Poveștile de dragoste de la Hollywood au un ce aparte. Dacă vine vorba despre titani, cum sunt Vivien Leigh și Laurence Olivier, cu atât mai palpitant  devine orice detaliu, poate și fiindcă acest love story este amintit astăzi ca plin de pasiune și romantism, dar și de trădări amoroase și frângeri de inimă. Privind-o pe actrița care a jucat un rol monumental în cinematografia mondială, dând viață unui personaj femininatât de simandicos – de complex, deci – cum este Scarlet O’Hara, aproape nu-ți vine să crezi că Paradisul nu există și că iubirea nu e singura cale spre el

În ciuda greutăților cuplului și a eșecurilor frumoasei actrițe atât pe scenă cât și în afara scenei, scrisorile lor de dragoste, recent descoperite,  dezvăluie fețe nevăzute ale relației lor, dar și a fiecăruia dintre cei doi monștri sacri ai ecranului.

Aceste scrisori au ieșit la iveală pentru prima dată ca parte a unei arhive achiziționate de la moșia lui Vivien Leigh în timpul unei licitații organizate de Casa Sotheby’s pe 26 septembrie 2017, potrivit The Hollywood Reporter. Arhiva este alcătuită din mai multe albume: ea cuprinde jurnalul lui Leigh, fotografii și mai multe scrisori – unele de peste 20 de pagini – între Leigh și al doilea soț al ei, Laurence Olivier. De asemenea, corespondența cu alte figuri importante din perioada aceea apare și în arhivă, inclusiv scrisori către și de la T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill și regina Elisabeta a II-a.

O, iubita mea dragă, tânjesc după tine”, scria Olivier într-una din scrisorile sale către Leigh, la începutul aventurii lor. „O, inima mea sângerează, este insuportabil fără tine”. – dar povestea, desigur, era abia la început.

Vivien Leigh, 1937

1936: Vivien îl întâlnește pe Olivier

Leigh and Olivier at dinner
Getty Images

Leigh și Olivier s-au întâlnit pentru prima dată după amintita prestație a actriței din  „The Mask of Virtue” – Londra, 1936. Olivier, în vârstă de 28 de ani, și-a prezentat felicitările în fața frumoasei și tinerei Vivien, care împlinise 20 de ani. Deși Olivier era căsătorit cu actrița Jill Esmond la vremea respectivă, iar Leigh era căsătorită și avea și un copil, cei doi au trăit un coup de foudre. „Acesta este bărbatul cu care mă voi căsători”, i-a spus Vivien unei prietene după întâlnirea inițială cu Olivier, potrivit destăinuirii lui Michelangelo Capua din cartea „Vivien Leigh: A Biography.”

Începutul poveștii de dragoste: era prin 1937

Vivien Leigh lounging
Getty Images

N-a fost din pasiune, propriu-zis. Aceasta a fost o dragoste pe care n-am căutat-o, ci, mai degrabă, care m-a găsit fără s-o fi cerut.

Leigh e îndrăgostită și asta se vede –  1938

Vivien Leigh

Anul următor a fost crucial pentru Olivier și Leigh, deoarece ambii actori aveau toate premisele să-și continue ascensiunea în cariera cinematografică. Lui Olivier i s-a oferit rolul lui Heathcliff în adaptarea filmului din 1939 la Wuthering Heights, dar el a ales s-o părăsească pe Leigh în Anglia, unde, măcinată de tristețe, actrița a început să arate primele semne ale unui dezechilibru mintal, care o va urmări pe tot parcursul vieții. Deoarece nu exista niciun diagnostic sau tratament pentru tulburarea bipolară la acel moment, artista nu a primit niciun ajutor specializat pentru starea ei, care s-a deteriorat în timp, perfid.

În timpul filmărilor filmului din 1938 la pelicula A Yank in Oxford, Leigh a suferit frecvente schimbări de dispoziție și a început să treacă în ochii celorlalți drept o artistă cu care era dificil de lucrat. În ciuda acestui fapt, lui Leigh i s-a oferit rolul Isabellei, un personaj secundar din celebra „Wuthering Heights”. Leigh a respins oferta, dezamăgită că nu i s-a oferit rolul principal al Cathy, pe care considera, de drept, că îl merita cu prisosință.

