Helen Mirren (Hellen Lidia Mirren), actriță britanică de film, laureată a premiului Oscar pentru rolul reginei Elisabeta a Angliei, s-a născut în 26 iulie 1945 în Londra, reușind, la vârsta frumoasă pe care o împlinește astăzi, să fie una dintre cele mai populare personalități ale cinematografiei mondiale.

1967

Cu un palmares impresionant și cu numeroase distincții printre care, în afară de Oscar, se numără și premii Bafta (pentru cea mai bună actriță), Helen Mirren este cunoscută și pentru felul în care știe să trăiască din plin viața, devenind un model pentru generații întregi de tineri care se avântă în domeniul cinematografiei sau al show-ului de televiziune, fiind gata oricând să împărtășească din bogata ei experiență de viață.

O femeie fascinantă la orice vârstă, cu un talent nativ excepțional, actrița vorbește despre ceea ce este esențial pentru o căsnicie fericită și despre ceea ce a învățat despre dragoste din viața ei, dar mai ales despre căsătoria cu regizorul american Taylor Hackford. Helen Mirren este un stil, imaginea ei insuflând eleganță, o inteligență superioară și un joie de vivre care răzbate din fiecare fotografie.

Într-un interviu acordat revistei People, artista care a întruchipat-o pe Regina Angliei în celebra peliculă The Queen, a fost întrebată despre cum o face soțul ei să se simtă frumoasă, la care ea a răspuns: „Oh, el nu face chestia asta!” „Nu cred că mă face vreodată să mă simt frumoasă. Nu este necesar. Nu pentru asta îl iubesc, sincer”, a adăugat actrița în vârstă de 77 de ani.

Femeilor le este foarte important să fie nu doar iubite, ci și valorizate, de aceea Helen Mirren spune: „Știi, cred în laudele necondiționate din partea celor dragi. Nu vreau nicio critică. Și eu îi ofer laudă necondiționată, de asemenea, mai mult sau mai puțin. Ne permitem unul altuia să facem ceea ce ne pasionează și să mergem mai departe.

ÎPurtând o vestimentație Dolce & Gabbana, în 2021, la Veneția

Munca reprezintă, pentru actriță, o preocupare generatoare de fericire și energie inepuizabilă. Lucrând de la 20 de ani, a realizat faptul că o sursă a vitalității ei este bucuria cu care se implică în orice fel de acțiune.

Dar cum a fost în perioada pandemiei? Răspunsul e neprețuit: timpul pandemiei de COVID 19 a fost „valoros” pentru ea, deoarece i-a oferit lungi perioade în compania lui Hackford, spunând: „Stăteam la masă cu el în fiecare seară timp de șase luni, față în față – ceea ce nu mai făcusem până atunci – și nu-mi făceam griji și nici măcar nu mă gândeam la muncă.

2022

Vorbind despre importanța de a ține pasul cu hobby-urile și interesele proprii, dar și respectarea celor ale oamenilor apropiați, ea a declarat: „O parte cu adevărat importantă a iubirii este să-ți menții propriul simț al identității. Într-un fel, acesta este cel mai important lucru dintre toate, să nu te schimbi în altcineva, departe de tine însuți. Fii sincer și autentic așa cum ești.

Ce ne mai ține lângă cei pe care îi iubim? O lege atât de simplă, dar cu efecte extraordinare!„Este foarte important să-i permiți persoanei pe care o iubești să fie cine este – chiar dacă (uneori) nu-ți place foarte mult”, a continuat ea.

De aici și conștiința unei lipse de autoritate pe care nu doar că nu o neagă, dar o și declară ca pe un atribut care nu-i știrbește cu nimic personalitatea:

Nu sunt deloc autoritară, din contră, aș putea afirma că sunt foarte neautoritară. Nu le spun niciodată oamenilor ce să facă. Ca atunci când am început să locuiesc cu Taylor, care are doi fii, Rio și Alexander –  unul avea 14 ani, celălalt avea cinci sau șase la acea vreme. Nu le-am spus niciodată să-și facă ordine în camere. Nu le-am spus niciodată să mănânce ce era în farfurie. Nu le-am spus niciodată ce să facă. Pur si simplu nu pot. Am fost un profesor fără speranță. Am făcut trei ani de pregătire pedagogică și am fost trimisă la o școală din Bethnal Green. M-am simțit complet inutilă. Ceilalți profesori intrau în orele mele, spunând: „Dumnezeule, ce se întâmplă aici?” Era haos total în sala de clasă.” Asta a fost când eram tânără, înainte să descopăr actoria. „Eram complet incapabilă să spun: „Stați jos, deschideți cărțile la pagina trei”. Nu am putut s-o fac. În schimb, sora mea, care este profesoară, se pricepe foarte bine la asta. Și e foarte bună să-mi spună ce să fac. Întotdeauna fac ceea ce îmi spune ea.”

Mirren e de părere că mariajul, pe care îl vede ca pe o călătorie în doi, trebuie să producă plăcere în orice moment, iar satisfacția crește cu cât mai mult înveți să-l cunoști pe celălalt: „Descoperi, înveți constant despre persoana pe care o iubești, care te surprinde brusc, complet. Găsești curajul sau răbdarea sau generozitatea despre care nu credeai că pot fi descoperite.

Iată cele 5 reguli pe care Helen Mirren le transmite de fiecare dată când e întrebată ce lecții de viață consideră prețioase și demne de împărtășit:

  1. ”Nu te grăbi să te căsătorești!”
  2. ”Tratează oamenii la fel, fiecare persoană, indiferent de rolul pe care îl au în viața ta, fiecare dintre ei merită același respect și generozitate.”

  3. „Ignoră pe oricine judecă felul în care arăți, mai ales dacă este un ticălos anonim care pândește pe internet. Dacă ești tu însăți acea persoană care pândește pe internet, oprește-te!”
  4. „Nu-ți fie teamă de frică. Prudența merită aruncată în cele patru vânturi. Privește frica exact în fața ei urâtă și mergi înainte. Și când treci de ea, întoarce-te și dă-i un șut direct și rapid în fund.”

  5. ”Nu complica lucrurile!”