De ce iubim Italia? Pentru un milion de motive. Mai există vreun pământean în secolul  XXI care să nu fi auzit de pizza?

Azi Italia e paralizată. Închisă. Izolată. Baricadată. În stare de urgență. Informațiile curg de-a valma …  în nord, în Lombardia …  în toată țara … străzile sunt înțesate de mașini blindate ca în vreme de război. Stare de asediu.

De la mitologia greco-romană cu fascinanții zei și zeițe care sunt mai familiari unora prin denumirile stațiunilor de pe litoralul Mării Negre (Jupiter, Venus, Saturn) la superbele orașe ale Italiei cu aura lor de legendă, cu capodoperele Renașterii în pictură, sculptură sau arhitectură, prea multe pentru a fi enumerate la … fotbalul italian savurat de atâția bărbați ai planetei, la pantofii de damă purtați de (mai puține) femei ale planetei, de la Remus și Romulus, întemeietorii Romei la marea literatură a lui Dante, Petrarca sau Boccaccio, până la imaginile iconice ale unor actrițe de film precum Sophia Loren sau zâmbetul larg, de neuitat, al unui italiano vero Roberto Benigni când munca i-a fost răsplătită cu o statuetă poleită cu aur, de la Cristofor Columb la  Monica Bellucci – toate sunt Italia.

De la cea mai veche și încă existentă universitate din lume din Bologna și sfinții Evului Mediu până la Cuore – inima copilului care ne-a încântat copilăria sau laureații premiului Nobel pentru literatură din peninsulă, de la Vatican și instituția papală sau legendarele dinastii conducătoare ale fărâmițatelor (foste) state italiene: Borgia, Sforza la William Shakespeare care s-a inspirat din povești italiene din Verona sau Veneția pentru a crea cele mai trainice opere literare sempre, de la Leonardo sau Michelangelo la acordurile muzicii lui Verdi, Puccini, la marea operă italiană – din nou, prea grandioasă pentru a fi exemplificată, de la Machiavelli care ne-a învățat despre politică și Casanova care ne-a învățat despre iubire la canzonetta italiană, de la Turnul înclinat din Pisa până la Al Pacino sau Adriano Celentano, Ennio Morricone sau Festivalul de la San Remo – toate sunt Italia.

tumblr.com

Astăzi trăim în plin război psihologic, biologic, chimic, informatic. Glontele a fost înlocuit de fake-news, tunul de virus, arcul și săgeata de manipulare. E un război tăcut, desfășurat în spatele ușilor închise, combatanții suntem noi, cei care rămânem izolați. Nu mai circulăm în lume o perioadă. Nici în țară, nici în oraș/ sat.  S-a declarat oficial pandemie. Afară e o liniște cu care nu suntem aclimatizați. Poate se va institui starea de urgență. Asistăm la sfârșitul și începutul unei epoci.

Citiți și Voluptatea negrului