„Fiecare copil vine pe lume cu mesajul că Dumnezeu nu este încă dezamăgit de oameni.”
*****
Astăzi, 21 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Poeziei.
Totodată, sărbătorim:
Ziua mondială a teatrului de păpuși,
Ziua internațională a copiilor străzii,
Ziua internațională a Sindromului Down,
Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale,
Ziua internațională a pădurilor,
Ziua internațională de combatere a insomniei.
Ziua Națională a Namibiei.
*****
”Chiar dacă mă vei prinde sub plasa de oţel
N-am să strig.
Golurile se vor mări de la sine
Destul ca să scot mâna şi să cuprind luna.
Şi de vei face ziduri de piatră
Niciodată n-ai să zideşti închisoare pentru mine.
Pietrele se vor nărui de la sine
De îndată ce voi apărea eu.
Deşi mă vei exila şi mă vei trimite pe un ocean
Într-o barcă găurită
Am să desfid oceanul
Şi n-am să pierd nici această bătălie marină.
Sau dacă mă vei trimite în deşertul Saharei
Unde nisipul duşmănos e fierbinte,
Deodată va sufla parfum de iasomie
Ca să-mi umple serile pustii.
Ai uitat că într-una din primele noastre dimineţi
Mi-ai pus în mână o săgeată care poate ochi sunetul
Şi că tu ai fost cel care m-a învăţat
Să trag la ţintă fără greş.
Şi azi, dacă vrei să mă umpli de întuneric
De nu-mi mai pot vedea drumul,
Fii sigur c-am să netezesc cerul
Şi am să umplu lumea de lumimă într-o noapte fără lună.
N-ai decât să stai cu spatele întors la mine,
Am sa-ti umplu cerul cu un cantec
Tăcut ca o rază. Iar tu, mirat, n-ai să ştii
De unde vine revărsarea aceasta de lumină.”
(Inedit – În arşiţa dragostei de Maitreyi Devi – Poeziile pentru Mircea
Maitreyi Devi) Poemul oferit de Maitreyi revistei Tribuna din Cluj, cu răspunsul:
“Consideraţi aceste versuri răspunsul la întrebările care privesc un capitol intim al biografiei mele”.
Tradus în româneşte de Lidia Ionescu
*****
21 martie 1994 …
Bruce Springsteen a câștigă un Premiu Oscar pentru piesa „Streets of Philadelphia” din coloana sonoră a filmului omonim cu Tom Hanks în rolul principal.
Scrisă și interpretată de muzicianul american, piesa a fost lansată ca single în 1994 și a devenit hit în multe țări, inclusiv Austria, Canada, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia și Norvegia, unde a ocupat primul loc în clasamentele single-urilor. În Statele Unite a ajuns pe locul 9 în Billboard Hot 100.
La multi ani, Gary Oldman!
„A-ți dori să fii un bun actor nu este de ajuns. Trebuie să dorești să fii un mare actor.Trebuie să ai asta.”
Gary Leonard Oldman (n. 21 martie 1958), actor britanic, producător de film, muzician, foarte bine cunoscut pentru interpretarea personajelor negative, de o moralitate îndoielnică. A jucat în filme precum Sid and Nancy, Prick Up Your Ears, JFK, Dracula, True Romance, Léon, Al cincilea element, The Contender, seria Harry Potter în rolul lui Sirius Black, seria Batman, dar și filme precum Prietenii tăi sau Fallen Angels.
Oldman s-a remarcat la jumătatea anilor ’80, atunci când unul dintre cei mai exigenți critici de film, Roger Ebert, l-a descris precum „cel mai bun actor britanic de film al generației sale”.
*****
„Întreaga natură e matematică ascunsă, orice apus îşi are cifrul lui.”
Fourier este creditat cu descoperirea faptului că gazele din atmosferă ar putea creste temperatura suprafeței Pământului. Acesta a fost efectul care mai târziu va fi numit efectul de seră. El a descris fenomenul în 1824, și din nou în 1827, arătând că atmosfera are un rol în încălzirea planetei.
Fourier este, de asemenea, creditat cu descoperirea faptului că gazele din atmosferă ar putea creste temperatura suprafeței Pământului. Acesta a fost efectul care mai târziu va fi numit efectul de seră. El a descris fenomenul în 1824, și din nou în 1827, arătând că atmosfera are un rol în încălzirea planetei.
