Suntem cu toții convinși că modelul omului de succes atrage invidie și … idei năstrușnice. Exemplele sunt multe, dar astăzi ne oprim asupra lui Salvador Dali, pentru că s-a întâmplat în 26 iunie 2017.

Să vedem povestea pe larg, așa cum apare ea în ziarele vremii.

În anul 2015, Pilar Abel, în vârstă de 61 de ani,  medium (ghicitoare în tarot) și artistă catalană, fiică a unei servitoare care locuia în apropierea casei lui Dali, a pretins că avea dreptul la moștenirea lui Dalí și a depus o cerere oficială pentru recunoașterea paternității sale. Antonia Martínez de Haro, femeie cu origini catalane ar fi avut o presupusă relație cu Salvador Dalí în anul 1955, conform afirmațiilor lui Abel.  Ea a depus cererea în locul mamei sale, care suferea de boala Alzheimer. Abel a afirmat că vrea să fie recunoscută ca fiică a pictorului, „după care, „orice îmi corespunde”.” Deși fundația Gala-Salvador Dalí s-a conformat cu exhumarea, o declarație a detaliat că se „consideră că exhumarea efectuată asupra rămășițelor lui Salvador Dalí este complet nepotrivită”.

Nu există nicio dovadă că pretenția reclamantei Pilar Abel Martínez are vreun temei legal, întrucât singurele motive furnizate constituie o declarație notarială a unei femei care pretinde a fi prietenă a mamei, care afirmă că aceasta din urmă i-a spus că tatăl fiicei sale a fost Salvador Dalí.

Afirmațiile sale au generat interes și controverse considerabile, datorită reputației și prestigiului lui Dalí în lumea artei. În acest sens, a depus o cerere la tribunal, solicitând recunoașterea oficială a paternității sale de către faimosul artist spaniol Salvador Dalí. Aceasta afirma că mama ei ar fi avut o aventură cu Dalí în anul 1955 și că acesta ar fi tatăl ei biologic.

Ea a declarat chiar pentru revista spaniolă El Mundo: „Singurul lucru care îmi lipsește este mustața”.

Salvador Dali

pinterest.com

Cererea lui Abel a generat un interes imens în rândul presei și al publicului, dat fiind prestigiul și influența lui Dalí în lumea artei. În urma acestei cereri, un judecător din Madrid a ordonat exhumarea trupului lui Dalí în 26 iunie 2017, în scopul prelevării unor eșantioane genetice necesare în testarea de paternitate. În mod surprinzător, la deschiderea criptei pe care el însuși a proiectat-o și în care a fost înmormântat în orașul său natal, Figueres, Catalonia, s-a descoperit că regretatul artist avea mustața încă intactă. Lluís Peñuelas, secretarul general al Fundației Dalí, a declarat pentru publicația spaniolă El Pais: „Mustața și-a păstrat poziția clasică de 10-și-10. Descoperirea a fost un moment foarte emoționant”.

Narcís Bardalet, care l-a îmbălsămat pe artist în 1989 și care a fost, de asemenea, prezent la exhumare și la teste, a descris-o ca fiind „un miracol”, potrivit New York Times. „Salvador Dalí e etern”, a afirmat, pe bună dreptate.

Procesul de paternitate a fost însoțit de o mare controversă și discuții în jurul autenticității afirmațiilor lui Abel. Cu toate acestea, ea a fost hotărâtă să-și dovedească filiația și aștepta cu nerăbdare rezultatele testelor de paternitate.

După ce s-au prelevat eșantioane de ADN din rămășițele lui Dalí și s-au comparat cu probele de ADN ale lui Abel, rezultatele testelor au fost anunțate în septembrie 2017. Au fost confirmate negativitatea acestora, ceea ce a infirmat afirmațiile lui Abel și a pus capăt procesului de paternitate. La trei ani după deshumare, Pilar Abel a fost nevoită să plătească 7000 euro tribunalului spaniol care a instrumentat dosarul.

Decizia finală a instanței a fost că Salvador Dalí nu era tatăl biologic al lui Pilar Abel, iar cererea ei a fost respinsă. Cu toate acestea, acest proces a generat impact și a deschis dezbateri în jurul vieții private a lui Dalí și a posibilelor aventuri amoroase pe care le-ar fi avut.

Cu toate că rezultatele testelor de paternitate au demonstrat că Salvador Dalí nu era tatăl biologic al lui Pilar Abel, acest proces, încheiat definitiv în 2017),  rămâne în istorie ca un moment semnificativ în jurul vieții și moștenirii artistului spaniol. Natura excentrică, asociată geniului, a făcut din Salvador Dali cel mai ieșit din comun reprezentant al mișcării suprarealiste, iar acest ”incident” postum cred că l-ar fi făcut să-și răsucească mustățile, zâmbind mefistofelic…

N.N. Salvador Dali nu a avut copii recunoscuți oficial.

”Salvador Dali, catolic, apostolic, roman şi român”