Cântecul de Crăciun ” (intitulat inițial „ Merry Christmas to You ”) este o melodie clasică de Crăciun scrisă în 1945 de Robert Wells și Mel Tormé.

Potrivit lui Tormé, melodia a fost scrisă în timpul unei veri fierbinți. „În efortul de a „rămâne cool gândind la rece”, s-a născut cea mai performantă melodie de Crăciun (conform BMI ). „Am văzut o foaie cu un portativ pe pianul lui Wells, cu patru linii scrise în creion”, a amintit Tormé. După care am început să țesem povestea: „ Castane prăjite…”, „Jack Frost dormitând…”, „colinde de Yule…” (sărbătoare)…, „oameni îmbrăcați ca eschimoșii”. Bob nu credea că scrie chiar versurile viitorului cântec. El a spus că a crezut că dacă se poate cufunda în iarnă, se poate răcori. Patru minute mai târziu a fost scrisă acea melodie. Așa am scris toată muzica și unele versuri.

Nat King Cole Trio a înregistrat prima oară melodia în primăvara anului 1946. La îndemnul lui Cole – și peste obiecțiile etichetei sale, Capitol Records – o a doua înregistrare a fost făcută mai târziu în același an, această versiune devenind în scurt timp un hit promovat masiv pe atât graficele pop, cât și R&B . Cole a înregistrat din nou piesa în 1953, folosind același aranjament cu o orchestră completă amenajată și dirijată de Nelson Riddle și încă o dată în 1961, într-o versiune stereofonică cu o altă orchestră completă amenajată și dirijată de Ralph Carmichael. Versiunea lui Cole din 1961 este considerată, în general, definitivă, iar în 2004 a fost cea mai îndrăgită melodie sezonieră, în timp ce înregistrarea originală din 1946 a fost introdusă în Grammy Hall of Fame în 1974.

Chestnuts roasting on an open fire,
Jack Frost nipping at your nose,
Yuletide carols being sung by a choir
And folks dressed up like eskimos.
Everybody knows a turkey and some mistletoe
Help to make the season bright.
Tiny tots with their eyes all aglow
Will find it hard to sleep tonight.
They know that Santa’s on his way
He’s loaded lots of toys and goodies on his sleigh
And ev’rymother’s child is gonna spy
To see if reindeer really know how to fly.
And so I’m offering this simple phrase
To kids from one to ninety-two
Although its been said many times,
Many ways: „Merry Christmas to you”…
And so I’m offering this simple phrase
To kids from one to ninety-two
Although its been said many times,
Many ways: „Merry Christmas to you”…
Compozitori: Torme Mel / TORME MELVIN H / TORME MELVIN H / TORME MEL
Versurile cântecului The Christmas Song (Merry Christmas to You) © Sony/ATV Tunes LLC, Mel Torme Trust, Juvenile Delinquent Music, MESQUITE-MUSIC CORP, BURKE-VAN-HEUSEN INC

Citiți și Nat King Cole, muzica sufletului…