Am înțeles că astăzi se aliniază, din nou, astrele: Luna plina în Berbec are loc în acest an pe 9 Octombrie la ora 23:56. Motiv pentru astrologi să ne mai dea un impuls la redescoperirea de sine în raport cu ceilalți, la recalibrare și evoluție pe scara spirituală. Acum, între noi fie vorba, nu trebuie să pândim astfel de oportunități astrale pentru a ne deștepta, ar trebui să ne facem un scop existențial din asta, bun de practicat în fiecare zi. Pentru că a trăi între oameni e un fel de alba-neagra, nu-i așa? Un fel de alergare după fericire și echilibru într-o mare de incertitudini…

Se pare însă că tot ceea ce putem obține sunt câteva lecții usturătoare, pe lângă confirmarea zilnică a faptului că oamenii sunt diferiți (ce bine că e așa), prin urmare a te baza pe valori comune e cel mai dificil lucru. Vorba aceea: singurele lucruri imuabile din viața noastră sunt taxele și moartea. În rest… un fel de zbatere pe uscat, în căutarea unei dungi de apă vie…

Dar acum, pentru că astăzi este un prilej favorit (mă întreb retoric ce aș fi făcut dacă nu știam de luna plină și de efectele ei de la ora 23 trecute fix), mi-am notat în agendă câteva lucruri pe care să nu uit să le citesc fix la ora aceea.

Iată:

1. O singură viață ai, nu încerca s-o trăiești pe a altora, pentru că și aceea va fi fost deja trăită…
2. Iubește așa cum știi tu, cu toată ființa, și nu aștepta nimic în schimb, cu atât mai puțin rămășițe căzute de la masa cuiva sau senzații mascate sub viziere ieftine de mucava.
3. Dăruiește numai din surplusul care acoperă liniștea și bucuria ta, ca să nu te trezești într-o dimineață scormonind după mărunțișuri, când viața îți cere o plată peste puterile tale.
4. Și mai ales nu te teme! Uneori, drumurile se desprind din mâna ta precum hățurile îndărătnice, julindu-ți pielea, și te trezești alăturea cu ele, bâjbâind prin întuneric de mărăcine. Mai ales atunci să n-ai frică, pentru că ceea ce ai ales, aceea vei avea de trăit, și vezi cum faci să te bucuri peste măsură de noua ta ființă.
5. Ai grijă la oamenii pe care îi păstrezi în jurul tău, alege dintre măști doar pe acelea care râd, măcar ele poartă cu sine promisiuni de optimism.
Uneori dăm cu piciorul fericirii, convinși de simulacrele ei meșteșugite, amăgiți de copiile ei prefăcute, și ratăm stația care duce în centrul ființei noastre autentice, seduși de cântecul de sirenă al oamenilor-de-cauciuc, așa cum îi numea Ilinca Berneauna dintre cele mai puternice voci feminine de astăzi, una dintre cele mai profunde și lucide conștiințe afirmate în spațiul public.
6. Nu uita o posibilă definiție a prietenului: Acel om care, știind totul despre tine, îl folosește împotriva ta în momentul pe care îl consideră potrivit pentru el. Iar momente, har Domnului, există destule, nu-i așa?
7. Și încă una, spre reflecție individuală și de dragul cifrei magice șapte: Mama nu te-a făcut frumos, şcoala nu te face deştept, munca nu te face harnic.
E simplu să dai sfaturi, desigur, atunci când ai impresia că ai devenit mai deștept, sau, hai să spunem, mai experimentat. Însă fiecare își va lua lecția la timpul lui/ei, indiferent de articolele/cărțile de psihologie motivațională pe care le citește.
Există în noi, undeva, o zonă în care numai învățarea experiențială se convertește în alfabet al supraviețuirii între oameni, pentru că, de fapt, asta este ceea ce ne interesează mai presus de toate, nu? Să rămânem întregi, nesfârtecați, capabili să ne strecurăm prin mărăcinișul în care trăim.
Spor la meditat și nu uitați să ne dați un semn dacă aveți vreo revelație!