Stairway to Heaven

Există melodii care, după ce le-ai ascultat, se estompează, fără a avea nici un impact. Sunt altele, însă, care transcend muzica, atingând un statut poetic, rezistând pentru eternitate. Stairway to Heaven, capodopera nemuritoare a lui Led Zeppelin, face parte din a doua categorie.
Versurile sale sunt bogate în referințe criptice la alegorii și misticism, oferind mult mai mult decât satanismul simplist despre care mulți detractori susțin că ar fi tema sa principală. Desigur, Robert Plant, autorul versurilor, a spus în repetate rânduri că s-a inspirat din operele scriitorului scoțian Lewis Spence, în special din cartea acestuia Magic Arts in Celtic Britain; este esoterismul și spiritualitatea celtică cea care se află cu adevărat în versuri – nici mai mult, nici mai puțin.

”Există o doamnă”

Povestea începe cu unul dintre cele mai renumite arpegii din istoria muzicii: „Există o doamnă care este sigură că Tot ce sclipeste este aur Și ea își cumpără drumul către Rai.” Cine este această figură feminină ambiguă? Fanii teoriilor ocultiste au susținut că aceasta este o metaforă a inițierii într-un nou tip de religie păgână, o credință obscură, necunoscută.
Toate acestea, însă, pot fi ușor de contracarat prin numeroasele referințe la creștinism ce se regăsesc în cântec. Potrivit unora, doamna ar fi Fecioara Maria, iar Led Zeppelin pare să confirme tacit acest lucru, menționând ”May Queen”, mai târziu, în cântec, May fiind în mod tradițional luna dedicată Fecioarei Maria.
Dar să evităm să intrăm în acest gen de dezbateri și să interpretăm versurile pentru ceea ce reprezintă cu adevărat. Dacă luăm versurile la valoarea nominală, putem vedea că femeia nu este altceva decât o alegorie a unei societăți lacome, materialiste, arogante, care crede că totul, inclusiv calea către cer, poate fi dobândit doar cu bani. Continuând, chitara lui Jimmy Page și tastaturile lui John Paul Jones ne îmbrățișează cu melodiile lor eterice.
Există un sentiment pe care îl am Când privesc spre Vest Și spiritul meu plânge pentru plecare.” Vestul este o referință clară la ideea de puritate a Vestului sălbatic – care nu mai era sălbatic în acele vremuri în nici un caz – ci este totuși o reprezentare a spiritului de aventură, mister și farmec. În esență, este locul în care ne putem retrage din materialismul societății contemporane și ne putem îndrepta atenția către necunoscut.
Robert Plant a vrut să ne ghideze într-un fel de călătorie spirituală, pentru a ne ajuta să devenim mai buni. Iar cei care ezită și sunt vigilenți („Cei care stau în căutarea”), ar putea fi cei cu o perspectivă conservatoare, care dezaprobă acest tip de călătorie spirituală, deoarece sunt închiși în materialismul social, incapabili să privească înainte.
Dar, exact când ne așteptăm cel mai puțin, vom fi chemați să trăim în pace și armonie, laolaltă cu natura și unul cu celălalt („Și se șoptește că în curând, Dacă noi toți chemăm melodia / Atunci cimpoierul ne va conduce la rațiune”).

„Stairway to Heaven” a fost scris cu cele mai bune intenții

Acum ajungem la celebrul vers care, dacă este ascultat în sens invers, conține o presupusă invocare tulburătoare a lui Satana.
În locul speculațiilor, să-l ascultăm pe Plant însuși: „Pentru mine este foarte trist, pentru că „Stairway to Heaven” a fost scris cu cele mai bune intenții, iar în ceea ce privește inversarea casetelor și plasarea mesajelor , nu ăsta este felul mea de a face muzică.
Acest lucru, într-adevăr, ar trebui să fie suficient pentru a rezolva problema odată pentru totdeauna.
Dacă există o agitație în gardul viu Nu vă alarmați acum Este doar curățenia de primăvară pentru Regina Mai” Aceasta este referința la May Queen pe care am menționat-o mai devreme. Forfota din gardul viu reprezintă mintea, confuză de posibilitatea acestei căi spirituale sau poate pur și simplu nepregătită pentru ea. Dar dacă este adevărat că poți găsi multe modalități de a te schimba, atunci este de asemenea adevărat că întotdeauna ai ocazia să-ți schimbi opțiunea și să o iei pe altă cale.
Nu există destine care să fi fost deja scrise; suntem cu toții liberi să luăm deciziile cu deplină autonomie.

