Melodia iubirii eterne

Generații de ascultători au descris melodia ca fiind „timeless” (atemporală) sau „the soundtrack of love” (coloana sonoră a iubirii), evidențiind universalitatea și perenitatea sa.  „Unchained Melody” este una dintre cele mai cunoscute și iubite balade din toate timpurile, îndeosebi datorită versiunii emblematice interpretate de The Righteous Brothers. Melodia are o istorie bogată și interesantă: a fost compusă în 1955, cu muzica de Alex North și versurile de Hy Zaret.

A fost creată inițial pentru filmul „Unchained” (de unde și numele piesei), fiind nominalizată la premiile Oscar pentru cea mai bună melodie originală.

Versiunea The Righteous Brothers

Deși a fost înregistrată de mai mulți artiști, cea mai renumită versiune este cea a The Righteous Brothers, lansată în 1965. Interpretarea lor este cunoscută în special pentru vocea puternică și emotivă a lui Bobby Hatfield, care a cântat solo pe această înregistrare. Versiunea lor a ajuns pe locul 4 în Billboard Hot 100 și a devenit un hit clasic.

„Unchained Melody” a prins viață nouă și a ajuns la o nouă generație de ascultători după ce a fost inclusă în filmul romantic „Ghost” din 1990, cu Patrick Swayze și Demi Moore. După apariția în „Ghost”, versiunea The Righteous Brothers a revenit în topurile de muzică și a devenit un hit global.

Cine au fost The Righteous Brothers?

The Righteous Brothers, duo-ul format din Bill Medley și Bobby Hatfield, a devenit cunoscut în anii ’60 pentru sunetul său unic, adesea etichetat ca „blue-eyed soul”. Au avut mai multe hituri, inclusiv „You’ve Lost That Lovin’ Feelin'”, care este una dintre cele mai redate piese din istoria radioului american. În ciuda denumirii lor, Medley și Hatfield nu erau frați; numele grupului provine dintr-un comentariu făcut de un spectator care i-a auzit cântând și a spus că sună „righteous” (superb), „brother”. The Righteous Brothers au fost introduși în Rock and Roll Hall of Fame în 2003. Melodia a fost utilizată în nenumărate filme, emisiuni TV și reclame, consolidându-și statutul de una dintre cele mai recunoscute și îndrăgite melodii din lume.

Despre Bobby Hatfield se știe că a continuat să cânte până la moartea sa în 2003, iar Bill Medley a continuat să performeze, uneori solo și alteori cu un nou partener sub numele The Righteous Brothers. Piesa „Unchained Melody”, însă, rămâne un punct de referință în cariera lor și în istoria muzicii.

Versiuni celebre

Iată câțiva dintre cei mai notabili interpreți, dincolo de celebra versiune a formației The Righteous Brothers:

Elvis Presley

Al Hibbler – A fost printre primii care a înregistrat melodia în 1955, chiar în anul în care a fost compusă, ajungând în topurile de atunci.

Roy Hamilton – De asemenea, a înregistrat o versiune în 1955 care a fost bine primită.

Les Baxter – A avut o versiune instrumentală, care de asemenea a avut succes în același an.

Elvis Presley – A cântat „Unchained Melody” în numeroase concerte, iar înregistrările live ale interpretărilor sale sunt foarte apreciate.

Robson & Jerome – Duo-ul britanic a avut un mare succes cu versiunea lor din anii ’90.

U2 – Bono și compania au înregistrat o versiune în timpul sesiunilor pentru albumul lor „Rattle and Hum”.

LeAnn Rimes – A lansat o versiune pe albumul său din 1996 „Blue”, care a arătat versatilitatea ei vocală.

Air Supply – Grupul a inclus melodia pe albumul lor din 1981 „The One That You Love”.

Gareth Gates – A ajuns pe locul 1 în Marea Britanie cu versiunea sa în 2002.

Barry Manilow – A inclus melodia pe albumul său „The Greatest Songs of the Fifties” din 2006.

Il Divo – Cvartetul de tenori a înregistrat o versiune pentru albumul lor din 2006, „Siempre”.