Cele mai frumoase gânduri despre dragoste: 


Fiindcă prietenia e una dintre numeroasele feţe ale Iubirii, iar Iubirea nu se lasă înrâurită de opinii: ea îl acceptă pe celălalt, şi fiecare creşte în felul său. Prietenia e un act de credinţă în altă fiinţă omenească, şi nu un act de renunţare.

Nu căuta să fii iubit cu orice preţ, pentru că Iubirea nu are preţ. Prietenii tăi nu sunt cei care atrag privirea tuturor, care se minunează şi spun: „Nu e nimeni mai bun, mai generos, mai plin de virtuţi….

Sunt cei care nu pot sta să aştepte să vadă ca să se hotărască după aceea care e cea mai bună atitudine de luat: decid pe măsură ce acţionează, chiar dacă ştiu că asta poate să fie foarte riscant.

Uneori viața îi desparte pe doi oameni doar pentru ca ei să înțeleagă cât de importanți sunt unul pentru celălalt.

Suferința apare atunci când așteptăm ca ceilalți să ne iubească în felul dorit de noi.

Atunci când iubim, ne străduim întotdeauna să fim mai buni. Atunci când ne străduim să devenim mai buni decât suntem, totul din jurul nostru devine mai bun.

Așteptarea este dureroasă. Uitarea este dureroasă. Dar nesiguranța alegerii între cele două reprezintă cel mai rău tip de suferință.

Toată lumea pare să aibă o idee clară despre modul în care alți oameni ar trebui să își trăiască viața, dar nimeni nu știe cum ar trebui să își trăiască propria viață.

Trebuie să înțelegi că dragostea nu împiedică niciodată un bărbat să-și urmărească legenda personală. Dacă renunță la această urmărire, este pentru că nu a fost o iubire adevărată… Dragostea care vorbește limba lumii.

Pasiunea face ca o persoană să nu mai mănânce, să doarmă, să lucreze, să se simtă în pace. Mulți oameni se sperie pentru că, atunci când apare, dărâmă toate lucrurile vechi pe care le găsește în cale. Nimeni nu vrea ca viata lor sa fie aruncata in haos.

De aceea, mulți oameni țin această amenințare sub control și sunt cumva capabili să susțină o casă sau o structură care este deja putredă. Ei sunt inginerii celor înlocuiți. Alți oameni cred exact contrariul: se predau fără să se gândească, sperând să găsească cu pasiune soluții la toate problemele lor.

Ei o fac pe cealaltă persoană responsabilă pentru fericirea lor și o învinovățesc pentru posibila lor nefericire. Sunt fie euforici pentru că s-a întâmplat ceva minunat, fie deprimați pentru că ceva neașteptat tocmai a ruinat totul. 

Ținerea pasiunii la distanță sau predarea orbește ei – care dintre aceste două atitudini este cea mai puțin distructivă? Nu știu.


Paulo Coelho

 

Citiți și Omul din spatele „Alchimistului”…