Și totuși, Leigh și Olivier au schimbat scrisori de dragoste fierbinți. Potrivit The Guardian, într-o scrisoare nedatată, despre care experții cred că ar fi fost scrisă între 1938 și 1939, Olivier a scris: „M-am trezit absolut disperat de dorința de a te avea, dragostea mea … O, Doamne, cum te-am dorit. Poate că te luptai în sinea ta… ” Frumoasa Leigh i-a răspuns, scriind: „O, iubitule, nu am făcut nimic … Dacă ne-am iubi doar cu trupurile noastre, presupun că ar fi în regulă. Te iubesc cu mult mai mult decât atât. Te iubesc cu, oh, cumva, cu un fel de suflet care este cu totul special.

Gone with the Wind, 1939

Vivien Leigh in Gone With the Wind

Leigh și Olivier se căsătoresc, 1940

Larry admiring Vivien

Semne ale crizei matrimoniale, 1941

Leigh and Olivier in Romeo and Juliet
Getty Images

Leigh și Olivier au continuat să joace împreună în filme, precum „21 Days Together” (1940) și „That Hamilton Woman” (1941), precum și într-un spectacol intitulat  „Romeo & Juliet” pe Broadway. Criticii, pe linia începută deîntr-un articol din 1940 scris în revista TIME, au ignorat performanța artistică a cuplului pe Broadway și au legat începutul adulterin al relației lor cu rolurile pe scenă, exacerbându-i proporțiile și semnificațiile. „Romeo și Julieta” a devenit un eșec financiar major pentru cuplu, care investise zeci de mii de dolari din propriile economii pentru acest proiect.

Reîntoarcerea în Anglia și boala, 1944

Vivien Leigh, 1937

Cuplul s-a întors în Anglia în 1943, pentru a  ajuta pe câmpul de război. Conform amintitei cărți – „Vivien Leigh: Un portret intim” de Kendra Bean, Olivier s-a alăturat armatei Fleet Air Arm, iar Leigh a plecat într-un turneu prin Africa de Nord  pentru a distra forțele armate staționate în acea regiune. La scurt timp după turneu, Leigh s-a îmbolnăvit de crize de tuse și febră și a fost în curând diagnosticată cu tuberculoză la plămânul stâng. Actrița a petrecut câteva săptămâni în spital, timp în care Olivier i-a scris în mod constant. „Te rog, te rog, îngerul meu, trimite-mi o vorbă despre ceea ce a spus medicul, și, dacă este posibil, cere să-mi să-mi trimită un raport”, i-a scris el de la Paris, cu o îngrijorare vădită. „Ești singura persoană din lume care m-ar putea face să iubesc pe altul mai mult decât pe mine însumi” – o declarație de dragoste pentru cei unici, nu-i așa?

Pierderea sarcinii și căderea nervoasă, 1944-45

Vivien Leigh as Cleopatra

Deși a fost sfătuită să nu mai joace, Leigh a persistat, mânată de pasiunea ei, de multă vreme. În timp ce filma „Caesar și Cleopatra” în 1945, Leigh a aflat că este însărcinată, dar în curând a suferit un avort spontan, despre care se spune că s-a întâmplat după ce actrița a alunecat pe platou. Acest lucru i-a declanșat o depresie profundă, artista fiind atât de tulburată încât uneori cădea în crize de plâns isterice pe podea. Un spectacol trist, care nu avea să prevestească nimic bun. Iar leacul pentru tulburarea bipolară nu exista, așa cum nici măcar suspiciunea sau un diagnostic cert nu s-a pus, în respectivele circumstanțe.

Dar Leigh învățase să-și recunoască simptomele înainte de un episod, care încheia câteva zile de hiperactivitate, urmate de o depresie profundă și o stare proastă constând în crize tremurânde și tirade pline de înjurături, potrivit The Hollywood Reporter. Adesea, ea nu-și amintea nimic din aceste întâmplări, iar regretele ulterioare, deși autentice, nu serveau involuției bolii. Efectele au apărut chiar în timpul filmărilor la Cleopatra, sub ochii îngrijorați ai producătorilor de film și ai celor apropiați.

