Site icon Bel-Esprit

Festivalul SAD (Zile și Seri de Literatură Doinaș) a ajuns la ediția a VII-a

Festivalul SAD (Zile și Seri de Literatură Doinaș) a ajuns la ediția a VII-a. Nu se încadrează într-un tipar de gen, apartenență la anumite grupări literare, sau de generație, și nu este afiliat politic. Respectă criteriul etic și estetic, găzduind mereu nume remarcabile ale literaturii românești sau străine. Fiecare ediție a adus în discuție problematica momentului pentru o conectare la realitate și asimilarea firească a literaturii, a culturii, în general, complementară cu viața. Participanții festivalului SAD au intrat în casele oamenilor, anul trecut i-au ascultat în pandemie și le-au întărit speranța că nu sunt singuri, s-au dus la terenul de tenis, în cafenele, restaurante, au stat la masă, au urcat în turn, în mansarde, au citit în biblioteci, au prezentat cărți în librării, au recitat în galerii de artă, au intrat în săli de clasă, le-au vorbit tinerilor despre literatura contemporană și frumusețe prin portalul cultural creat de neomodernistul Ștefan Aug. Doinaș.

Anul acesta ne-a făcut să privim cu mai multă atenție spre șansa sau neșansa pe care ți-o poate da genul la naștere. Un exemplu dureros este cel al femeilor afgane care au descoperit libertatea și au pierdut-o peste noapte. Încercăm o formă de solidarizare cu toate femeile care se află în această situație, fără deosebire de religie, geografie sau istorie, transmițând un mesaj lumii prin intermediul culturii, problematizând și acordându-ne timp să înțelegem că femeile, oriunde s-ar fi născut, merită o viață în libertate, lipsită de prejudecăți, stereotipii și violență.

Femeile din lumea întreagă merită șansa la feminitatea, considerată o slăbiciune, care aduce atât de multă suferință. Ororile pe care le suportă femeile într-un secol al progresului în toate domeniile sunt un semnal de alarmă pentru umanitatea pe cale să dispară. Ne revoltăm pentru cauzele planetei, dar nu pentru ostracizarea feminității. Luptăm pentru egalitate de șanse, dar nu pentru conservarea genului fragil și a întregului univers psihologic feminin, cu energii și manifestări specifice.

Se deschid, așadar, două direcții: una a libertății de exprimare a femeii,  protecție și nonviolență, și alta, pentru cultivarea și menținerea feminității ca dat al creației. Femeile pot concura cu bărbații într-un mediu agresiv, dar prețul e că devin ele însele masculine. Frumusețea, tandrețea, sensibilitatea, empatia, compasiunea, alinarea sunt cea mai mare putere de care dispune o femeie lăsată liberă să le manifeste. Ar putea fi o cauză pentru care să lupte femei și bărbați deopotrivă.

Festivalul SAD se desfășoară online, în 29 septembrie, începând cu ora 12.00, direct în paginile sale de Facebook și Twitter. Debutează cu o discuție despre feminitate și feminism, necesitatea solidarizării feminine, dezvoltarea unor punți culturale între cultura română și cultura arabă, înțelegerea culturii celuilalt prin eliminarea stereotipiilor și prejudecăților, iminența învățării de a trăi cu refugiații etc. Participă: Magda Cârneci (scriitoare, ex- președintă PEN Club România), Ana Maria Oteanu (socioloagă, expertă în migrație, activistă O.N.U.), Fawzie Rehejeh (coordonatoarea Centrului Cultural Arab de la Sibiu) și Carmen Lidia Vidu (regizoare, premiantă UNITER). Urmează o serie de video poeme tematice în limba română și limba engleză, interpretate de poete din România, Spania, Tunisia și Irak (Ilinca Bernea, Myriam Garali, Adriana Hoyos, Ramona Boldizsar, Ștefania Mihalache, Antonia Mihăilescu, Dunya Mikhail, Ioana Miron, Oana Ninulescu, Malika Omrani, Corina Oproae, Iulia Pană, Ana-Manon Pițu, Miriam Reyes, Miruna Vlada, Ligia Verkin Keșișian, Soleh Wolpé). Portalul cutural LiterNet, partener la această ediție, va publica interviuri realizate de Ilinca Bernea (scriitoare, poetă) și Lia Faur (scriitoare, poetă) cu Darin Ahmad (artistă, scriitoare, poetă, Siria), Leah Dueibes (absolventă de psihologie, București, din Liban), Reem, Dueibes (doctorandă, științe economice, București, din Liban), (Laura Grunberg (socioloagă, România), Dunya Mikhail (scriitoare, poetă, Irak) și Ana Petrache (cercetător /postdoc Accademia di Romania in Roma). Sunt personalități diferite ale vieții culturale și sociale, fiecare spunându-și povestea, vorbind despre problemele, frământările și bucuriile sale, precum și despre perspectiva subiectivă asupra condiției de femeie.

Postările vor rămâne pe rețelele menționate și pot fi revăzute.

Directoarea festivalului este în continuare scriitoarea Lia Faur (Arad), cea care a inițiat evenimentul Zile și Seri de Literatură Doinaș, încă din anul 2015, în prezent coordonatoarea Centrului de Cultură și Știință al României la Tunis și lector de limba română la Universitatea Tunis El Manar (prin Institutul Limbii Române).

Organizatori sunt Grupul Pentru inițiative Culturale și Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis.

Parteneri ai festivalului: Observator Cultural, Radio România Cultural, LiterNet, ROTE Werkstatt, B7L9 Art Station Tunis, PEN Club România, Jurnal arădean, Special Arad, Bel Esprit.ro.

Grafica este realizată de Wilhelm Doru Gomboș.

Exit mobile version