Puternice și pasionale

Ziua de 5 noiembrie poartă denumirea de ”Love Your Red Hair day”, dacă ne uităm în calendarul daysoftheyear.com. Specifică irlandezelor (irlandezilor), culoarea roșie și diferitele ei nuanțe denotă o personalitate puternică, pasională, înflăcărată, tradusă prin analogia dintre arderea interioară și culoarea firelor de păr care o oglindesc.

Vikingii, de fapt, sunt primii care aduc această trăsătură în Irlanda și, odată cu ea, mituri fascinante: se spune că oamenii cu păr roșu vin direct din flăcările infernului, pe care le-au furat pentru a ascunde lipsa sufletului. Și vrăjitoarele aveau părul roșu, nu-i așa?

În Evul Mediu existau credințe conform cărora oamenii cu părul roșu erau indivizi tarați care întrețineau legături cu diavolul, fiind caracterizați prin maleficul lor caracter. Să nu uităm că și la noi, Creangă conturează un astfel de personaj – Omul Roș (Împăratul Roș) în basmul ”Povestea lui Harap-Alb”, datorită căruia erou nostru neascultător va trebui să treacă prin cele mai complicate probe inițiative, ajungând, în final, cu toate acestea, să devină împărat și… soț.

Se pare că însăși Cleopatra, superba regină a Egiptului care a îngenunchiat Imperiul Roman cu frumusețea ei, obișnuia să-și vopsească frumosul păr în nuanțe de roșu, pentru a seduce și mai mult pe vajnicii bărbați care ajungeau la porțile împărăției sale…

Regina Virgină este și ea una dintre cele mai renumite fețe împărătești care a rămas în memoria colectivă (și) datorită înfățișării sale, izbitoare prin culoarea părului – cu toate că se presupune că era vorba despre peruci pe care obișnuia să le schimbe în funcție de evenimentele la care lua parte.

Queen

de Heere, Lucas; Queen Elizabeth I (1533-1603); Royal Borough of Windsor and Maidenhead, Civic Collectio

Orice s-ar spune, părul roșu face senzație. Culoarea roșcat natural este cea mai rară din lume, cu care se mândrește doar cu 1-2% din populația totală. În rest, opțiunea pentru această culoare nu mai e atât de dificil de realizat ca odinioară, când femeile aveau nevoie de pigmenți speciali pentru a obține nuanțe de foc și pasiune. Fie că era vorba de henna (cine s-a vopsit roșcat acum 30-40 de ani știe:) sau de plante care conțineau pigmenți roșii/cărămizii, culoarea dădea și continuă să producă efecte surprinzătoare: roșcatele sunt se*y, atrăgând imediat atenția tuturor.

Noi, roșcatele, suntem o minoritate și tindem să ne recunoaștem unele pe celelalte ca identitate.”
Julianne Moore

Citiți și despre Still Alice, un film extraordinar!

actress

Julianne Moore

Cine nu-și amintește de Mădălina, fata cu părul de foc? Cât de bine i se potrivea marea de flăcări în care i se scufunda angelicul chip? Și ce destin cutremurător, care a transformat-o în amintire… Sau frumoasa cântăreață Laura Stoica, aceeași soartă tragică, o actriță prea grăbită pe scena vieții.

Sau de celebra Lana del Rey, care îți taie respirația de la prima notă muzicală…

Lana

Lana del Rey

Să fi fost blondă sau brunetă, poate nu era chiar atât de interesantă pentru gentlemanul care s-a îndrăgostit de ea iremediabil, în ciuda tuturor obstacolelor…

actress

Julia Roberts

Iar exemplele pot continua. Amețitor, nu-i așa?

15 roșcate care au cucerit lumea

De ce să-ți vopsești părul în roșu?

Pentru că simți nevoia să schimbi ceva, pur și simplu. La orice coafor ți se poate prezenta o variantă fie pe calculator, fie cu o perucă, așa că nu e ceva iremediabil! Ar fi un moment bun toamna asta în mii de culori să încerci o asortare. Te poate umple de energie și frumos și, în plus, îți poți surprinde în mod plăcut familia, prietenii, iubitul…

Să mai și râdem, deși ar putea fi un motiv plauzibil: “Soțul meu spunea că vrea să aibă o relație cu o roșcată … așa că mi-am vopsit părul.”
(Jane Fonda)

actress

Jane Fonda

Categoric, îmi place să fiu roşcată pentru că asta sunt cu adevărat: un piculeţ tenace, amuzantă şi puternică. Kate Walsh

În concluzie, ai putea să ajungi să-ți iubești părul roșu și să fii și mai mult iubită datorită noii înfățișări.

Dacă vrei să aprofundezi subiectul, două recomandări:  ”Femeia cu părul roșu”, celebrul roman al scriitorului laureat cu premiul Nobel, Orhan Pamuk și cartea autoarei Jacky Collis, Harvey Red: A Natural History of the Redhead.

Kate Winslet alungă norii gri din Pennsylvania – „Mare of Easttown”