Patrick Swayze ( 18 august 1952, Houston, Texas –  14 septembrie 2009, Los Angeles, SUA) a fost un actor american de film, dansator, cântăreț și compozitor. A devenit celebru datorită interpretărilor sale din filmele „Dirty Dancing” (1987), pentru care a scris și compus cântecul „She’s Like the Wind” , „The Ghost” – Fantoma (1990), „Point Break” – La limita extremă(1991).

Cine și-ar putea imagina că există forțe atât de puternice, capabile să curme o existență plină de fericire, talent în toate domeniile artistice (dans, actorie, teatru, literatură, muzică ), sensibilitate, șarm, eleganță, inteligență… că oameni aproape perfecți (ar putea spune unii că perfecțiunea nu există) sunt răpuși la o vârstă la care se află în plină putere și ascensiune?

Și totuși, destinul are căile lui de a ne demonstra, muritorilor de rând, că legile jocului sunt în altă parte, și că la masa norocului unii joacă la cacealma…

„Eroul tragic moare sub semnul vieţii, nu trăieşte sub semnul morţii.”, spunea  poetul sibian Radu Stanca, în Tragedia şi modalitatea ei scenică în perspectiva actualităţii (1960).

Nu cred că se va uita vreodată felul în care a jucat în „Dirty Dancing” sau în „Ghost”, roluri pe care le-a făcut imortale. Și memoria lui va continua cât va putea pelicula să rămână neatinsă de vreme, adică ad aeternum…

Cel mai frumos dar pe care-l putem face unui artist este să-i rememorăm opera, așa că, poate astă-seară, sau mâine dacă e mai mult timp, să revedem unul din filmele la care am râs sau am plâns, sau chiar am trăit ambele emoții, la fel de puternic.