În schimb, cariera lui Olivier era pe un trend ascendent, iar în 1947 acesta a realizat un turneu cu actorul Ralph Richardson pentru spectacolele Henry IV și Oedip. Leigh, care nu se simțea suficient de bine pentru a lucra din nou, l-a însoțit pe Olivier. Un eveniment fericit: Olivier a fost numit cavaler într-o ceremonie la Palatul Buckingham, iar Leigh a primit titlul de Lady Olivier:  un moment de cotitură uriaș în căsătoria cuplului, pentru că sensibila Viviene a început să resimtă acut diferența dintre carierele lor.

Australia și Noua Zeelandă, 1948

Vivien Leigh and Laurence Olivier in Sydney, 1948
În 1948, Leigh și Olivier au plecat într-un turneu de șase luni în Australia și Noua Zeelandă, pentru a concerta și a strânge fonduri pentru teatru, amintește Donald Spoto. La acea vreme, Leigh suferea de insomnie severă și, uneori, participa doar sporadic în spectacole, pe măsură ce își revenea. Cu toate acestea, actrița a fost dedicată carierei sale și a făcut tot posibilul pentru a ține pasul cu cerințele turneului.
Relația lor s-a răcit încetul cu încetul în acest timp, iar Olivier și Leigh aveau să intre adesea în dispute aprinse cu privire la schimbările ei de dispoziție, pe care Olivier începea din ce în ce mai des să nu le mai tolereze.  Christchurch, Noua Zeelandă:  Leigh  refuză să meargă pe scenă cu Olivier, negăsindu-și pantofii. Frustrată de comportamentul ei, Olivier își pierde cumpătul, o plesnește pe Leigh în față în mod public, iar ea ripostează în același fel. În câteva minute, a revenit din nou pe scenă  în pantofi împrumutați, cu zâmbetul pe buze, dar Olivier și-a dat seama mai târziu că „a pierdut-o pe Vivien” în Australia. Tristă revelație!

„A Streetcar Named Desire” – „Un tramvai numit Dorință”, 1949

Leigh in a publicity still for A Streetcar Named Desire
În 1951, Leigh a fost puternic criticată de  Kenneth Tynan pentru interpretările sale din ​​Antony și Cleopatra de William Shakespeare, cât și în Caesar și Cleopatra de George Bernard Shaw, alături de soțul ei. Tynan a sugerat că Leigh a fost o actriță mediocră, fapt care a făcut ca performanța lui Olivier să sufere, aruncându-l în umbră, potrivit The Telegraph. Această recenzie negativă i-a produs artistei o obsesie a eșecului, care a adâncit dezechilibrul psihic în care se afla deja.

Marea „criză” și un alt flirt, 1953

Leigh and Olivier, 1956

În 1953, Vivien Leigh a suferit o criză nervoasă, la scurt timp după sosirea în Sri Lanka, apoi în Ceylon, ajunsă acolo pentru a filma „Elephant Walk” cu actorul australian de origine engleză Peter Finch. Actrița a fost trimisă imediat acasă în Marea Britanie, pe motiv de boală,  care s-a confirmat printr-o perioadă de pierdere a cunoștinței șiincoerență, moment în care i-a mărturisit soțului că a avut o aventură cu Finch, potrivit The Guardian.  Rătăcirea goală prin grădini noaptea și câteva flirturi cu bărbați străini, întâmplător întâlniți, au marcat în mod  grav deteriorarea stării de sănătate a lui Vivien,  relatează The Hollywood Reporter. Este puțin probabil să fi fost prima dată când Olivier avea vești despre infidelitatea lui Leigh. Totuși, cuplul a rămas împreună, dar lipsa chimiei dintre ei a dus la accentuarea răcelii dintre ei, iar acest lucru a influențat inclusiv prestanța lor artistică.

