Scrise în aceeași zi

Ani de zile, fanii lui Dolly Parton au crezut că două dintre cele mai celebre cântece ale cântăreței – „Jolene” și „I Will Always Love You” – au fost scrise în aceeași zi.

Dar, într-un interviu recent pe aplicația audio socială Clubhouse, cântăreața a dezvăluit că nu este neapărat adevărat. Întrebată despre procesul ei creativ din spatele scrierii celor două melodii de succes, Parton a dat un nou răspuns la această poveste de lungă durată.

„Ei bine, nu prea știu dacă au fost scrise în aceeași noapte”, a spus cântăreața în vârstă de 77 de ani în conversația cu Adam Grant, speaker TED.

„Când am găsit o casetă veche, erau pe aceeași casetă. Ar fi putut fi la câteva zile distanță”. „Dar au ajuns și pe același album. Cu siguranță au fost scrise într-un interval de timp foarte scurt”, a adăugat ea.

Albumul „Jolene” a fost lansat în 1974, cuprinzând atât piesa de titlu, cât și „I Will Always Love You”. Albumul a marcat începutul unei cariere solo de poveste pentru Parton, care a petrecut ani de zile în emisiunea TV săptămânală a lui Porter Wagoner.

Dolly Parton a explicat că a scris piesa „I Will Always Love You” când era pe punctul de a se descurca singură și de a părăsi Porter Wagoner Show, un proces pe care l-a descris ca fiind emoționant și dificil.

Ea a mai spus că melodia nu a dobândit faima internațională decât la 20 de ani după ce a scris-o, când Whitney Houston a făcut un cover pentru coloana sonoră a filmului „The Bodyguard” din 1992.

I Will Always Love You

A fost lansat pe 18 martie 1974, ca al doilea single de pe cel de-al treisprezecelea album de studio solo al lui Parton, Jolene (1974).

În timpul lansării sale originale din 1974, „I Will Always Love You” a ajuns pe locul patru în Canada în clasamentul Canadian RPM Country Tracks și pe primul loc în clasamentul Billboard Hot Country Songs, devenind unul dintre cele mai bine vândute single-uri din 1974.

Când înregistrarea din 1974 a ajuns pe primul loc în topurile country, Elvis Presley și-a declarat dorința să înregistreze cântecul.

foto sursa

Lui Elvis i-a plăcut piesa și a vrut să o înregistreze

„Lui Elvis i-a plăcut piesa și a vrut să o înregistreze”, a spus Parton într-un interviu acordat în 2006 la CMT. „Am primit vestea că o va înregistra și am fost foarte încântată. Le-am spus tuturor celor pe care îi cunoșteam: ‘Elvis îmi va înregistra cântecul’. Nu o să vă vină să credeți cine îmi va înregistra cântecul'”.

Ea a adăugat: „Am crezut că era o afacere încheiată, pentru că el nu aruncă cu vorbe când spune că va face ceva. Oricum, mi-a trimis vorbă că îi place și că o va face. Au ajuns în oraș și m-au sunat și m-au întrebat dacă vreau să vin la ședință și, bineînțeles, aveam de gând să merg.”

Coverul era prea bun ca să fie adevărat după ce Parton a fost abordată de managerul lui Presley, colonelul Tom Parker, care a cerut ca Elvis să primească o parte importantă din drepturile de publicare a cântecului!

Regula

„Știți că avem o regulă conform căreia Elvis nu înregistrează nimic din ceea ce nu luăm jumătate din editare”, a spus Parker, potrivit lui Parton. ‘Și am fost foarte tăcută’, a spus Parton. „Am spus: ‘Ei bine, a fost deja un hit. Eu am scris-o și am publicat-o deja, iar acestea sunt lucrurile pe care le voi lăsa familiei mele pentru atunci când nu voi mai fi. Acei bani se duc pentru frații și surorile mele și pentru nepoții și nepoatele mele, așa că nu pot renunța la jumătate din editare”, iar el a spus: ‘Ei bine, atunci nu o putem înregistra’.”

Pam-pam!

„Cred că au crezut că, din moment ce o pregătiseră deja și o aveau gata, eu voi accepta propunerea. Ceva în inima mea îmi spunea ‘Nu face asta’ și pur și simplu nu am făcut-o, iar ei pur și simplu nu au făcut-o.”

Faptul că l-a refuzat pe Presley i-a frânt inima pentru că își dorea cu adevărat să îl audă cântându-i cântecul.

Deși Presley nu a înregistrat niciodată cântecul, acesta a avut un loc special în inima sa. Parton a declarat că Priscilla i-a mărturisit că i-a cântat cântecul atunci când au divorțat.

„Priscilla mi-a spus că atunci când ea și Elvis au divorțat, Elvis i-a cântat cântecul meu. Asta m-a atins atât de profund”.