Gary Oldman — “Slow Horses”
Dominic West — “The Crown”

Best Performance by an Actress in a Television Series, Drama

Helen Mirren — “1923”
Bella Ramsey — “The Last of Us”
Keri Russell — “The Diplomat”
Sarah Snook — “Succession”
Imelda Staunton — “The Crown”
Emma Stone — “The Curse”

Best Actress in a TV Series, Musical or Comedy

Ayo Edebiri — “The Bear”
Natasha Lyonne — “Poker Face”
Quinta Brunson — “Abbott Elementary”
Rachel Brosnahan — “The Marvelous Mrs. Maisel”
Selena Gomez — “Only Murders in the Building”
Elle Fanning – “The Great”

Best Actor in a TV Series, Musical or Comedy

Bill Hader — “Barry”
Steve Martin — “Only Murders in the Building”
Martin Short — “Only Murders in the Building”
Jason Segel — “Shrinking”
Jason Sudeikis — “Ted Lasso”
Jeremy Allen White — “The Bear”

Best Supporting Actor, Television

Billy Crudup — “The Morning Show”
Matthew Macfadyen — “Succession”
James Marsden — “Jury Duty”
Ebon Moss-Bachrach — “The Bear”
Alan Ruck — “Succession”
Alexander Skarsgård — “Succession”

Best Supporting Actress, Television

Elizabeth Debicki — “The Crown”
Abby Elliott — “The Bear”
Christina Ricci — “Yellowjackets”
J. Smith-Cameron — “Succession”
Meryl Streep — “Only Murders in the Building”
Hannah Waddingham — “Ted Lasso”

Best Limited Series, Anthology Series or a Motion Picture Made for Television

“Beef”
“Lessons in Chemistry”
“Daisy Jones & the Six”
“All the Light We Cannot See”
“Fellow Travelers”
“Fargo”

Best Performance by an Actor, Limited Series, Anthology Series or Motion Picture Made for Television

Matt Bomer — “Fellow Travelers”
Sam Claflin — “Daisy Jones & the Six”
Jon Hamm — “Fargo”
Woody Harrelson — “White House Plumbers”
David Oyelowo — “Lawmen: Bass Reeves”
Steven Yeun — “Beef”

Best Performance by an Actress, Limited Series, Anthology Series or a Motion Picture Made for Television

Riley Keough — “Daisy Jones & the Six”
Brie Larson — “Lessons in Chemistry”
Elizabeth Olsen — “Love and Death”
Juno Temple — “Fargo”
Rachel Weisz — “Dead Ringers”
Ali Wong — “Beef”

Best Original Score, Motion Picture

Ludwig Göransson — “Oppenheimer”
Jerskin Fendrix — “Poor Things”
Robbie Robertson — “Killers of the Flower Moon”
Mica Levi — “The Zone of Interest”
Daniel Pemberton — “Spider-Man: Across the Spider-Verse”
Joe Hisaishi — “The Boy and the Heron”

Best Picture, Non-English Language

“Anatomy of a Fall” (Neon) — France
“Fallen Leaves” (Mubi) — Finland
“Io Capitano” (01 Distribution) — Italy
“Past Lives” (A24) — United States
“Society of the Snow” (Netflix) — Spain
“The Zone of Interest” (A24) — United Kingdom

“Barbie” — “What Was I Made For?” by Billie Eilish and Finneas
“Barbie” — “Dance the Night” by Caroline Ailin, Dua Lipa, Mark Ronson and Andrew Wyatt
“She Came to Me” — “Addicted to Romance” by Bruce Springsteen and Patti Scialfa
“The Super Mario Bros. Movie” — “Peaches” by Jack Black, Aaron Horvath, Michael Jelenic, Eric Osmond, and John Spiker
“Barbie” — “I’m Just Ken” by Mark Ronson, Andrew Wyatt
“Rustin” — “Road to Freedom” by Lenny Kravitz

Best Motion Picture, Animated

“The Boy and the Heron” (GKids)
“Elemental” (Disney)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Suzume” (Toho Co.)
“Wish” (Disney)

Best Performance in Stand-Up Comedy or Television

Ricky Gervais — “Ricky Gervais: Armageddon”
Trevor Noah — “Trevor Noah: Where Was I”
Chris Rock — “Chris Rock: Selective Outrage”
Amy Schumer — “Amy Schumer: Emergency Contact”
Sarah Silverman — “Sarah Silverman: Someone You Love”
Wanda Sykes — “Wanda Sykes: I’m an Entertainer”

Cinematic and Box Office Achievement

“Barbie” (Warner Bros.)
“Guardians of the Galaxy Vol. 3” (Disney)
“John Wick: Chapter 4” (Lionsgate Films)
“Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One” (Paramount Pictures)
“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Taylor Swift: The Eras Tour” (AMC Theatres)

Totul despre ”Barbie”

Exit mobile version