„În știință, trebuie să fim interesați de lucruri, nu de persoane.”

Marie Curie, născută Maria Skłodowska pe 7 noiembrie 1867 la Varșovia, în Polonia, care atunci era parte a Imperiului Rus, a fost o pionieră a radiologiei și a devenit o figură emblematică în istoria științei și în lupta pentru recunoașterea contribuției femeilor în acest domeniu.

Născută într-o familie de intelectuali cu înclinații științifice și pedagogice, tânăra Maria a crescut într-un mediu care prețuia profund educația. Tatăl ei, Władysław Skłodowski, era profesor de fizică și matematică, iar mama ei, Bronisława Skłodowska, era directoare de școală și profesoară de pian. Deși familia s-a confruntat cu dificultăți financiare și pierderi tragice – două dintre surorile ei au murit când Maria era mică, iar mama ei a murit de tuberculoză când Maria avea doar zece ani – aceste încercări nu au diminuat setea de cunoaștere a tinerei Maria.

Maria a fost o studentă sârguincioasă și curioasă, cu un interes deosebit pentru matematică și fizică. În ciuda dificultăților financiare ale familiei, tatăl ei a încercat să susțină interesul Mariei pentru științe, oferindu-i cărți și încurajând-o să continue să învețe, chiar și atunci când accesul la educația formală era limitat pentru femei în Polonia dominată de ruși.

Din cauza restricțiilor impuse de autoritățile ruse care controlau Polonia în acea vreme – restricții care limitau în special educația femeilor – Maria și sora ei, Bronisława, au participat la un sistem clandestin de educație cunoscut sub numele de „Universitatea Zburătoare”. Aici au urmat cursuri secrete, de multe ori în case private, pe diverse subiecte, inclusiv știința și literatura.

Pasiunea Mariei pentru chimie a fost încurajată mai târziu, în mare parte când a ajuns în Franța. În Polonia, ea s-a concentrat mai mult pe matematică și fizică, deoarece acestea erau domenii accesibile în contextul educației pe care a primit-o. Însă, în momentul în care a pășit în laboratoriile de la Sorbona, Paris, chimia a devenit un punct central al interesului său științific.

În Franța, ea a putut în sfârșit să urmeze o educație formală în științe la Universitatea din Paris (Sorbona), unde a excelat și unde și-a început cercetările care au dus la revoluționarele descoperiri în domeniul radioactivității. Întâlnirea și colaborarea cu Pierre Curie, care era deja un chimist și fizician respectat, au consolidat și mai mult interesul și angajamentul ei față de chimie, și împreună au explorat noi frontiere științifice care aveau să le aducă recunoaștere mondială.

Tinerețea Mariei a fost marcată de pierderi și de dorința de cunoaștere într-o epocă în care educația superioară nu era accesibilă femeilor în Polonia sa natală. Sora ei mai mare și mama ei au murit când Maria era încă tânără, evenimente care au afectat-o profund. Cu toate acestea, a fost o studentă excepțională, iar setea sa pentru educație a propulsat-o să caute oportunități în străinătate.

În 1891, ea s-a mutat la Paris pentru a studia la Sorbona, unde și-a schimbat numele în Marie pentru a facilita pronunția în franceză. În Paris, Marie a dus o viață de privațiuni, învățând în condiții dificile, dar exceland în studiile sale de fizică și matematică.

Cuplul Curie (pinterest.com)

În timpul studiilor, Marie l-a întâlnit pe Pierre Curie, un fizician cu interese similare, și cei doi s-au căsătorit în 1895. Parteneriatul lor științific a fost la fel de prolific ca și mariajul lor; împreună, au început să studieze fenomenele radioactive, un termen pe care Marie l-a inventat pentru a descrie radiațiile neobișnuite emise de uraniu.

„Acum se știe că radiumul este un element nou, că face parte din conținutul uraniului, că are o luminiscență propriu și distinctă, că este radioactiv și că substanțele care îl conțin dau, în proporții variabile, substanțe similare radiumului, dacă sunt tratate în același mod ca uraniul.”

S-au întâlnit în 1894, când Marie era în căutarea unui laborator pentru a-și continua cercetările în fizică. Un coleg comun l-a recomandat pe Pierre Curie, care era deja un fizician respectat, specializat în magnetism.

Pierre a fost impresionat nu numai de inteligența și seriozitatea Mariei, dar și de dedicarea ei pentru știință. Se spune că a fost atras de pasiunea ei și de dorința sa de a avansa în domeniul științific, lucru neobișnuit pentru o femeie la acea vreme. Pentru Marie, Pierre era un partener științific ideal – susținător, inteligent și la fel de pasionat de cercetare ca și ea.

Relația lor a înflorit rapid atât pe plan științific, cât și romantic, și s-au căsătorit pe 26 iulie 1895. Nu au avut o nuntă tradițională; Marie, de exemplu, a purtat o rochie simplă, pe care a putut să o folosească și în laborator după căsătorie.

După căsătorie, Marie și Pierre au colaborat strâns în cercetările lor. Au împărtășit un interes profund în investigarea radioactivității, un termen pe care Marie l-a inventat pentru a descrie comportamentul neobișnuit al uraniului și al altor materiale. Au lucrat împreună în condiții adesea dificile, într-un laborator improvizat și neîncălzit. În ciuda acestor condiții, au reușit să realizeze descoperiri semnificative, inclusiv izolarea elementelor poloniu și radiu, lucrare pentru care au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, împreună cu Henri Becquerel.