Al doilea avort spontan, 1956 
În timpul în care a fost într-o producție a studiourile South Sea Bubble, Leigh a aflat că este încă o dată însărcinată și, ca urmare, s-a retras din piesă. Însă, după ultima sa interpretare pe scenă, actrița a suferit un alt avort spontan, generând o altă perioadă de depresie, care a durat câteva luni. În timp ce se afla în turneu cu Olivier pentru rolul său în Titus Andronicus, Leigh avea să aibă frecvente izbucniri îndreptate către soțul ei și alți membri ai producției.
Până în 1958, după ce a păstrat aparențele timp de aproape 10 ani, Leigh a considerat căsătoria sa ca încheiată din punct de vedere sentimental. A început să se vadă cu actorul Jack Merivale, care știa deja de tuberculoză și de celelalte afecțiuni, și i-a promis lui Olivier că va avea grijă de ea. În același timp, Olivier a început o aventură cu actrița Joan Plowright, care era cu 22 de ani mai tânără decât el.
Amenințări de divorț și sinucidere, 1960
Vivien Leigh and Laurence Olivier

Presiunea resimțită în carieră și instabilitatea în relațiile sale romantice nu au făcut decât să înrăutățească starea emoțională și mentală a lui Leigh. În 1960, actrița amenința să se sinucidă. „Vivien este la câteva mii de kilometri distanță, tremurând pe marginea unei stânci, chiar și atunci când stă liniștită în propriul salon,” a spus odată Olivier. Cei doi au continuat procedurile de divorț în mai 1960. Divorțul a fost finalizat mai târziu în acel an, iar Olivier s-a căsătorit cu Plowright, cu care a avut un fiu și două fiice.

Chiar dacă nu mai erau împreună, Olivier și Leigh continuau să își scrie reciproc din când în când. „Vreau să vă mulțumesc că ați înțeles totul de dragul meu”, a scris Olivier într-o scrisoare către Leigh cu privire la divorț, conform The Guardian. „Ai făcut-o într-un fel nobil, curajos și frumos, și îmi pare foarte rău, foarte rău, că a trebuit să suporți tot aacest iad.

Moartea lui Vivien Leigh, 1967

Vivien Leigh, 1939
În mai 1967, Leigh juca în filmul „A Delicate Balance”, după  Edward Albee. Cu toate acestea, tuberculoza ei a recidivat și a țintuit-o la pat pentru câteva săptămâni. Soțul ei, Jack Merivale, a lăsat-o acasă, singură, fiind solicitat pentru un concert în Eaton Square. Când s-a întors pe la miezul nopții, Vivien dormea. Sau cel puțin așa a crezut. O jumătate de oră mai târziu,  i-a găsi trupul căzut la pământ, semn că a încercat să meargă până la baie și s-a prăbușit din cauza umplerii plămânilor cu lichid, în intrepretarea dată de Anne Edwards.
Merivale a alertat familia lui Leigh și apoi pe Olivier, care s-a repezit spre casa defunctei, părăsind spitalul unde era tratat pentru cancer de prostată. Merivale mutase corpul pe pat, iar Olivier „stătea în picioare și se ruga pentru iertare pentru toate relele care apăruseră între noi”, conform biografiei sale autorizate, scrise de Terry Coleman.  Pe 8 iulie, ziarele anunțau moartea lui Vivien Leigh, și fiecare teatru din West End din Londra și-a stins luminile pentru o oră în cinstea ei. O slujbă de pomenire a avut loc la St Martin-in-the-Fields, iar cenușa rezultată în urma  incinerării lui Leigh a fost împrăștiată pe lac, la Tickerage Mill din East Sussex, Anglia – reședința ei de vară.

Moartea lui Olivier, 1989

Vivien Leigh and Laurence Olivier at home
Getty Images
La 82 de ani, în 11 iulie 1989, Olivier se stingea, răpus de insuficiență renală. N-a uitat-o niciodată pe Vivien, marea lui iubire, deși cursul vieții a  deviat de la drumul lor comun. Înainte de a muri, privind câteva scene dintr-un film în care protagonista era Vivien Leigh, marele actor a suspinat, neputând să-și oprească lacrimile.  „Da, asta a fost dragoste.”

Citiți încă un articol despre Vivien Leigh