Există oare o scară valorică a durerilor sufletești? Putem decide cine suferă mai mult?
Ce doare mai tare: divorțul sau momentul când descoperi că partenerul te-a înșelat? Sau este mai dureros atunci când soțul/ soția te acuză pe nedrept?
Dar atunci când realizezi că memoria și judecata devin captive într-un univers din care nu mai poți scăpa, nici nu ajutorul medicilor, nici cu pastile, nici cu dragostea celor din jur?
Uneori, după divorț poate urma o altă căsnicie, mai reușită și mai fericită decât prima. După o vârstă, problemele de memorie devin destul de dese. Însă este cu adevărat devastator să ai 10 ani și să fii martora degradării stării de sănătate a bunicului – pe de o parte și a stării de încordare dintre părinți – pe de altă parte. Adolescenta Matilda este tamponul dintre părinții săi (nervoși și neatenți din cauza problemelor de cuplu) și bunicul Amadeus, un pensionar haios, fost medic veterinar, care înțelege ravagiile maladiei Alzheimer și suferă în tăcere.
“Head Full of Honey” a fost difuzat în România sub titlul “O călătorie de neuitat”. Filmul din 2018 este un remake al variantei nemțești din 2014, care a avut același titlu și redă drama unui bunic copleșit de Alzheimer. Scenariul putea fi trist, dramatic, axat strict pe suferințele cauzate de boală. Producătorii au avut însă inspirația să pună reflectoarele și pe suferința nepoatei care înțelege mai bine decât părinții săi drama bunicului. Cuplul bunic-nepoțică este excelent interpretat de Nick Nolte și fiica sa de 11 ani, Sophia Lane Nolte.
Bunicul nu mai poate locui singur, așa că se încearcă integrarea lui în familia fiului său. Nepoata este încântată, însă relația cu nora sa este tensionată: problemele de cuplu par pe primul plan pentru aceasta, așa încât nu vede nici boala care își urmează cursul, nici îngrijorarea fetiței. Matilda nu și-l poate închipui pe Amadeus la un cămin pentru vârstnici, așa că pleacă amândoi într-o călătorie inedită în Italia. Abia acum, părinții devin conștienți de faptul că fiica lor s-a simțit ignorată și insuficient de importantă, așa că a acționat cum a știut ea mai bine.
Dacă doare să îți vezi bunicul pierdut în umbrele bolii devastatoare, ce te poate face cu adevărat fericită, la 10 ani? Mulți adulți ar fi tentați probabil să răspundă: cadouri, excursii, o familie caldă. Ei bine, de data aceasta, ceea ce te poate face cu adevărat fericit, chiar dacă ești doar o pre-adolescentă, este … să fii acolo. Să fii acolo în timp ce bunicul este plictisit de ultimele știri politice (deși nu ești chiar convinsă că înțelege complet), să fii acolo când îți rostește numele pentru ultima oară. Să fii acolo și să îl ții de mână. Să fii acolo când răsare soarele la înmormântare.
Chiar dacă firul narativ adoptă și momente amuzante, producția “Head Full of Honey” este o dramă reală. Dincolo de mintea care tinde să fie sufocată într-un fel de miere toxică, societatea modernă pare să slăbească legăturile din familiile multi-generaționale.
*Afecțiunea Alzheimer este cea mai obișnuită formă de demență si reprezintă o deteriorare lentă, progresivă a creierului asociată cu micșorarea volumului acestuia. Este o boală asociată cu îmbătrânirea, vârsta înaintată fiind principalul factor de risc. În prezent afectează mai mult de 35 de milioane de oameni din întreagă lume și, odată cu creșterea speranței de viață, se preconizează că și cazurile de demență vor crește dramatic. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, la ora actuală, în România, sunt aproximativ 300.000 de pacienți diagnosticați cu Alzheimer. Însă mai exista și bolnavi încă nediagnosticați, îngrijiți de familie.
Sursă foto: www.youtube.com