Jules Romains, pseudonim al lui Louis-Henri-Jean Farigoule, a fost un romancier, dramaturg, poet, membru al Academiei franceze, fondator al mișcării literare Unanimism și autor recunoscut internațional pentru opera epică în 27 volume Les Hommes de bonne volonté și comedia Knock ou le triomphe de la médecine.
Înainte de Primul Război Mondial, Romains era cunoscut în primul rând ca poet și ca fondator al Unanimismului, mișcare care a combinat credința în fraternitatea universală cu conceptul psihologic de conștiință de grup. El a subliniat puterea transcendentă a emoției colective și viața unei lumi umane – cum ar fi un sat, o fabrică sau o școală – văzută ca un întreg, nu ca și indivizii particulari ce-i intră în compunere.
Postumă
Lumea se teme. Lumea tremură
Doar un soare sleit
Atinge strugurii de septembrie.
Lumea se teme. Lumea aşteaptă.
Ce să-i spui ca s-o linişteşti?
Umbra se strânge încet.
Şi ce-are a face că noi cântăm!
Alte glasuri, năclăite, o-mbată;
Nu e de-ajuns pentru a îneca timpul.
Ea freamătă, c-o spumă pe buze.
Umbra vine să-i chircească tâmplele.
Lumea se teme. Lumea aşteaptă.
Traducere de Ion Caraion
foto tumblr.com
Citește și Viața nu e obligată să ne ofere ceea ce așteptăm
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.