Nostradamus (Michel de Nostredame) a fost un farmacist, medic și cabalist renascentist francez. Anul nașterii sale este incert, presupunându-se că s-a născut în 14 decembrie sau în 21 decembrie 1503.

Nostradamus

Nostradamus (sursă foto: realitatea.net)

Baza notorietății sale este constiuită din controversă, profetul obișnuind să-și trasmită viziunile prin catrene. Lucrarea „Profețiile” („Les Propheties”), publicată în anul 1555, reprezintă cea mai de seamă operă semnată de autor. În jurul lui Nostradamus s-a format un cult, chiar dacă celebrele sale catrene au fost adesea interpretate sau traduse greșit. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute reflecții asupra vieții ale profetului.

Nostradamus

sursă foto: romaniatv.net

„Leul tânăr pe cel bătrân va învinge
În câmp războinic într-un ciudat duel;
În colivia de aur ochii îi vor crăpa
Două clase una, apoi să moară, moarte cruntă.” 
(catrenul Centurie I, din Profețiile)

„De multe ori, de multă vreme, am prezis cu mult înainte ceea ce s-a şi întâmplat între timp: evenimente fericite sau nefericite, anunţate de mine cu o promptitudine instantanee şi care s-au produs de atunci în diverse ţări ale lumii. Totuşi, din cauza persecuţiilor pe care le puteam suferi, nu am vrut să descriu clar evenimentele pe care le prevedeam pentru viitor; într-adevăr, regatele şi religiile vor suferi răsturnări de o asemenea amploare, încât, dacă le-aş anunţa de pe acum, oamenii din diverse partide, de diferite religii şi credinţe s-ar înfuria şi ar condamna ceea ce nu ar reuşi să împiedice.”

„Într-adevăr, darul ereditar al profeţiei va merge în mormânt cu mine.”

Nostradamus

Intelectul nostru nu pricepe unele fapte urâte decât când sunt duse până la capăt.”

Un soldat obişnuit îşi va putea construi un imperiu, dar în cele din urmă îşi va întâlni soarta…”

„Ne îndeplinim destinul dat de Dumnezeu după voia noastră.”

„Lucrurile urâte care ni se întâmplă le înţelegem doar dacă ne înţelegem destinul tot.”

Nostradamus

Citește și O mie și una de nopți aromate – Victor Chircu