Ziua Internațională a Deserturilor este sărbătorită în 14 octombrie – desigur, în fiecare zi dinaintea și după această dată, pentru că dulcele este felul cel mai așteptat la orice masă, nu-i așa?

Originea cuvântului vine din franțuzescul „desservir”, care înseamnă „a strânge/curăța masa”, desemnând, astfel, un fel de mâncare servit după felurile principale. Termenul a fost pus în circulație în jurul anilor 1600, generând astfel ritualul de a servi masa treptat, pe „feluri”. De aici, aproape de secolul XX, se vorbește despre „service à la française” (care presupune așezarea tuturor felurilor pe masă în același timp) și  „service à la russe” (aducerea treptată).

Fie că este vorba despre deserturi frugale, formate din fructe uscate, nuci, semințe, dintr-un platou cu brânzeturi asortat cu struguri și nuci (la francezi), din biscuiți și alte feluri de produse de patiserie speciale, budinci (Marea Britanie), cafea și prăjiturele (Europa), fie că se limitează la fructe proaspete (deși medicii atrag atenția că nu este recomandat consumul fructelor după masă), sau ajunge la cele mai sofisticate torturi, desertul este partea cea mai plăcută a unei mese, pentru că vine odată cu relaxarea și dezleagă șirul poveștilor care apropie oamenii sufletește.

Uneori se servește o doar băutură licoroasă, cu efect digestiv (cum ar fi celebrul Jägermeister,  băutură alcoolică germană creată dintr-un amestec de peste 56 ierburi și mirodenii, cu un conținut alcoolic de 35% alcool pe volum sau Limoncello al italienilor ș.a.m.d), sau un vin dulce, cu maxim 14% conținut de alcool ( Pedro Ximénez sherry sau  Muscat de Beaumes-de-Venise).

Poate nu vă vine să credeți, dar există și țări unde această tradiție a deserturilor nu se regăsește, cum ar fi regiuni din China sau vestul Africii. De neimaginat!

Dar să vedem câteva deserturi pe care le-au făcut celebre personalități cu care au fost asociate.

Pe primul loc în preferințele noastre, tortul PAVLOVA. Acest desert pe bază de meringue (bezea) a fost numit după balerina rusă Anna Pavlova, datând de pe vremea când artista a vizitat Noua Zeelandă, în 1926, în turneul său mondial. De atunci, Pavlova a devenit un desert faimos și este acum tradițional în Noua Zeelandă.

pinterest.com

Tort Pavlova

 

Pară MELBA: Acest desert simplu și delicios este format din piersici, sos de zmeură și înghețată vanilie. A fost inventat în cinstea unuia dintre cei mai renumiți cântăreți de soprană din epoca victoriană, Nellie Melba. Înapoi la sfârșitul anilor 1800, Ducele din Orleans a organizat o cină pentru a sărbători succesul lui Nellie. Acesta a fost momentul în care bucătarul (Chef Escoffier) a făcut desertul în onoarea sa.

pinterest.com

Pară Melba

getty images

Nellie Melba, 1927

 

 

 

 

 

 








Crêpes SUZETTE– Crêpe Suzette este un desert francez care are o consistență asemănătoare cu clătita, fiind, în plus, îmbinată cu un sos de portocale caramelizat. În 1895, un chelner de 14 ani asistent a făcut un desert pentru prințul de Whales, dar s-a ars puțin. Inițial, tânărul credea că desertul a fost distrus, dar, din fericire, a decis să-l guste. A gustat atât de bine încât a decis să o servească prințului și invitaților săi, dintre care unul se numea Suzette. După ce tânărul a sugerat ca piesa principală să fie numită Crêpes Princesse, Prințul a protestat și, în acel moment, tânăra Suzette s-a ridicat și a cerut să fie numită după ea.

 

cooking.nytimes.com

Crêpes Suzette

Tartă TATIN– Tarta Tatin este un desert care a devenit faimos după ce a fost făcut accidental și, desigur, inspirat de o femeie! La fel ca multe alte deserturi faimoase, originea reală este într-un experiment culinar pe care Stéphanie Tatin, una dintre surorile care conduceau Hotelul Tatin din Franța, l-a făcut într-o zi în care era extenuată de muncă, și, deci, puțin neatentă. Ea intenționa să facă o tartă tradițională cu mere, dar atunci când a lăsat accidental merele de gătit în unt și zahăr prea mult, ea a decis să salveze felul de mâncare prin acoperirea cu aluat a părții de sus a merelor și apoi a pus-o în cuptor. Rezultatul? Un desert care te lasă cu gura căscată, la propriu și la figurat.

pinterest.com

Tartă Tatin

Tort (REGINA) VICTORIA – Acest desert clasic a fost numit după regina Victoria. Se spune că era cunoscută că se bucura de momentele în care putea servi o felie de tort cu ceaiul ei. Marry Berry a comandat cofetarilor o rețetă simplă, și iată cum o felie de tort Victoria constă în două straturi de blat cu aromă de vanilie, frișcă și gem de zmeură între straturi. Desigur, reușita depinde de calitatea gemului, de preferat făcut în casă, și de modul în care e ornat.

pinterest.com

Tort Regina VICTORIA

Tort „Lady Baltimore”: Există multe variațiuni ale acestui extraordinar de gustos și de aspectuos desert, provenind din Sudul Americii. Un tort de nuntă favorit, acest tort montan este un tort alb în care se adaugă o „Gheață de șapte minute”. Ceea ce face ca tortul să fie atât de distinctiv este combinația de nuci tăiate și fructe uscate sau confiate, amestecate în glazură. Își ia numele de la personajul principal din romanul „Lady Baltimore”, scris de Owen Wister.

pinterest.com

Tort Lady Baltimore

Desert „Charlotte Russe”: Un desert rece de cremă bavareză, așezat într-o matriță căptușită cu fete de dame; a fost inventată de bucătarul francez Marie Antoine Carême (1784-1833), care a numit-o în cinstea angajatorului său rus, țarul Alexandru I („Russe” fiind echivalentul francez al adjectivului „rus”) sau regina Charlotte (1744 -1818), soția lui George al III-lea.

greatbritishchefs.com

Charlotte Russe cu mure și scorțișoară

Probabil că fiecare dintre gospodine va găsi, între aceste imagini, o variantă de desert pe care s-o prepare astăzi, de Ziua Internațională a Deserturilor, sau, de ce nu, s-o servească la cofetărie renumită din oraș, împreună cu cei dragi.

Traducere (sursa aici): Alessia Achim