Franz Liszt (n. 22 octombrie 1811, Raiding, Austria – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Germania)

Turneul lui Liszt pe tărâmuri româneşti, 2 noiembrie 1846 – 24 ianuarie 1847

”Liszt avea 35 de ani şi se afla în plină efervescenţă creatoare atunci când a susţinut nu mai puţin de 19 concerte în săli de festivităţi şi palate din Timişoara, Lugoj, Arad, Sibiu, Cluj, Aiud, Bucureşti şi Iaşi. Publicul l-a aclamat îndelung şi l-a tratat ca pe un rege.

Pianistul însuşi era uimit: ”am fost atât de fantastic sărbătorit cum nu poate visa niciun artist”.

Franz Liszt la Iaşi. Acuarelă de Carol Pop de Szathmary

„Rapsodia română” a lui Liszt, descoperită la începutul anilor 1930

Cea de-a doua etapă a turneului lui Franz Liszt pe meleagurile româneşti, etapa ardeleană, s-a desfăşurat în intervalul 20 noiembrie-8 decembrie 1846 şi a cuprins oraşele Sibiu, Cluj şi Aiud. La Sibiu, Liszt a concertat la 20 noiembrie, cântând la două piane „Erard” următoarele piese: Andante cu variaţiuni, de Ludwig van Beethoven, o mazurcă de Chopin, o polonezăprobabil tot de Chopin, numele compozitorului nefiind indicat în programe şi pe afişe, precum şi improvizaţii pe melodii populare ungureşti.

Şederea la Sibiu i-a oferit lui Liszt răgazul necesar de a se apuca să lucreze la Rapsodia română.Tema horei din compoziţie poartă denumirea de Hermannstaedter, adică, „de la Sibiu”.

Bucata muzicală a fost găsită în muzeul de la Weimar, într-o copie întocmită de compozitorul Raffi. Onoarea de a fi descoperit-o – mai întâi copia, apoi şi originalul – la începutul anilor 1930 i-a revenit muzicologului şi diplomatului român Octavian Beu.

L-aş asculta de sute de ori, l-aş asculta numai pe dânsul

Presa clujeană a timpului a zugrăvit în paginile ei trăsătura dominantă a acelor zile: entuziasmul debordant pe care i l-au arătat marelui virtuoz locuitorii oraşului. După cel de-al treilea concert, desfăşurat în Teatrul Vechi, în scop de binefacere, muzicianul a fost dus acasă de o mulţime în delir, având torţe aprinse, cântând şi strigând urale.

Mulţimii entuziaste i s-a adăugat şi un taraf de lăutari, care a cântat în cinstea pianistului câteva melodii populare. Din banii adunaţi, Franz Liszt a dăruit Conservatorului de Muzică, grădiniţei de copii şi săracilor din Mănăştur câte 200 de florini.

Redăm impresiile unui clujean, Pakei Lajos, în urma primei reprezentaţii a marelui pianist, aşa cum figurează ele în scrisoarea din 28 noiembrie 1846:

”Am fost alaltăieri… la concertul «Regelui pianului»… ” citiți tot articolul sursa aici

”Tu cânţi ca libertatea
În inimi împilate,
C’amarul, ca dreptatea
Cânţi, răni sunt vindecate”

Ion Văcărescu

foto tumblr.com