Capul tău fredonează

Continuând  ajungem la ultimul vers dinaintea faimosului solo al lui Jimmy Page: „Capul tău fredonează și nu se va duce În caz că nu știți Piperul te cheamă să te alături lui.” Aici primim în sfârșit apelul. Mintea noastră este confuză încă, dar dulcea melodie a piperului răsună în capul nostru, ducându-ne spre perfecțiunea spirituală. Mesajul este apoi adresat doamnei menționate la începutul cântecului: vânturile se schimbă și este timpul ca toată lumea să-și dea seama că omenirea poate aspira cu adevărat la ceva mai bun.
În partea de jos, scara aspră spre cer, făcută din ceva tangibil, plutește totuși în aer („scara ta se află pe vântul șoptit”). Este o cale, dar este fragilă ca oricare alta – poate chiar mai mult, deoarece reprezintă spiritualul, nu materialul.

Melodia va veni la tine în cele din urmă

Versurile lasă apoi locul chitarei magnifice a lui Jimmy Page, care dezlănțuie un riff puternic, dar visător în același timp. Este considerat de mulți cel mai frumos solo din toate timpurile, dar nu este ultimul cuvânt; piesa are încă ceva de spus sub forma unui ultim apel către cei care ascultă: „Și dacă asculți foarte greu Melodia va veni la tine în cele din urmă Când toți sunt unul și unul este totul Să fii o stâncă și să nu te rostogolești.
Ultimul vers este o sinteză a mesajului conținut în ansamblu: oricât de mari ar fi defectele sau părțile noastre întunecate, vom avea întotdeauna șansa să ascultăm și să înțelegem, atât pe cei din jurul nostru, cât și pe noi înșine. Materialismul și individualismul vor fi întotdeauna prezente, gata să ne ispitească, prezentându-și drumul ca fiind cel mai simplu și mai ușor de urmat, dar alegerea se bazează pe noi și intențiile noastre de a uni omenirea. Aceasta este singura modalitate de a găsi armonie, de a fi uniți și „să nu te rostogolești”, copleșit de o viață impusă de stereotipuri.

Să fii o stâncă și să nu te rostogolești

Iată deci, scara noastră către cer: scopul nostru în viață, potrivit lui Led Zeppelin, trebuie să fie acela de a descoperi puterea comunității, nevoia de a trăi împreună, în armonie cu sufletele noastre și cu natura.
Doar așa ne putem îmbunătăți cu adevărat pe noi înșine și pe ceilalți, scăpând de răul real al societății, încadrat în materialismul, egoismul și dezinteresul față de ceilalți („Când toți sunt unul și unul este tot / Să fii o stâncă și să nu te rostogolești”).
O altă scară, tot către cer… 🙂
Scara către Rai, în concluzie, este totul, mai puțin o odă perversă a răului și întunericului. De fapt, este chiar opusul, un mesaj splendid de solidaritate, fraternitate și egalitate.
Împreună, putem schimba într-adevăr lumea din jurul nostru. Să fii o stâncă și să nu te rostogolești. Poate că este doar o iluzie. Poate că nu vom putea niciodată să ne reunim cu adevărat și să facem ceva concret pentru a ne face viața mai bună. Dar mesajul este acolo și asta a vrut de la noi Led Zeppelin.

Ann și Nancy Wilson, Tribut Led Zeppelin, Kennedy Center, 2012

Traducere de Tibi Kovacs din cartea lui Dario Giardi – ”Mama Mia Let Me Go! A journey through the most intriguing lyrics and stories in rock music.

foto tumblr.com

Citește și despre Jimmy Page