23 martie 2023. Se lansează, la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul Galei Speciale Berlinala, un film care va face istorie: “Seneca – On the Creation of Earthquakes”.

În rolul principal se află genialul John Malkovich, pe care s-ar putea să avem norocul de a-l vedea la Timișoara, în cadrul manifestărilor cu ocazia celebrării Capitalei Europene de anul acesta. Alături de el se regăsesc actori pe măsură: Geraldine Chaplin, Tom Xander, “Dark’s” Louis Hofmann și Mary-Louise Parker. Acest rol este cel mai recent dintr-un lung șir de filme în care Malkovich interpretează personaje istorice controversate din viața reală, de la Casanova la Ducele de Wellington și Gustav Klimt.

Regizorul acestei drame istorice&comedie neagră este Robert Schwentke, născut la Stuttgart, Germania, în vârstă de 54 de ani. A debutat ca regizor pe ecranele americane în 2005 cu thriller-ul intitulat Flightplan, care a avut-o ca interpretă principală pe Jodie Foster, iar apoi s-a remarcat și prin alte ecranizări celebre, de pildă „Soția călătorului în timp”, un film excelent pe care îl recomandăm cu prisosință, sau “Snake Eyes,” cu Henry Golding. Din punctul acesta de vedere, totul promite o adevărată reușită.

Scenariul pentru „Seneca” este scris de Schwentke și Matthew Wilder. În distribuție se numără Lilith Stangenberg, Julian Sands, Alexander Fehling, Andrew Koi, Samuel Finzi și Wolfram Koch. Producătorii sunt Frieder Schlaich, Irene von Alberti și Annegret Weitkämper-Krug. Principala companie de producție este Filmgalerie 451. Coproducătorii sunt Gretchen Film, Kasbah Films și ZDF/Arte.

Suntem convinși că filmul va fi un succes, dacă ne gândim și la alte producții din acceași categorie, ”Caligula” de exemplu, sau ”Alexander the Great”, dacă ar fi să enumărăm două două dintre capodoperele genului.

De data aceasta avem de-a face cu un film care aruncă o privire asupra relației dintre Seneca și Nero, infamul împărat roman pe care l-a îndrumat încă din copilărie și care l-a acuzat că a complotat la asasinarea lui. În calitate de tată adoptiv și creier al lui Nero, Seneca este esențial în ascensiunea tânărului tiran cu vise de mărire. Filosoful, cunoscut pentru marile sale discursuri despre renunțare și clemență, este el însuși unul dintre cei mai bogați oameni din Roma antică.

sursă foto: dailystoic.com

Toate bunurile care sunt supuse sorţii devin rodnice şi plăcute dacă cel ce le ţine în stăpânire se are şi pe sine în stăpânire şi nu este în voia lucrurilor. Este o greşeală, să te gândeşti că soarta te lasă să ai ceva bun ori ceva rău: ea ne dă plămada pentru bine şi pentru rău şi temeiurile a ceea ce va deveni pentru noi un rău sau un bine. Spiritul este mai puternic decât orice soartă, rânduieşte de la sine lucrurile într-o direcţie ori într-alta şi este cauza propriei sale fericiri ori nefericiri. Dacă este rău, le întoarce pe toate în rău, chiar şi ceea ce părea să fie cu totul bun;dacă este drept şi pur, îndreaptă relele sorţii, îndulceşte greutăţile şi necazurile şi ştie să le îndure, iar pe cele potrivnice le acceptă cu tărie şi curaj.”

Dar într-o zi, elevul devine agasat și obosit de către profesorul său, așa că Nero îi ordonă lui Seneca să se sinucidă. Este acesta din urmă pregătit pentru o sinucidere onorabilă sau mai este ceva timp pentru câteva clipe de desfrânare filosofică și lecții de viață usturătoare?

Orice fel de trai ai alege, vei afla în el încântare, plictis sau plăcere. Condiţia este să socoteşti nefericirea mai uşoară şi să nu ţi-o faci un chin. Suntem datori naturii recunoştinţă: ea a prevăzut căror necazuri suntem hărăziţi din naştere şi ne pune la îndemână spre uşurare, obişnuinţa. Nici un om n-ar putea să ţină piept nefericirii, dacă ar simţi necontenit zguduirea de la început. Dacă priveşti întâmplările vieţii ca pe ceva obişnuit, forţa oricărei zguduiri va fi îndulcită. Omul pregătit şi care se aşteaptă la lovituri, nu va găsi nimic cumplit în ele. Dimpotrivă, pe cei prea siguri pe sine, care privesc numai spre fericire, soarta potrivnică îi va copleşi.” 

SENECA