3 ianuarie. O zi cu evenimente interesante.

Remember?

Anul a început deja, al doilea după pandemie. O lume atrofiată, începând să se dezmorţească încet, să se trezească la o realitate cu termen de garanţie nedeterminat. Vremuri pe care mulţi dintre noi ni le vom aminti cu regret, ca parte a vieţii noastre în care am asistat neputincioşi la schimbarea din temelii a societăţii, a moravurilor, a timpurilor, a oamenilor. O detunătură care a dezaxat din temelii imensa maşinărie a unei lumi la apogeu, în care virtualul a devenit alternativa cea mai periculoasă la realitatea celor mulţi, aflaţi la marginea puterilor şi a sărăciei. Secolul XXI a ajuns un secol al virusării absolute, fără putinţă de scăpare pe calea raţiunii şi a adevărului. Un secol în care Kafka ar căpăta puteri nebănuite şi inspiraţie permanentă, în care Camus ar descoperi nu doar o nouă formă de greaţă, ci mai mult, o devoratoare silă faţă de tot ceea ce a devenit, între timp, mecanismul social. O nouă formă de cancer care siluieşte umanitatea şi o descompune în grupuri eterogene, gravitând năuce într-un spaţiu lipsit de substanţă. Absurdul rotitor, halucinant… Sau, cum ar zice Friedrich Nietzsche, redivivus: „Acum pare să nu existe deloc un sens, totul pare să fie în zadar.” (3 ianuarie 2022)

Ne lipseşte bucuria de a privi Pământul cu încrederea în capacitatea noastră de a-l îmbrăţişa. Ce frumos spune scriitorul:

Uită-te din nou la acel punct. Acesta este aici. Asta este acasă. Aceia suntem noi. Pe el toți cei pe care îi iubești, toți cei pe care îi cunoști, toți despre care ai auzit vreodată, fiecare om care a fost vreodată, care și-a trăit viața. Totalitatea bucuriei și suferinței noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și hrănitor, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător al civilizației, fiecare rege și țăran, fiecare cuplu tânăr îndrăgostit, fiecare mamă și tată, copil de nădejde, inventator și explorator, fiecare învățător de morală, fiecare politician corupt, fiecare „superstar”, fiecare „conducător suprem”, fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre, au trăit acolo—pe o mulțime de praf suspendată într-o rază de soare.”   Carl Sagan

Cum ar fi să ne imaginăm că viața adevărată, cea „în roz”, se află pe undeva pe la mijlocul acestui tort? Dacă o căutăm acolo unde nu trebuie, iar ea se află la doi pași de noi, învelită în ciocolată, numai bună de gustat din plin, chiar dacă papilele noastre gustative o vor lua razna?
Poate că uneori e vorba despre căutare, și mai puțin despre dorința de a găsi.

Dar să vedem ce s-a întâmplat în ziua de 3 ianuarie, de-a lungul timpului.

3 ianuarie 2022: Când moare un actor, ne dăm seama că scena e și ea o viață trecătoare!
💧”Toată viaţa m-am temut de singurătate. Şi am avut parte de ea multă vreme… Asta-i viaţa! Cum o depăşeşti? E atât de simplu, ca şi cum te-ai apuca de fumat. N-ai ce face. Şi dacă te dai cu capul de pereţi ce faci? Te doare şi iese sânge. Câteodată e plăcut să mai stai şi singur.”
Adio, Mitică Popescu! Un actor mare cât o epocă! Spunea: ”„Noi, actorii, suntem ai tuturor și ai nimănui”…
Câteodată, în viață, trebuie să și mori… pe care scenă? În care viață?
Cu recunoștință pentru momentele noastre de singurătate și pentru ale voastre, actorilor care nu v-ați temut de nimic…
Mitică Popescu, actor român

Mitică Popescu, actor român( pinterest.com)

Când câştigi o cursă, următoarea cursă devine un semn de întrebare. Eşti încă cel mai bun sau nu? Asta e ceea ce este amuzant. Dar asta e şi ceea ce este interesant. Şi asta e ceea ce este o provocare. Trebuie să-ţi îmbunătăţeşti stilul şi să dovedeşti de fiecare dată că eşti cel mai bun.
Michael Schumacher împlinește astăzi, 3 ianuarie 2024,  55 de ani.
Statistic, prin prisma celor șapte titluri mondiale câștigate, a celor 91 de victorii, 68 de pole position-uri și 76 de cele mai rapide tururi, Michael Schumacher este considerat drept cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile.

Schumacher a suferit un accident grav de schi în decembrie 2013, care l-a lăsat cu răni serioase la cap. De atunci, recuperarea sa a fost gestionată în mare secret de familie și de echipa sa medicală.

Familia lui Schumacher, inclusiv soția sa Corinna, a ales să păstreze informațiile despre starea lui de sănătate departe de ochii publicului, cerând respectarea vieții lor private. Ocazional, prieteni apropiați sau foști colegi au făcut declarații publice, dar acestea au fost în general vagi și au oferit puține detalii concrete.

