Site icon Bel-Esprit

La Cumparsita

La Cumparsita – ”sărutul final” ce pecetluiește Milonga

Acest tango -scris în 1916 de către muzicianul uruguayan Gerardo Matos Rodríguez, cu versuri de Pascual Contursi și Enrique Pedro Maroni – a declanșat un asemenea efluviu emoțional de recunoaștere, încât a devenit o regulă de aur: el, și nu altul! încheie seara de tango argentinian – milonga. Este, pentru mine, metafora finalului trepidant și încununarea de care avem nevoie în orice întreprindem, după care tânjim atât de mult, pentru că vrem să simțim că ceea ce am gândit, făcut, realizat și, mai ales, iubit, a meritat tot…

La Cumparsita a fost recunoscută în 1998 de către UNESCO ca fiind de inestimabilă valoare pentru cultura universală și declarată “imnul cultural și popular al Uruguayului”.

Titlul La Cumparsita se traduce prin „mica paradă”,  versiunea originală neavând versuri. Matos Rodríguez a produs o versiune cu versuri care începe așa (dacă ați ascultat adineaori): „Parada mizeriilor nesfârșite mărșăluiește în jurul acelei ființe bolnave care va muri în curând de mâhnire.”

Cu toate acestea, cea mai populară versiune a melodiei este însoțită de versurile lui Pascual Contursi și este cunoscută și sub numele de „Si supieras” („Dacă știai”). Julio Iglesias nu ne lasă, oricum, să uităm!

Și totuși, cum a apărut ?!

O asfel de melodie te face să-ți pui întrebări și să cauți acolo, la rădăcină, să vezi cum și de unde a înflorit așa o frumusețe… piesa a fost inițial un marș, a cărui melodie a fost compusă la începutul anului 1916 de către studentul de la Arhitectură, din Montevideo, în vârstă de 18 ani pe nume Gerardo Hernán „Becho” Matos Rodríguez, fiul proprietarului clubului de noapte Moulin Rouge de Montevideo, Emilio Matos.

Piesa lui Matos Rodríguez a ajuns să-i fie prezentată lui Roberto Firpo, conducătorul orchestrei muzicale din cafeneaua La Giralda. Firpo s-a ”uitat” la muzică și a transformat-o într-un tango. Celor două secțiuni deja existente, Firpo le-a adăugat o a treia parte preluată din propriile sale tangouri puțin cunoscute „La gaucha Manuela” și „Curda completa” și a folosit și o porțiune din piesa „Miserere” de Giuseppe Verdi.

Ani mai târziu, Firpo dezvăluia momentul istoric astfel:

În 1916 cântam în cafeneaua La Giralda din Montevideo, când într-o zi un bărbat, însoțit de aproximativ cincisprezece băieți – toți studenți – a adus un cântec de marș de carnaval și a vrut să-l revizuiesc pentru că a crezut că poate fi un tango…  mi-am amintit de cele două tangouri ale mele compuse în 1906 care nu au avut niciun succes: „La gaucha Manuela” și „Curda completa”. Și am pus câte puțin din fiecare. Noaptea am cântat melodia cu „Bachicha” Deambroggio și „Tito” Roccatagliatta. A fost o apoteoză. Matos Rodríguez s-a plimbat ca un campion … Dar tango-ul a fost uitat, succesul său ulterior a început când cuvintele lui Enrique Maroni și Pascual Contursi au fost asociate cu acesta”.

Versiuni celebre, extensii

Reluări, retrăiri și versiuni celebre ale acestui tango includ spectacolele lui Carlos Gardel și spectacole ale orchestrelor conduse de Juan d’Arienzo, Osvaldo Pugliese și Astor Piazzolla.

Regulile nescrise ale tangoului argentinian spun că leaderul poate invita followerul cu care dansează La Cumparsita să plece cu el. Același cod nescris spune că dacă vii la o milonga cu partenerul tău, cu el vei dansa atât prima tanda, cât si La Cumparsita. Așadar, ce mai așteptați?! Tango să fie!

Citește și Jacob Gade: „Jealousy”

Exit mobile version