John Ernst Steinbeck (n. 27 februarie 1902 – d. 20 decembrie 1968) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Steinbeck este cunoscut la nivel mondial în special pentru romanul „Fructele mâniei” (câștigător al Premiului Pulitzer – 1939), romanele „La răsărit de Eden” (1952) și „Șoareci și oameni” (1937). În 1962, Steinbeck este recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură. Scriitorul a lăsat spre păstrare medalia Bibliotecii Universității Stanford, pe care a început-o, dar nu a terminat-o niciodată.
Dacă ai un necaz, sau eşti rănit sau în nevoie – mergi la oamenii săraci. Ei sunt singurii, dar singurii, care te vor ajuta!” (J. Steinbeck)

John Steinbeck

Cum am putea trăi fără viețile noastre? Cum vom ști că suntem noi fără trecutul nostru?
The Grapes of Wrath” (Fructele mâniei) este un film dramă american din 1940, regizat de John Ford. Se bazează pe romanul cu același nume al lui John Steinbeck, câștigător al Premiului Pulitzer în 1939.
Filmul spune povestea familiei Joads, o familie din Oklahoma, care, după ce și-au pierdut ferma în timpul Marii Crize din anii 1930, devin muncitori migranți și ajung în cele din urmă în California. Filmul detaliază călătoria lor anevoioasă spre „pământul făgăduinței” în căutare de locuri de muncă și oportunități pentru membrii familiei.
Datorită contextului său istoric și moștenirii de durată romanul face parte din bibliografia cursurilor de literatură din liceele și colegiile americane
Considerat unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor, în 1989 a fost unul dintre primele 25 de filme selectate de Biblioteca Congresului pentru conservare în Registrul Național de Filme ale Statelor Unite din cauza „semnificației din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

The Grapes of Wrath, movie

Întunericul este mult mai adânc când se stinge lumina, decât atunci când n-a luminat niciodată.” (John Steinbeck)
Of Mice and Men‘ (Șoareci și oameni) este un film de dramă american din 1992, bazat pe romanul cu omonim din 1937 al lui John Steinbeck. Regizat și produs de Gary Sinise, filmul îl prezintă pe Gary Sinise în rolul lui George Milton, alături de John Malkovich în rolul lui Lennie Small.
În centrul intrigii se află George, inteligent dar needucat, și Lennie Small, un om de statură mare și cu capacități mentale limitate, doi muncitori agricoli care călătoresc împreună și visează într-o zi să dețină propriul lor teren. Filmul explorează teme precum, discriminarea, singurătatea și visul american.

Of Mice and Man, movie

John Steinbeck – Merită să fim buni și darnici