J.F.Kennedy-Istoria unui asasinat celebru (II)

Asasinarea președintelui John Fitzgerald Kennedy a avut loc cu mult înainte de conceptul de „fake news”, și totuși știrile false și teoriile conspirației au atins atunci cote maxime. Un autor a estimat că teoreticienii de conspirație au acuzat „42 de grupuri, 82 de asasini și 214 de persoane ca fiind implicate în asasinare”. Potrivit unui sondaj publicat în 2013, nu mai puțin de 62% dintre americani cred că există un complot mai larg dincolo de Lee Harvey Oswald.

Președintele Trump a lansat 2.800 dosare care au legătură cu asasinatul secret din lotul final deținut de Arhivele Naționale. Dar a reținut și mii de pagini din cele mai sensibile documente timp de cel puțin încă șase luni, după intensificarea lobby-ului de către CIA, FBI și alte agenții.

Iată câteva dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației despre asasinat:

ASASINI MULTIPLI

Poate că teoria conspirației care are cea mai mare durată își are originea în Camera Reprezentanților din S.U.A.

La o săptămână după asasinarea lui Kennedy din 22 noiembrie 1963, președintele nou-învestit, Lyndon B. Johnson, a emis o ordonanță pentru crearea Comisiei privind asasinarea președintelui Kennedy – Comisia Warren, numită după președintele său, judecătorul șef al Curții Supreme, Earl Warren .

Zece luni mai târziu, comisia a prezentat concluziile sale: Oswald a acționat singur.

OMUL CU UMBRELĂ

Probabil la fel de celebră ca teoria asasinilor multipli, această teorie a apărut după ce s-a observat pe înregistrările de la locul crimei un om care avea o umbrelă neagră deschisă, lucru care a generat imediat suspiciuni deoarece în acea zi, la Dallas, nu a plouat absolut deloc.

Adepții teoriilor conspirației susțin că omul cu umbrelă a tras cu o săgeată otrăvitoare în gâtul președintelui cu scopul de a-l imobiliza, pentru ca Oswald să poată trage precis.

ȘOFERUL

O altă teorie susține ca unul dintre gloanțe a fost tras chiar de către șoferul președintelui. Adepții acestei teorii susțin că acest lucru se poate vedea pe filmulețul original al asasinării.

CUBANEZII ȘI SOVIETICII

Între toate teoriile conspiraționiste legate de asasinarea lui Kennedy, există una care este cel mai probabil să fie amplificată sau dezvăluită de înregistrările recent dezvăluite.

După cum a raportat Ian Shapira de la The Washington Post, experții cred că multe dintre cele 3.100 de dosare nelistate anterior s-au referit la excursia de șase zile a lui Oswald în Mexico City cu două luni înainte de asasinat. Unii cred că Oswald a primit ordinele de la agenții sovietici sau cubanezi în timp ce era în Mexico City.

Oswald s-a mutat în Uniunea Sovietică în 1959, petrecând doi ani și jumătate acolo înainte de a se întoarce în Statele Unite. În septembrie 1963, a călătorit în capitala Mexicului, vizitând atât ambasada cubaneză, cât și pe cea sovietică, în încercarea aparentă de a se muta într-una dintre țările comuniste.

Întotdeauna am considerat călătoria în Mexico City capitolul ascuns al asasinării”, a declarat Philip Shenon, fost reporter al New York Times și autor al unei cărți despre Comisia Warren, pentru Shapira. „Oswald se întâlnea cu spionii sovietici și cu spionii cubanezi, iar CIA și FBI îl supravegheau agresiv. FBI și CIA nu au o mulțime de dovezi că era o amenințare înainte de asasinat? Dacă ar fi acționat cu privire la aceste dovezi, poate că nu ar fi avut loc. Aceste agenții ar putea să se teamă că, dacă documentele vor fi eliberate, incompetența lor ar putea fi expusă. Au știut despre pericolul lui Oswald, dar nu au alertat Washington-ul.’”

CIA și FBI au investigat presupusa implicare cubaneză și sovietică, dar nu au găsit nimic. Comisia Warren și Comitetul de selecție al Camerei pentru asasinate au exclus, de asemenea, implicarea cubaneză sau sovietică. De asemenea, experții au pus la îndoială un complot cubanez sau sovietic, arătând că ambele țări au considerat ca este mai ușor de lucrat cu Kennedy decât cu vicepreședintele său.

TATĂL LUI TED CRUZ

Aceasă teorie a fost susținută chiar și de către Donald Trump în timpul campaniei electorale pentru nominalizarea candidatului republican la președinție.

El a susținut că Rafael Cruz, tatăl contra-candidatului său, Ted Cruz, a fost văzut împreună cu Oswald înainte de asasinat.

JACQUELINE KENNEDY

Ultima teorie, și probabil cea mai controversată, susține faptul că președintele a fost împușcat chiar de către soția sa. Aceasta se bazează pe expertizele balistice care, susțin adepții, ar demonstra că de la distanța de la care a tras Oswald nu se puteau provoca atâtea daune. În 2017, a apărut chiar și un articol pe această temă pe evz.ro.

Va urma… acesta este al doilea din cele trei articole despre asasinarea lui J.F.Kennedy.

Citiți și J.F.Kennedy – Istoria unui asasinat celebru (I) de același autor.

O serie de articole semnate David Gurău (Traducere și adaptare).

(Sursa foto: thefilmstage.com, abcnews.go.com, inverse.com, irishcentral.com)