Din punct de vedere profesional, moștenirea lui Schumacher în lumea sporturilor cu motor continuă să fie celebrată. Este recunoscut ca unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1 din toate timpurile, având un record impresionant de victorii și titluri de campion mondial.

În plus, fiul său, Mick Schumacher, a urmat pașii tatălui său în cariera de pilot de Formula 1, ceea ce a menținut interesul publicului pentru familia Schumacher. Mick a debutat în Formula 1 în 2021 cu echipa Haas și a fost primit cu entuziasm de fani și de comunitatea sportului.

În finalul anului 2018, cotidianul german Bild a prezentat noi detalii despre modul în care decurge recuperarea lui Michael Schumacher, precizând că Schumi e înconjurat în permanenţă de o echipă de 10 specialişti.
Jurnaliştii germani au precizat că „nimic nu a fost făcut pentru a se grăbi artificial recuperarea lui Michael” şi „nu există un răspuns clar la întrebarea care este starea lui Schumacher astăzi”. Fiul său a spus că orice formă de comunicare cu tatăl său, aflat în stare vegetativă, se reduce la câteva priviri lipsite de viaţă, mişcarea ochilor fiind, de cele mai multe ori, acţionată artificial, de aparate.
Cine n-a citit cărțile lui cel puțin o dată?
Supărător este faptul că astăzi nu mai ai nicio posibilitate să deosebeşti un om cinstit de o secătură.
spunea, cu mare dreptate, Jaroslav Hašek (cehă ˈJaroslaf ˈHaʃɛk; 30 aprilie, 1883 – 3 ianuarie, 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său „Peripețiile bravului soldat Švejk”, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri.
Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.
Are dreptate: „Viaţa e aşteptarea dintre un examen şi altul.”
Sergio Leone (n. 3 ianuarie 1929, Roma – d. 30 aprilie 1989, Roma), regizor de film italian .
Leone este celebru pentru filmele sale western, cunoscute drept spaghetti western (datorită țării de origine), precum și pentru stilul său de a alătura scene filmate în prim-planuri extreme cu altele filmate la distanță, ca de exemplu prima scenă din filmul „The Good, the Bad and the Ugly” (în română, Bunul, răul și urâtul) din 1966.
În foto, în timpul filmărilor la „Once Upon a Time in the West”, 1968.
Dacă doreşti să găseşti ceva, cel mai bun lucru pe care îl poţi face e să cauţi.”, spune John Ronald Reuel Tolkien CBE (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein – d. 2 septembrie 1973, Bournemouth) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: „Hobbitul” și „Stăpânul Inelelor”.
În 2008, revista The Times l-a plasat pe locul al 6-lea în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 până în prezent.
Trei inele pentru stăpânii elfi cei de sub soare,
Şapte pentru ei, gnomii de viţă din săli de stâncă,
Nouă, Oamenilor care ştiu că-n lumea lor se moare,
Unul pentru el, Seniorul Întunecimii-n noaptea lui adâncă
Unde-s Umbrele în Ţinutul Mordor, ca să le găsească.
Şi pe toate să le-adune un inel, şi altul nime,
Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,
Unde-s Umbrele, în Ţinutul Mordor, în întunecime.”
Singurul mod de a mentine o sumă moderată de fericire în viață este să nu te ingrijorezi prea tare pentru viitor sau să regreți prea mult trecutul.”,  spune Mel Gibson (n. 3 ianuarie 1956 în Peekskill, New York) este un actor, regizor, producător și scenarist american. Una din marile sale realizări o constituie filmul „Patimile lui Hristos”, pe care l-a regizat și finanțat.
Așa că: trăiţi prezentul până la ultima sevă, stoarceți-l ca pe o lămâie, și, chiar dacă vi se pare acru, gândiți…Cât încă e gratis!
*****
„Nu te strădui să fii perfect. Luptă-te pentru excelenţă.” (Victoria Principal)
🔥Vicki Ree Principal, născută la 3 ianuarie 1950, cunoscută mai târziu sub numele de Victoria Principal, este o actriță, producătoare, antreprenoare și autoare americană. ”Dallas” era singurul serial pe care unii dintre noi avea șansa să-l vadă în anii comunismului. O, tempora!
Cunoscută mai ales pentru rolul Pamelei Barnes Ewing din seriile de telenovele prime-time ”Dallas”, Victoria a petrecut nouă ani în seria de lungă durată,începând în 1987.
Ulterior, și-a început propria companie de producție, Victoria Principal Productions, concentrându-se mai ales pe filme de televiziune. La mijlocul anilor ’80, a devenit interesată de terapiile de înfrumusețare naturală, iar în 1989 a creat o linie proprie de produse pentru îngrijirea pielii, Principal Secret.
Principal a devenit un autor best-seller, scriind patru cărți despre frumusețe, îngrijirea pielii, fitness, bunăstare și sănătate: The Body Principal (1983), The Beauty Principal (1984), The Diet Principal (1987). De asemenea, a fost nominalizată de două ori la Globul de Aur.