Site icon Bel-Esprit

Jane Eyre

Jane Eyre
de Charlotte Bronte
#capodopere
#celemaifrumoasecarti

„Jane Eyre” este o lectură incredibilă, sănătoasă, curată pentru orice om căruia îi place să trăiască moral, pentru adolescenții care caută modele și, mai ales, pentru un profesor.

De altfel, cred că a fost una dintre cărțile care m-au încurajat în adolescență să aleg această profesie.

Jane Eyre este o tânără orfană, care trebuie să înfrunte toate dificultățile condiției sale.
Ajunsă la vârsta de 18 ani, ia viața în piept și se angajează ca guvernantă. În noua ei casă, cunoaște pe stăpânul domeniului și se îndrăgostește de el.
Fata se dovedește matură și are o capacitate uluitoare de a analiza natura oamenilor. Face ample și savuroase caracterizări, care îți captează întreaga atenție, fiindcă explică în profunzime natura umană.
Deși nu este frumoasă – aspect prea accentuat, după părerea mea, fiindcă frumusețea este subiectivă – tânăra stârnește pasiunea prin inteligență și caracter, calități pe care le dovedește cu prisosință de-a lungul romanului.
Destinul intervine cam prea mult în favoarea ei, dar scriitoarea a vrut să îi răsplătească cumva calitățile.
Vărul ei nu mi-a plăcut deloc. Nici ei, de altfel, și am rămas din nou impresionată de complexitatea acestei femei și a alegerilor pe care le face. El își împinge idealismul într-un soi de habotnicie, poate mai ușor de acceptat în vremurile acelea, dar care tot nu mi se pare atitudinea sănătoasă a unui om echilibrat.

O să vă dezvălui că finalul este frumos. Romantic. Că iubirea triumfă, chiar dacă bărbatul nu mi se pare la înălțimea morală a fetei, dar este purificat prin suferință și prin devotamentul față de ea.

Dar altfel nu se putea, fiindcă iubirea este singurul final fericit al oricărei povești existențiale.

„Este inutil să spui că fiinţele omeneşti ar trebui să se mulţumească doar cu linişte; ele au nevoie de acţiune şi dacă nu o pot găsi, o creează.”
„Nu cred ,domnule, că aveți dreptul să-mi porunciți numai pentru că sunteți mai bătrân sau pentru că ați cunoscut lumea mai bine decât mine. Dreptul de a vă aroga aceasta superioritate depinde de felul cum v-ați folosit timpul și experiența.”
„Toți oamenii de talent, fie că au sau nu sentimente, fie că sunt credincioși fanatici sau novici sau despoți – cu condiția să fie sinceri – au momentele lor sublime, când subjugă și domină.”
„Pot trăi singură, dacă demnitatea și împrejurările îmi cer s-o fac. Nu trebuie să-mi vând sufletul pentru a cumpăra fericire. Am o comoară interioară, cu care m-am născut, care poate să mă țină în viață când toate plăcerile din afară îmi sunt refuzate sau oferite la un preț pe care nu-l pot plăti.”

„Am descoperit că pot iubi.
Te-am descoperit pe TINE.”

foto sursa 

Un articol de Gina Varga

Exit mobile version