A strâns toate artele într-una singură, iubirea, și a așezat-o – candelă cu pâlpâiri aurii de suflet – într-un altar multiplicat la nesfîrșit în toate inimile.
Adrian Berinde – enciclopedie a frumosului
Pictura, poezia, teatrul și muzica, toate sunt cămări ale sufletului, gata mobilate, pregătite să-l primească pe cel care nu se poticnește în neputința minții – un simplu nod pe ață, ci își ascultă inima în a fi și a simți. Asta ne spune Adrian Berinde, simplu și cald: nu poți să ajungi la resursele din camerele acelea, decât dacă te apropii de ele cu iubire, pentru că trebuie să înțelegi cine le animă… Și pe toate le animă iubirea!
Acest artist fabulos este însăși dovada spuselor sale. Prea puțin cunoscut, Adrian Berinde a fost creatorul care a luat liftul și a coborât în ființa lui, apoi a urcat în cer, lăsându-ne din tot parcursul o moștenire copleșitoare: 17 expoziții de pictură personală, 7 albume pntru care semnează muzica și versurile, 2 regii de spectacole de teatru și 2 volume de versuri. (citește Adrian Berinde: Salut, imaginează-ți că ne-am cunoscut cândva)
ACUM înseamnă TOT
”Ceea ce noi numim existență, este, de fapt, o succesiune de Acum-uri, care se epuizează din viață, secundă cu secundă. Oricare din aceste ACUM-uri definesc acest moment: Acum… Și timpurile trecutului le raportăm tot la Acum : acum 5 minute, acum 2000 de ani, toate sunt si au fost Acum. De aceea, Acum înseamnă TOT.”
Ce greutate înfiorată au cuvintele lui acum, când se află departe – ”Captiv în inutil” și fumează nori.
Ne mai trântesc de pietre, ne dor, apoi dispar…
Ne tăvălim cu ele şi-n soare ne împing,
Să învăţăm să ardem, ca să apară iar…
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.