Când îl auzi îți saltă inima de bucurie, vrând – nevrând, și-ncepi să bâțâi din toate încheieturile. Un cântec ce și-a păstrat prospețimea ca o magie ce însuflețește, an de an, zilele Crăciunului.

Hai să povestim despre el…

Cine a scris „Crăciun fericit tuturor”?

Bob Heatlie a scris piesa special, cu gândul la Shakin’ Stevens. Scrisese și anterior pentru Shaky… S-a întâmplat în toiul verii, iar pentru The Guardian el mărturisea:

Am scris piesa vara, în timpul unei canicule. Era atât de cald încât purtam pantaloni scurți și transpirația șiroia pe mine stând acolo și înregistrând în sunet de zurgălăi. Mă gândeam: „Asta-i nebunie curată!‘”

S-a întârziat un an

Inițial trebuia să fie lansată pentru Crăciunul din 1984, dar când Shaky a auzit de piesele mari de Crăciun ale lui Band Aid și Wham!, a decis să mai aștepte un an.

Am crezut că piesa merită să fie numărul 1, în 1984, și cum Band Aid lansase deja”Do They Know It’s Christmas?, nu am vrut ca ea să devină numărul 2”, spune Shaky.

„Nu exista nicio modalitate de a putea concura cu un astfel de single de profil, așa că ne-am amânat piesa pentru un an”.

În videoclip apare o tânără fată, Samantha, care călătorește cu avionul într-un loc numit „Santaworld”, iar acolo, într-un autobuz, îl întâlnește pe Shakey.

Copiii din videoclipul filmat în Laponia sunt fiul, fiica lui Shaky și prietenii lor, inclusiv actorul-copil Sarah J Price.

Mai târziu Shaky spunea, amuzat: „Tânăra a câștigat un concurs pentru a merge în Laponia, fiul meu era unul dintre copiii din cabana de bușteni, plină de jucării, iar toată punerea în scenă a fost o distracție. Moș Crăciun era un actor, îl vedeai la cantină cu o țigară și un sherry și nu-și scoatea niciodată tașca.

Pentru că nu ningea, a trebuit să folosim mașini de zăpadă. A fost la fel ca atunci când am făcut videoclipul pentru ‘It’s Raining’ și am folosit mașini de ploaie. Am sfârșit absolut leoarcă.

Evoluție în topuri

În 1985, piesa a ajuns pe primul loc în Marea Britanie și de atunci își revendică mereu poziția, de Crăciun, fiind  unul din cele patru vârfuri de top ale lui Shakey. Din 2007 până în 2017, melodia s-a clasat în Marea Britanie în pozițiile de vârf 22, 36, 49, 47, 42, 46, 54, 38, 26, 17 și 10.

A reînregistrat-o, în 2015

În 2015, Shakin’ Stevens a lansat o nouă versiune a melodiei ca single de caritate pentru The Salvation Army. Această versiune, însă, a avut un sunet folk și bluegrass, iar toate încasările au mers către The Salvation Army.

Cântecul său de Crăciun a intrat în UK Top 75 în fiecare an, în luna decembrie

Michael Barratt (n. , Cardiff, Regatul Unit), cunoscut ca Shakin’ Stevens, este un cântăreț vocal și compozitor de muzică rock and roll din Țara Galilor. Este cel mai bine vândut artist britanic al anilor 80. Cariera sa muzicală a început la sfârșitul anilor 60, dar nu a cunoscut succesul comercial până în 1980. Cele mai de succes melodii erau hituri nostalgice, cu influențe din rock and roll-ul și pop-ul anilor 50.

În Marea Britanie, Stevens a avut 33 de hituri incluse în Top 40, printre care și cele patru vârfuri de top, „This Ole House”, „Green Door”, „Oh Julie” și „Merry Christmas Everyone”.

Ultimul său single inclus în Top 40 a fost „Trouble”, în 2005, dar începând cu anul 2007, cântecul său de Crăciun a intrat în UK Top 75 în fiecare an, în luna decembrie.

Până acum niciun alt artist nu a mai reușit o asfel de performanță.

 

„Snow is fallin’, all around me…”, să dansăm de bucurie și speranță, să și plângem, uneori, când așteptarea pare fără sfârșit…

foto tumblr.com