… ți-ai trăit viața ca o lumânare în vânt…
(Elton John, Candle in the Wind)
Au trecut aproape 25 de ani de la dispariția tragică a Prințesei Diana. Lumea s-a cutremurat și a amuțit pentru câteva zile care au durat o veșnicie. După ce durerea a mai pierdut din intensitate, oamenii au hotărât să n-o uite niciodată, și, cum altfel decât să-i onoreze memoria prin muzică, pe care prințesa a iubit-o statornic. Fiul cel mare, Prințul William, a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-i păstra vie amintirea. Într-un interviu recent, el a împărtășit că mamei lui îi plăcea să cânte în mașină pe când el și fratele mai mic, Harry, erau copii. Prințesa obișnuia să cânte o anumită melodie pop din anii ’80 ori de câte ori ieșea cu fiii ei.
William își amintește: „Când eram mai mic, Harry și cu mine eram la internat, iar mama obișnuia să cânte tot felul de cântece, pentru a-și ascunde neliniștea provocată întoarcerea la școală. Una dintre melodiile pe care mi-o amintesc foarte bine și mi-a rămas în memorie în tot acest timp era „The Best” a Tinei Turner. Stând pe bancheta din spate și ascultând-o pe mama mea cântând piesa  în timp ce conducea … a fost un adevărat moment fericit în familie.
Prințesa Diana era cunoscută ca fiind foarte pasionată de muzica ei preferată și a fost alături de mulți artiști de top în anii 1980 și 1990.
Muzica era un lucru obișnuit în familia ei, bunica maternă a Prințesei de Wales, baronesa Fermoy, a fost o pianistă talentată care a studiat cu legendarul virtuoz Alfred Cortot la Conservatorul din Paris în anii 1920. Diana însăși a fost o pianistă desăvârșită. În anii de școală și-a dezvoltat talentul în muzică și dans.
O poveste impresionantă spune că în timpul unui turneu regal în Australia în 1988, Charles și Diana tocmai vizitau o școală.  Prințul de Wales a întâlnit un vechi prieten care și-a amintit că Prințul a învățat odată să cânte la violoncel. La care Charles a cântat câteva note. Câteva clipe mai târziu, Diana a fost convinsă să facă același lucru cu instrumentul ei, pianul. După un moment de ezitare, Prințesa s-a apropiat de clape și a cântat un pasaj din diabolicul și virtuozul Concert pentru pian nr. 2 al lui Rahmaninov într-o cameră plină de ascultători surprinși. Pasajul era, fără îndoială, unul dintre piesele favorite ale ei. După prestația ei, modesta Diana a plecat în grabă.  Crainicul de la acea vreme a remarcat: „Aproape că a alergat, fiind în mod clar jenată de prestația ei muzicală ”.
Relația Dianei cu muzica era un excepțională, pentru că acolo găsea refugiul, acolo își găsea prietenii de suflet. Prințesa Diana s-a întâlnit cu mulți artiști celebri de-a lungul vieții ei, iar aceștia au fost impresionați de grația și carisma ei.
De exemplu, a avut o relație apropiată cu Elton John, care a fost unul dintre artiștii ei preferați. Elton John a cântat la funeraliile prințesei o melodie dedicată inițial lui Marylin Monroe, versuri Bernie Taupin), intitulată „Candle in the Wind 1997,” care a devenit una dintre cele mai bine vândute piese muzicale din toate timpurile. Niciodată n-am (mai) văzut o țară întreagă plângând după un suflet al lor…
 Prințesa era foarte dornică să țină pasul cu cele mai recente tendințe muzicale ale epocii. L-a cunoscut pe timidul Michael Jackson, cu care a legat o prietenie de o viață.  Diana era o și mare admiratoare a vedetelor din anii ’80 precum Duran Duran, Bryan Adams, George Michael …Muzica a fost și o parte importantă a evenimentelor regale la care a participat Prințesa Diana –  ea a ales melodia „All You Need Is Love” a trupei The Beatles pentru dansul ei la nunta cu Prințul Charles în 1981. Moment mai puțin fericit pentru ea…
Cu ocazia concertului memorial din 2006 dedicat Prințesei Diana, vocalistul trupei britanice Duran Duran, Simon Le Bon a spus: „Suntem onorați de faptul că Prințesa s-a referit întotdeauna la Duran Duran drept trupa ei preferată și cu siguranță era prințesa noastră preferată”.
S-a spus că balada „Hello” a lui Lionel Richie din 1984 era melodia preferată a Dianei.
La un concert din 2015, Lionel a spus în fața publicului: „Cu mulți ani în urmă, am avut plăcerea să o cunosc pe Prințesa Diana și în seara asta îl avem aici pe Prințul William. Trebuie să vă spun că este o plăcere să fiu cu voi toți, dar mai ales cu acest domn, pentru că mama lui a venit la mine și mi-a spus „melodia mea preferată este Hello. Așa că în seara asta dedicația este pentru tine, prietene”.
Diana a fost cunoscută ca fiind o mare fană a grupului pop suedez ABBA.
Nu numai că era bine informată despre rolul orașului Hamburg în cariera formației Beatles, dar îi plăcea foarte mult și muzica lor.
Colecția de discuri a Dianei a inclus albume ale lui Michael Jackson, Dire Straits, Tina Turner și Chris de Burgh. Și a dansat odată cu David Bowie la un concert susținut de cântărețul de jazz George Melly.
În 2017, la Palatul Buckingham a fost expusă o valiză plină cu casete care au aparținut Prințesei de Wales ce conțineau albume ale cântăreților George Michael, Luciano Pavarotti, Rod Stewart, Diana Ross, Céline Dion și Lionel Richie și.a.
După decesul Prințesei, au apărut o serie de albume comemorative în care diferiți artiști, cei mai mulți britanici, cu un cântec au încercat să aducă un omagiu Prințesei Inimilor.
Printre cele mai cunoscute concerte s-au numărat:

„Concertul pentru Diana” (2007): Acest concert comemorativ a avut loc la Stadionul Wembley din Londra la data de 1 iulie 2007, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la decesul Prințesei Diana. Evenimentul a fost organizat de fiii Prințesei Diana, Prințul William și Prințul Harry. Printre artiștii care au susținut concerte s-au numărat Elton John, Duran Duran, Bryan Ferry, Pharrell Williams, și mulți alții. Fondurile colectate au fost donate unor cauze caritabile preferate de Prințesa Diana.

„Concertul pentru Diana: The Princes’ Trust 30th Birthday” (2002): Acest concert a avut loc la Palatul Buckingham în 2002, pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a organizației de caritate „The Princes’ Trust,” care a fost sprijinită de Prințesa Diana. Artiști precum Rod Stewart, Phil Collins, Eric Clapton și Paul McCartney au susținut recitaluri în fața familiei regale și a unui public numeros.

„Concertul pentru Diana: A Celebration” (1998): Organizat la Stadionul Wembley în 1998, acest concert a fost primul eveniment major de comemorare a Prințesei Diana. Artiști precum Aretha Franklin, Tom Jones, Sting și Sir Elton John au contribuit la eveniment.