*****
„Cu dorinţele voastre de bine, cu rugăciunile voastre, această lume va fi doar frumuseţe şi atât de minunată‚ încât în istorie, oamenii vor descrie cum lumea însăşi a devenit un lotus plin de mireasmă, de divinitate.”
Nirmala Salve Shrivastava (n. 21 martie 1923, Chhindwara, India – d. 23 februarie 2011,Genova, Italia, este fondatoarea Sahaja Yoga, fiind cunoscută peste tot în lume sub numele de SHRI MATAJI NIRMALA DEVI.
*****
IN MEMORIAM …
„Proiectarea fiecărui element trebuie gândită astfel încât să fie ușor de realizat și ușor de reparat.” ( Leo Fender)
Clarence Leonidas „Leo” Fender (10 august 1909 – 21 martie 1991) a fost un inventator american, care a fondat Fender Electric Instrument Manufacturing Company, sau „Fender” pe scurt. În ianuarie 1965, a vândut compania către CBS și ulterior a înființat alte două companii de instrumente muzicale, Music Man și G&L Musical Instruments.
Chitarele și amplificatoarele pe care le-a proiectat încă din anii 1940 sunt încă utilizate pe scară largă: Fender Telecaster (1950) a fost prima chitară electrică cu corp solid produs în serie; Fender Stratocaster (1954) se numără printre cele mai emblematice chitare electrice din lume; Fender Precision Bass (1951) a stabilit standardul pentru chitarele bas electrice, iar amplificatorul Fender Bassman a devenit modelul amplificatoarelor ulterioare (în special Marshall și Mesa Boogie) care au dominat muzica rock and roll.
Leo Fender a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1992: o realizare unică, dat fiind faptul că nu a învățat niciodată să cânte la instrumentele pe care le-a făcut. Deși nu a cântat niciodată la chitară el însuși, instrumentele sale au fost folosite de mulți alți artiști ai Rock and Roll Hall of Fame, precum Jimi Hendrix și Stevie Ray Vaughan.
*****
E Ziua Mondială a Copiilor Străzii. Ne amintim că Isus a spus: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi”. (Faptele 20:35).
Foto: G.F.A. Best’s ”Shaftesbury”, cândva în Londra victoriană.
*****
„Adevăratul curaj înseamnă să ştii ce ai de înfruntat şi cum să-l înfrunţi.”
Timothy Peter Dalton (n. 21 martie 1946) este un actor britanic care a jucat în filme cu James Bond și în filmul istoric Mary Queen of Scots în rolul lui Henric Stuart Lord Darnley.
El a interpretat rolul lui James Bond în filmele The Living Daylights (1987) și Licence to kill (1989), precum și rolul Rhett Butler în miniserialul TV Scarlett (1994) o continuare a filmului „Pe aripile vântului” (Gone with the wind – ecranizare după romanul cu același nume al scriitoarei Margaret Mitchell). De asemenea, mai este cunoscut și datorită rolurilor intepretate după romanele lui Emily și Charlotte Bronte, Wuthering Heights(1970) și Jane Eyre(1983), Prince Barin în Flash Gordon (1980) sau filme și piese shakespeariene cum ar fi Romeo și Julieta, Regele Lear, Henric al V-lea, Love`s Labour Lost, Henric al IV-lea, partea 1 și partea a doua. Recent și-a împrumutat vocea personajului Mr. Pricklepants în filmul Toy Story 3.
*****
21 martie 1826 ...
Cvartetul de coarde nr. 13 al lui Beethoven în Si bemol major, Op. 130 are premiera la Viena în interpretarea Cvartetului Schuppanzigh. Lucrarea a fost dedicată principelui Nikolai Galitzin.
Cvartetul este neobișnuit prin cele șase mișcări care urmează modelul: deschidere, mișcare de dans, mișcare lentă, mișcare de dans, mișcare lentă, final.
Ca o curiozitate, a cincea mișcare – Cavatina. Adagio molto espressivo în Mi bemol major – interpretată de Cvartetul de coarde Budapesta este ultima piesă de pe „Voyager Golden Record”, un disc de fonograf ce conține o mostră largă de sunete, limbi și muzică ale Pământului trimis în spațiul interstelar în 1977 cu cele două sonde spațiale Voyager.