Femei de premiul Nobel

Pierre a fost un susținător entuziast al carierei Mariei, o atitudine rară pentru un soț la acea vreme. A insistat ca meritul pentru descoperirea radioactivității să fie împărțit în mod egal între ei, chiar dacă unii dintre colegii lor erau mai înclinați să-l recunoască doar pe el datorită prejudecăților de gen din epocă.

Marie Curie a fost laureată a Premiului Nobel de două ori, în două domenii științifice diferite, ceea ce este o realizare rară și impresionantă.

Premiul Nobel pentru Fizică (1903): Primul Premiu Nobel pe care l-a primit Marie Curie a fost în 1903, și a fost împărțit între ea, soțul ei Pierre Curie și fizicianul Henri Becquerel. Becquerel a fost premiat pentru descoperirea fenomenului de radioactivitate, în timp ce Marie și Pierre Curie au fost recunoscuți pentru cercetările lor ulterioare în domeniu, care au inclus descoperirea elementelor radiu și poloniu. În particular, Marie Curie a fost onorată pentru rolul său crucial în măsurarea radioactivității și pentru faptul că a definit conceptul și a dezvoltat tehnici pentru studiul acesteia.

Premiul Nobel pentru Chimie (1911): Al doilea Premiu Nobel primit de Marie Curie a fost pentru Chimie în 1911, ca recunoaștere a contribuțiilor sale la chimia pură prin descoperirea radiumului și poloniului, prin izolarea radiumului și prin studiul naturii și compoziției acestui element remarcabil. Aceasta a fost o recunoaștere a muncii ei în purificarea radiumului și în determinarea masei atomice a acestuia, care a fost un proces laborios și solicitant.

Aceste premii Nobel au venit nu doar cu recunoaștere internațională, dar și cu dificultăți. La primirea celui de-al doilea premiu, Marie Curie se confrunta cu o publicitate negativă în viața personală și cu barierele sexiste ale comunității științifice. Cu toate acestea, realizările ei științifice și recunoașterea prin Premiul Nobel au consolidat reputația ei ca unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai timpului ei și ca o figură emblematică în lupta pentru recunoașterea contribuției femeilor în domeniul științific.

„Trebuie să avem perseverență și mai ales încredere în noi înșine.

Trebuie să credem că suntem dăruiți pentru ceva și că acest lucru trebuie atins.”

Din nefericire, destinul lor comun a fost întrerupt brusc când Pierre a murit într-un accident tragic în 1906. Marie a fost profund afectată de pierderea soțului său, dar și-a continuat munca și a preluat poziția lui Pierre la Sorbona, devenind prima femeie care a predat la această instituție. După moartea lui Pierre, Marie a continuat să dezvolte lucrarea pe care au început-o împreună și în 1911 a primit un al doilea Premiu Nobel, de data aceasta în chimie, pentru cercetarea ei asupra radiului și poloniului.

Descoperirile lor revoluționare, inclusiv izolarea elementelor poloniu și radiu, au schimbat pentru totdeauna știința. Marie Curie a devenit prima femeie care a câștigat un Premiu Nobel în 1903, pe care l-a împărțit cu Pierre Curie și Henri Becquerel pentru munca lor în domeniul radioactivității. După tragicul deces al lui Pierre în 1906, care a fost atropelat de o căruță pe străzile din Paris, Marie a preluat poziția lui Pierre ca profesor la Sorbona, devenind prima femeie profesor la această prestigioasă instituție.

Marie a continuat să-și dezvolte cercetarea, iar în 1911 a câștigat un al doilea Premiu Nobel, de data aceasta în chimie, pentru izolarea radiului și a poloniului și pentru studiul proprietăților radiului. Aceasta a făcut-o singura persoană care a câștigat Premiul Nobel în două domenii științifice diferite.

În timpul Primului Război Mondial, Marie Curie a contribuit semnificativ la efortul de război, dezvoltând unități mobile de radiografie pentru a trata soldații răniți și instruind asistentele medicale în utilizarea acestor „petite Curies”, cum au ajuns să fie cunoscute.

După război, a continuat să lucreze, să predea și să facă lobby pentru un laborator de cercetare al radiului, care a fost inaugurat în 1914 și a devenit Institutul Curie, unul dintre principalele centre de cercetare medicală din lume.

Copii străluciți

Irène Joliot-Curie (1897–1956): Cea mai mare fiică a cuplului Curie, Irène, a urmat pașii părinților ei în știință. La fel ca mama sa, Irène a câștigat un Premiu Nobel pentru Chimie în 1935, pe care l-a împărțit cu soțul ei, Frédéric Joliot, pentru descoperirea lor a nucleelor artificiale radioactive, care a fost un pas important în dezvoltarea energiei nucleare și a aplicațiilor medicale ale izotopilor radioactivi. Irène a fost, de asemenea, implicată în politica din Franța, având convingeri socialiste și angajându-se în cauze ale drepturilor femeilor și ale păcii.

Ève Curie (1904–2007): Fiica mai mică a cuplului Curie, Ève, a avut o carieră foarte diferită de cea a surorii și părinților ei. Ea a devenit scriitoare și pianistă. Ève este cunoscută în special pentru biografia mamei sale, „Madame Curie”, publicată în 1937, care a fost un best-seller și a contribuit substanțial la popularizarea moștenirii Mariei Curie. Ève a fost, de asemenea, un reporter de război în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a lucrat pentru UNICEF, pentru care a primit Premiul național pentru frăție de la Liga Anti-Difamare.

Marie Curie a murit pe 4 iulie 1934, la Sancellemoz (Franța), din cauza anemiei aplastice, o afecțiune probabil cauzată de expunerea îndelungată la radiații.

Vizionați și Marie Curie, un geniu dedicat chimiei